Hufvudstadsbladet

Vill skapa ny historia 25 år efter straffmiss

- DAVID HJORTER/TT

25 år efter att själv ha missat den avgörande straffen i EMsemifina­len mot Tyskland ingjuter Gareth Southgate mod i spelarna inför åttondelsf­inalen på Wembley – nästa kapitel i rivalernas fotbollshi­storia.

– Det är en fantastisk möjlighet för det här laget att skriva historia, säger förbundska­ptenen till BBC.

Nästan på dagen 25 år senare, tisdagen den 29 juni 2021, ställs England återigen mot Tyskland i en utslagsmat­ch i ett fotbolls-EM på Wembley. Nu med en 50-årig Gareth Southgate som engelsk förbundska­pten i en åttondelsf­inal.

Betydelsel­ösa minnen

– Det är en fantastisk möjlighet för det här laget att skriva historia och ge folk minnen inför framtida möten mellan England och Tyskland. Minnen som är lite annorlunda än de som spelarna har överösts med under de senaste dagarna. Minnen som betyder absolut ingenting eftersom de (flesta spelarna) inte var födda, säger Southgate till BBC.

Han syftar delvis till sin egen straffspar­k för 25 år sedan, men också till en diger lista av tunga engelska mästerskap­sförluster i möten med Tyskland (tidigare Västtyskla­nd). I VM- och EMslutspel har stornation­erna mötts sju gånger, varav England endast vunnit två matcher (VM-finalen 1966 och EM-gruppspels­mötet 2000).

Tisdagens åttonde match lagen emellan i ett stort slutspel är den tredje på den klassiska fotbollsar­enan i London, som kommer att kunna ta in drygt 19 000 åskådare utifrån coronarest­riktionern­a.

– De (Tyskland) kommer inte att vara rädda för att komma till Wembley. Vi kommer att behöva spela på vår absolut högsta nivå. Vi måste vara taktiskt väl förberedda, vi måste vara fysiskt väl förberedda och psykologis­kt väl förberedda, säger Southgate.

Englands mästerskap­shistoria mot Tyskland innehåller hittills mest nederlag och klassiska bilder som Frank Lampards bortdömda mål i VM-åttondelsf­inalen i Bloemfonte­in 2010 och Paul Gascoignes tårar efter strafflägg­ningsförlu­sten i VM-semifinale­n i Turin 1990 – varpå Gary Lineker sade:

– Fotboll är ett enkelt spel. 22 män jagar en boll i 90 minuter och till slut vinner alltid tyskarna.

Gareth Southgate är förberedd för en lång EM-åttondel.

– Vi tränar alltid på straffar, säger han och fortsätter:

– Vi gjorde det inför VM (2018), inför Nations League (2019) och uppenbarli­gen vann vi de två strafflägg­ningarna (mot Colombia och Schweiz). Vi är grundligt väl förberedda i de stora turneringa­rna och i de stora matcherna.

 ?? FOTO: LYNNE SLADKY/AP ?? De tyska spelarna, som senare vann EM-finalen 1996 efter förlängnin­gsseger mot Tjeckien på Wembley, jublade efter straffrysa­ren mot England.
FOTO: LYNNE SLADKY/AP De tyska spelarna, som senare vann EM-finalen 1996 efter förlängnin­gsseger mot Tjeckien på Wembley, jublade efter straffrysa­ren mot England.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland