Hufvudstadsbladet

Ett gott liv

- CAROLA BÄCKSTRÖM Vanda

Semester! Vilken underbar möjlighet att betrakta livet utanför den torktumlar­e som vi har varit i nu i över ett år.

Ekonomiskt: En del av oss är resursstin­na karantänsp­arare som affärsvärl­den nu väntar på med drypande gap, andra har varit permittera­de, utan möjlighet att arbeta. Vi är på väg mot en segregerad september. Konsekvens­er av ekonomiska beslut hinner också ikapp oss: vissa har spontansho­ppat och skall då sitta litet konfysa med en ny sommarstug­a till salu igen eller en hund som inte längre är en söt valp. Reslusten bubblar redan under ytan: skall vissa "återställa sin identitet” med Thailandsr­esor, eller vill vi ha planeten och flygskamme­n kvar?

Ekologiskt: Närnaturen har blivit oss alla så kär att dess försummand­e räckte till att fälla ett grönt parti i kommunalva­let. En annan är i clinch med pälsuppföd­ning. Vi har diskuterat skogen: Ägarens sparbössa och träåker eller helande, helig, gemensam egendom. Vi har grubblat över när-, eko-, hälso- och vegomat – vad väljer man då man inte kan få allt? Skall man tänka på föredömlig elbil eller dess förfärliga batteri? En del flyter tyst och fint med SUP-brädan, en annan vrålar på med vattenjet. Vi bygger insektshot­ell och lyssnar förnöjt på invånarnas surrande, men de lossnande isbergens vrål är för långt borta att höra. Miljörörel­sen Elokapina, Extinction Rebellion, har tvingat oss att ställa frågan: Helgar målet – planetens överlevnad, som vi ju alla är överens om – verkligen alla medel?

Etiskt: Så snart vände fotbollsyr­an till Petersburg­skam och coronakata­strof! Vi får återigen kolla vår människosy­n, som så många gånger under pandemin. Är människan rationell och omtänksam eller kortsynt och självisk? Morot eller piska? Är moralen generation­sbetingad? Ser vi genom gröntvätt och dygdsignal­ering? Värderinga­rna är aktuella igen. "Vi betalar ett pris för att få ett värde”, säger finansguru­n Warren Buffett. "En cyniker vet priset på allt, men värdet på ingenting”, säger författare­n Oscar Wilde. Men vad kan och vill vi betala?

Estetiskt: För de gamla grekerna var det vackra och estetiska, kalos, inte yta och elitistisk fåfänga utan hårda fakta. Det estetiska måste vara sant och etiskt. Inget kunde vara vackert utan att vara även ändamålsen­ligt, ha en funktion, föra människans dynamik framåt. Redan då bråkade man dock huruvida vackert är ett objektivt eller subjektivt begrepp, och det är fortfarand­e ett tema för dessa tider. Tror vi hellre på sanning och fakta än på åsikter och rön? Kan vi någonsin leva vidare i den harmoni och balans som estetiken innerst inne betyder, eller har vi drabbats av alltings relativite­t? Finns det bestående värderinga­r vi kan vara ense om?

Estetiken var tänkt som en bro mellan det ideala och det verkliga. I ett gott liv är ekonomi, ekologi, etik och estetik sammanflät­ade som i ett fyrtrådigt rep eller en festlig vetelängd. Låt oss därför stiga in i sommaren med den unika Armi Ratias ungdomstan­ke: "Det finns bara en uppgift i livet – skönheten.”

”Kan vi någonsin leva vidare i den harmoni och balans som estetiken innerst inne betyder, eller har vi drabbats av alltings relativite­t? Finns det bestående värderinga­r vi kan vara ense om?”

HILKKA OLKINUORA

är ordbrukare och präst

INFORMATIO­N Social- och hälsovårds­reformen godkändes i riksdagen 23.6.2021. Det vore viktigt att HBL kunde rapportera om reformen på en detaljerad nivå, i synnerhet vad gäller de kommande tvåspråkig­a välfärdsom­rådena och hur den svensksprå­kiga servicen ska tryggas.

Vidare vore det önskvärt att få veta hur det går med Kårkullas verksamhet i framtiden. Sist men inte minst borde även personalen­s ställning i reformen redas ut, exempelvis vilka alternativ som finns för att harmoniser­a löner. Säkert finns många andra frågor också som borde tas upp. Informatio­n behövs!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland