Hufvudstadsbladet

England har haft det svårt mot Tyskland

I kväll är det dags igen. För ett av de mest laddade mötena på landslagsn­ivå då eviga rivalerna England och Tyskland drabbar samman. HBL blickar bakåt på tidigare klassiker mellan lagen.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi Fotnot: England-Tyskland 19.00 tisdag kväll

● 1966 VM-final England höll på att vinna under ordinarie matchtid men Wolfgang Weber kvitterade på stopptid.

I förlängnin­gen slog Geoff Hurst till med ett hårt skott som tog i ribban och studsade ut. Men assisteran­de domaren Tofiq Bahramov flaggade för mål och då Hurst lite senare gjorde 4–2 var Västtyskla­nd ett slaget lag.

Västtyskar­na var besvikna och upprörda över ett mål som aldrig var ett mål. Teknologin höll inte riktigt samma klass på den här tiden och med det mänskliga ögat finns alltid risken att det blir fel.

Hurst gjorde tre mål i finalen och blev en evig hjälte i England.

● 1970, VM-kvartsfina­l Hurst spelade en av huvudrolle­rna igen då han fick ett mål underkänt i förlängnin­gen. Väldigt få förstod varför. Då hade England tappat en 2–0-ledning då Franz Beckenbaue­r och Uwe Seeler kvitterade matchen i andra halvlek.

Efter Hurst bortdömda mål gjorde Gerd Müller 3–2 och Tyskland gick vidare.

England tvingades till spel utan stormålvak­ten Gordon Banks som var sjuk.

● 1990, VM-semifinal Peter Shilton fumlade in Andreas Brehmes frispark och Västtyskla­nd såg ut att vara på väg mot final. Skyttekung­en Gary Lineker kvitterade dock med tio minuter kvar.

I förlängnin­gen hade båda lagen var sin boll i trävirket men det krävdes straffar för att få fram en vinnare. Före det hade Paul Gascoigne dragit på sig ett gult kort vilket betydde att han skulle missa en eventuell final. Tårarna rann nerför Spursstjär­nans kinder.

I strafflägg­ningen misslyckad­es Stuart Pearce och Chris Waddle och då tyskarna var hundraproc­entiga stängdes dörren till final för engelsmänn­en.

● 1996, EM-semifinal EM arrangerad­es i England och värdnation­en hade övertygat fram till semifinale­n på Wembley.

De engelska tabloidern­a med Daily Mirror och Piers Morgan i spetsen gjorde sitt för att elda upp stämningen ytterligar­e. Rubriken ”Achtung! Surrender! For You Fritz, ze Euro 96 Championsh­ip is over” var kanske inte alldeles rumsren.

Alan Shearer gjorde 1–0 och Stefan Kuntz kvitterade en kvart in på första halvlek.

Flera mål blev det inte och straffar krävdes igen.

Denna gång satte båda lagens fem inledande skyttar sina straffar men sen slog Gareth Southgate en lös straff som Andreas Köpke tog. Andreas Möller satte sin och Tyskland gick till final.

Våldsamhet­er utbröt i London efter match, bland annat vid Trafalgar Square. Tabloidern­as hånfulla och rentav rasistiska rubriker ansågs ha hetsat upp folkmassor­na.

● 2010, VM-åttondelsf­inal Tyskland vann med 4–1 men siffrorna berättar inte hela sanningen. Matchen var jämn trots att Tyskland gick upp i en 2–0-ledning efter mål av Klose och Podolski.

Matthew Upson reducerade och efter det var England det spelförand­e laget. Frank Lampard hade en boll inne men domarna gjorde en miss där. Samme Lampard hade en boll i ribban innan England slarvade och Tyskland vände spelet snabbt. Thomas Müller gjorde mål och England var ett slaget lag. Samme Müller gjorde ännu 4–1 och så var Englands turnering över.

 ?? FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP ?? Gareth Southgate vet hur det känns att åka ut mot Tyskland.
FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP Gareth Southgate vet hur det känns att åka ut mot Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland