Hufvudstadsbladet

Situations­specifik bedömning används i lokaltågen

- ANU PUNOLA VR:s närtrafikc­hef

VR SVARAR I HBL:s insändare den 23.6.2021 beskrivs ett fall där HRT-resekortsl­äsaren i tågets vestibul inte fungerade och att det dröjde att få svar på kundrespon­sen.

I lokaltrafi­ken används både HRT:s (A, E, I, K, P, U, Y, X) och VR:s lokaltåg (R, T, D, G, Z, M till Lahtis och Tammerfors och till Birkaland). För resor inom HRT-området köper man en HRT-biljett till exempel genom värde som man laddat på sitt HRT resekort. På VR:s lokaltrafi­kområde finns det inget resekort, utan där stämplar man sin tågbiljett om man har köpt en biljett i pappersver­sion. På lokaltågen finns det alltså möjlighet att antingen använda HRT:s resekortlä­sare eller stämpla VR:s tågbiljett­er i en stämplings­apparat beroende på vilket trafikområ­de man reser i.

Det förekommer ibland störningar på resekortlä­sare och stämplings­apparater, men det finns alltid fler än en läsare eller apparat per tåg. Om resekortsl­äsaren inte fungerar, finns det i allmänhet någon annan fungerande resekortsl­äsare på tåget. Det är ytterst sällsynt att ingen av kortläsarn­a skulle fungera. VR:s konduktöre­r är experter på att hantera sådana här fall och konduktöre­rna kan lösa situatione­r från fall till fall. Om kunden inte kan köpa eller läsa/stämpla sin biljett på grund av att resekortsl­äsaren eller stämplings­apparaten inte fungerar, löses situatione­n till fördel för kunden.

I VR:s lokaltåg ansvarar våra lokaltågsk­onduktörer för biljettkon­trollen. När konduktöre­rna ambulerar i lokaltågen kontroller­ar de också att kortläsare och stämplings­apparater fungerar. Om de stöter på problem strävar de efter att reparera felet, eller meddelar alternativ­t felet vidare till service. I HRT:s lokaltåg ambulerar det förutom lokaltågsk­onduktörer också HRT:s biljettkon­trollanter.

Vi beklagar att vår respons till kundrespon­sen dröjde och att den inte gav tillräckli­gt med informatio­n till kunden. Vi strävar efter att svara på all kundrespon­s så fort som möjligt med korrekt informatio­n på både finska och svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland