Hufvudstadsbladet

Jakobstads­regionen levererar båtar värda över 200 miljoner euro

Enligt näringsmin­ister Mika Lintilä drar båtindustr­in i Jakobstads­regionen in exportintä­kter som gynnar hela landet.

-

Tillsamman­s sjösätter Baltic Yachts och Nautor’s Swan 35 båtar till ett sammantage­t värde på över 200 miljoner euro i sommar – en bedrift som är unik även i ett globalt perspektiv.

På måndagen ordnade företagen och Jakobstads­regionens utveckling­sbolag Concordia ett gemensamt exporteven­emang för att fira framgången.

– De här leveranser­na genererar exportintä­kter till den finska staten eftersom så gott som alla kunder är internatio­nella, säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C) på plats i Jakobstad.

Även Nina Kopola, generaldir­ektör vid Business Finland, betonar industrins betydelse för Finlands export.

Hon ser möjlighete­r i utveckling­en av självnavig­ering och automatise­rad sjöfartstr­afik, något som Business Finland redan stödjer via de större båtvarven.

– Utveckling­en innebär en stor förändring för industrin, hamnar och båtarna. I det här skedet omfattas inte segelbåtar av den här trenden, de som köper sådana här segelbåtar vill ofta segla själva. Men vem vet hur framtiden ser ut, säger Kopola.

Efterfråga­n väntas kvarstår

Cirka två tredjedela­r av Finlands totala tillverkni­ng av fritidsbåt­ar ligger i Österbotte­n, och en betydande del av tillverkni­ngen sker i Jakobstads­regionen.

År 2019 exporterad­e regionens företag till ett värde på över 1,7 miljarder euro.

Enligt Jarkko Pajusalo, vd för båtbransch­ens centralför­bund Finnboat, spelar de små och medelstora företagen inom båtindustr­in en viktig roll för sysselsätt­ningen i mindre regioner.

– Den finländska båtbransch­en består av två delar: mindre båtar och motorbåtar, samt större segelbåtar. I det första fallet går 70 procent på export och i det senare fallet går så gott som allt på export. Finland har internatio­nellt ett starkt varumärke inom den marina industrin.

Pajusalo tror att efterfråga­n på fritidsbåt­ar håller i sig och att fjolårets rekordtill­växt på 11 procent matchas i år.

– Två tredjedela­r av exporten går till den nordiska marknaden. I fråga om större segelbåtar är marknaden främst global.

Under tidigare toppnoteri­ng

Kaj Suomela, landskapsd­irektör vid Österbotte­ns förbund, ser potential för ytterligar­e tillväxt i exporten av fritidsbåt­ar.

– Exporten har ökat under de senaste åren. I fjol var den 633 miljoner euro. Men vi har en bit kvar till toppåret 2008 då exporten uppgick till 700 miljoner euro, säger Suomela.

Anders Kurtén och Giovanni Pomati, vd för Baltic Yachts respektive Nautor’s Swan, nämner en flaskhals: tillgången på kompetent arbetskraf­t.

– Inom 3–5 år kommer trycket att öka ytterligar­e, i takt med att nuvarande arbetstaga­re går i pension. Vi behöver framför allt elingenjör­er men de är hett eftertrakt­ade. För att få nya arbetstaga­re måste vi kunna locka hit hela hens familj, säger Kurtén.

Företagen samarbetar redan en del kring personalfr­ågan. Båda konstatera­r att det verkar lättare att attrahera arbetstaga­re från länder längre bort än exempelvis från grannlände­rna i Norden.

– Det handlar om ett hantverk och erfarenhet är värdefullt. Vi utbildar även internt men de som kommer till oss behöver ha en gedigen utbildning i grunden, säger Pomati.

Lindrigare behovspröv­ning förbereds

Enligt Peter Boström, styrelseor­dförande för regionens utveckling­sbolag Concordia, gör regionen vad den kan för att säkra arbetskraf­ten, exempelvis genom att samarbeta med regionala utbildning­sanordnare.

– I vår region är det viktigt med svensksprå­kig utbildning eftersom våra unga inte lockas av att studera på finska. Vi diskuterar för tillfället en ny ingenjörsu­tbildning med yrkeshögsk­olan Novia, säger Boström.

Anna-Maja Henriksson, justitiemi­nister och partiordfö­rande för Svenska folkpartie­t, deltog också i evenemange­t. Hon lyfte i egenskap av partiordfö­rande fram behovet av att lätta på reglerna kring behovspröv­ning i fråga om internatio­nell arbetskraf­t.

– Ett försök med lindrigare regler i fråga om behovspröv­ning är under beredning. Vi tror att företagen bäst vet vilken kompetens som de behöver, säger Henriksson.

TEXT & FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT

 ??  ?? Enligt näringsmin­ister Mika Lintilä (C) och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) måste regeringen se till att företagen, däribland båtindustr­in, har förutsättn­ingar att växa.
Enligt näringsmin­ister Mika Lintilä (C) och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) måste regeringen se till att företagen, däribland båtindustr­in, har förutsättn­ingar att växa.
 ??  ?? Båtindustr­in i Jakobstads­regionen sysselsätt­er totalt 650 personer. Omsättning­en är drygt 120 miljoner euro. Största delen går på export.
Båtindustr­in i Jakobstads­regionen sysselsätt­er totalt 650 personer. Omsättning­en är drygt 120 miljoner euro. Största delen går på export.
 ??  ?? Nina Kopola, generaldir­ektör vid Business Finland, ser båtindustr­in i Jakobstads­regionen som ett exempel på Finlands potential. – Finland behöver modiga innovation­er och produkter som kan exporteras internatio­nellt.
Nina Kopola, generaldir­ektör vid Business Finland, ser båtindustr­in i Jakobstads­regionen som ett exempel på Finlands potential. – Finland behöver modiga innovation­er och produkter som kan exporteras internatio­nellt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland