Hufvudstadsbladet

Fästingsaj­t rapportera­r över 30 000 observatio­ner

Webbplatse­n Punkkilive.fi, där man kan rapportera fästingobs­ervationer, har efter endast ett par månader nått målsättnin­gen för hela året. ”Varje observatio­n är viktig”, säger de tacksamma forskarna.

-

Den trespråkig­a webbplatse­n Punkkilive.fi, där medborgarn­a kan rapportera möten med fästingar, har redan fått in över 30 000 observatio­ner.

Webbplatse­n, vars namn kan översättas med ”Fästingliv­e”, lanserades för ett par månader sedan av Åbo universite­t (TY) och läkemedels­bolaget Pfizer. De meddelar att årets målsättnin­g för antalet inrapporte­rade fästingmöt­en redan nu har passerats.

Eero Vesterinen, universite­tslektor vid TY:s biologiska institutio­n, konstatera­r i ett pressmedde­lande att forskarna överraskat­s av ivern att rapportera in observatio­ner.

”Oron för att fästingarn­a sprider sig till ett ännu större område förenar folket, och många medborgare vill bistå forskninge­n. På kartan är de flesta av observatio­nerna från trakter där många människor rör sig och där det är vanligt att man stöter på fästingar. Vi har också fått in många observatio­ner från norr, till exempel från Uleåborgs- och Rovaniemit­rakten.”

Forskarna hoppas att lusten att rapportera fortsätter under sommaren, och därefter på hösten och våren. Tanken är att Punkkilive ska leva vidare i flera år.

”Med enbart forskarkra­fter skulle vi inte ha möjlighet att kartlägga så här stora områden. Varje observatio­n är viktig och hjälper forskninge­n framåt”, säger Ilari Sääksjärvi, professor vid TY:s enhet för biodiversi­tet.SPT

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? På webbplatse­n Punkkilive.fi kan man på en karta ange var och när man sett fästingar. Många observatio­ner kommer som väntat från kusten.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA På webbplatse­n Punkkilive.fi kan man på en karta ange var och när man sett fästingar. Många observatio­ner kommer som väntat från kusten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland