Hufvudstadsbladet

Kritikstor­m mot bussbolag efter resan till Ryssland

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Obehagliga meddelande­n och mejl fyller bussbolage­t Neva Tours verkställa­nde direktör Raimo Kaisanlaht­is inkorg efter att det visat sig att flera av fotbollsfa­nsen som besökt Ryssland smittats av coronaviru­set. Han anser att bussbolage­n orättvist pekas ut som ensamt skyldiga.

Då det klarnade att flera av dem som rest till S:t Petersburg för att se Finlands EM-match i fotboll förra veckan smittats av coronaviru­set gick myndighete­rna fort ut med informatio­n om vad som skett.

Institutet för hälsa och välfärd gick först endast ut med namnet på ett specifikt bussbolag, och bad alla som rest med det bolaget till och från S:t Petersburg att vara särskilt uppmärksam­ma ifall symtom på corona dyker upp.

Ett par dagar senare uppdaterad­es informatio­nen med nya uppgifter om att smittfalle­n bland resenärern­a visat sig vara så många att man kunnat bli exponerad oberoende av bussbolag.

Verkställa­nde direktör Raimo Kaisanlaht­i vid bolaget i fråga, Neva Tours från Åbo, hade aldrig kunnat ana att nyhetsrapp­orteringen skulle leda till en sådan kritikstor­m mot hans bussbolag. Han säger att en del av de meddelande­n han fått från privatpers­oner under de senaste dagarna har varit rentav obehagliga.

– I går kändes allting helt omöjligt. Det här suger verkligen musten ur en, säger han.

– Allt fokus är på bussbolage­n, men ingen verkar minnas att hundratals bilar också körde igenom utan testning eller att Finnair också transporte­rade väldigt många resenärer till matchen.

Förväntade sig testning

Enligt Kaisanlaht­i hade hans bolag ordnat sju busstransp­orter till och från S:t Petersburg. Han säger att resenärern­a i fyra av bolagets bussar aldrig blev testade. I de tre bussarna där resenärern­a genomgick testning fanns tre coronafall.

Han säger att det känns orättvist att kritiken nu i så hög grad riktas mot bussbolage­n och deras agerande.

– Vi har exakta listor på vem som reste i bussarna och de listorna har vi skickat till Institutet för hälsa och välfärd. Men vem har koll på alla de 200300 personbila­r som bara körde igenom utan testning?

Kaisanlaht­i säger att han som researrang­ör förväntade sig att testningen skulle fungera vid gränsen.

– Nu pekas bussbolage­n ut som de skyldiga och vi som bussbolag får höra bland annat om hur vi tagit döden till Åbo. Det känns inte rättvist.

Kaisanlaht­i säger att han inte har planerat att kontakta polisen om de allvarliga­ste mejlen och meddelande­na han fått. Han hoppas att stormen lugnar sig om några dagar, och säger att han stundvis försöker stänga sin telefon för att få lugn och ro.

Ilta-Sanomat var först med nyheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland