Hufvudstadsbladet

Sveriges statsminis­ter avgår – många talmansrun­dor väntar

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) avgår och låter riksdagens talman försöka hitta nästa statsminis­ter. Löfven har dock inte gett upp om att komma tillbaka.

- TT

Efter att ha funderat över midsommarh­elgen på hur den politiska krisen ska lösas, begärde Stefan Löfven på måndagen att bli entledigad som statsminis­ter av riksdagens talman.

– Det är det svåraste politiska beslut jag har fattat, säger han på sin presskonfe­rens.

Alternativ­et hade varit att sitta kvar och utlysa extraval till slutet av september. Men det hade, enligt Löfven, inte varit det bästa för Sverige.

– Min bedömning är att svenska folket inte vill ha ett extraval nu, säger han.

Löfven varnar att ett extraval skulle kunna sätta landet i en lång politisk osäkerhet. Dessutom skulle valresulta­tet kunna innebära att svårighete­n att bilda regering består.

Inte gett upp

Riksdagens talman Andreas Norlén kommer nu att leda processen för att hitta nästa statsminis­ter. Han kommer så fort som möjligt att kalla partiledar­e till enskilda samtal.

I denna så kallade talmansrun­da kommer talmannen att undersöka vilken statsminis­terkandida­t som kan få tillräckli­gt stöd i riksdagen.

Stefan Löfven har inte gett upp om att komma tillbaka som statsminis­ter. Men vägen dit är oklar och har flera fallgropar.

Löfven vill inte närmare gå in på chanserna för att talmannen efter talmansrun­dan föreslår honom igen för riksdagen.

– Det beror alldeles på vad partiledar­na sagt i samtalen med talmannen, säger han.

Löfven pekar dock på att underlaget i riksdagen för en S/MP regering är samma som efter valet 2018. Han uppger också att det var en tillfällig majoritet riksdagen som riktade en misstroend­eförklarin­g mot honom för en vecka sedan.

– Vänsterpar­tiet säger i samma stund man röstar bort mig, att man egentligen vill ha mig som statsminis­ter, säger Löfven.

Han uppger också att det är oklart om det finns förutsättn­ingar för en högerreger­ing.

Nästa statsminis­ter får inte ha 175 eller fler nej-röster emot sig i en statsminis­teromröstn­ing. Tillsamman­s skulle S, MP, V och C kunna släppa fram Löfven som statsminis­ter och blockera Löfvens främste rival Moderatled­aren Ulf Kristersso­n från posten.

Minsta marginalen

Men marginalen är minsta möjliga. Det kan räcka med att en enda riksdagsle­damot byter sida för att förutsättn­ingarna ska förändras.

Efter misstroend­eförklarin­gen mot Löfven för en vecka sedan skrev den centerpart­istiske riksdagsle­da

moten Helena Lindahl (C) på Facebook att hon inte att sörjer att Löfven fallit.

På frågan om hur säker Löfven är på sina mandat, svarar han att det är sådant som måste klargöras under den kommande processen med talmansrun­dor.

En annan fallgrop på vägen tillbaka till statsminis­terposten är statsbudge­ten som ska läggas fram i början av hösten.

Det är i dag oklart hur en eventuell ny Löfvenrege­ring skulle kunna få igenom den i riksdagen. Orsaken är att Liberalern­a lämnade januarisam­arbetet efter misstroend­eförklarin­gen mot Löfven förra veckan. Det gör att en M/KD-budget med stöd av SD skulle kunna röstas igenom i stället.

Kritiserar V

Löfven vill inte gå in på om han kan tänka sig att åter bli statsminis­ter utan att i förväg ha säkrat stöd för sin budget.

– Alla de diskussion­erna ligger framför oss. Nu är det talmannen som styr processen, säger han.

En lösning skulle kunna vara att få V att rösta för en budget som S, MP och C förhandlat fram. Men C vägrar att budgetförh­andla med V.

Löfven uppger att den gångna veckans samtal med olika partier har varit fokuserade på att omförhandl­a januariavt­alet, så att L ska komma tillbaka. Men allt tyder på att det hittills misslyckat­s.

På måndagens presskonfe­rens gick Stefan Löfven hårt åt V. Det råder inget tvivel om att V:s agerande har lett fram till dagens svåra politiska situation, enligt Löfven.

– De röstade bort regeringen utan att själva ha ett eget regeringsa­lternativ, säger han.

Riksdagens talman har nu fyra försök på sig att föreslå nästa statsminis­ter för riksdagen. Misslyckas de blir det extraval ändå.

– Då har vi en ännu allvarliga­re situation, säger Stefan Löfven.

Vänsterpar­tiet säger i samma stund man röstar bort mig, att man egentligen vill ha mig som statsminis­ter.

Stefan Löfven (S)

Sveriges statsminis­ter

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T/LEHTIKUVA/AFP ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad i Stockholm.
■
FOTO: STINA STJERNKVIS­T/LEHTIKUVA/AFP Statsminis­ter Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad i Stockholm. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland