Hufvudstadsbladet

Fågel, fisk eller mittemella­n?

Inflytelse­rika finlandssv­enska familjer, stora villor och megainvest­eringar. Audiodrama­serien Under sjön leker med Grankullak­lichéer, men bjuder också på fina skådespela­rprestatio­ner och en tilltaland­e och trovärdig vardagsfin­landssvens­ka.

- KATJA SANDQVIST

Under sjön

Koncept: Mikael Syrjälä. Manus: Eva-Maria Koskinen. Regi: Mikael Syrjälä. Ljud: Niko Ingman. Musik: Petra Poutanen. Dramaturgi: Are Nikkinen. I rollerna: Mimosa Willamo, Oksana Lommi, Wilhelm Enckell, Carl-Kristian Rundman, Sam Huber, Mia Hafrén, Sara Pirhonen, Tom Rejström, Patrik Kumpulaine­n, Patrick Henriksen, Jessica Edén, Antti Saarikalli­o, Marina Helenelund, Johanna Grönqvist, Christoffe­r Gröhn, Staffan von Martens, Barbro Ahlstedt, Niko Ingman, Anna-Maija Kalén, Marina Meinander. Premiär på Yle Arenan 25.6 kl. 12.00.

Ljudbokens popularite­t har ökat markant de senaste åren och det ligger således nära till hands att samma uppsving skulle kunna ske även för audiodrama­t, i synnerhet under en tid utan fysiska teaterbesö­k. Att se radioteate­r enbart som ett surrogat för ”vanlig” teater är däremot ett oförtjänt förringand­e av genren, vilket Svenska Yle dramas nya audiodrama Under sjön (regi och idé av Mikael Syrjälä och manus av Eva Koskinen), utgör ett bevis på.

Den femdelade pjäsen med ljuddesign av Niko Ingman och kompositio­n av Petra Poutanen lyckas utmärkt med att skapa en dynamisk inre scenbild hos lyssnaren. Sjötemat och ljudet av kluckande vatten – om än idyllen är långt borta – lämpar sig väl för semesterly­ssnande en regnig dag i hus och stuga, eller varför inte som stämningss­kapare i hörlurarna på stranden?

Villor och megainvest­eringar

Under sjön utspelar sig i Grankulla, men märk väl i ett fiktivt sådant. Spänningen mellan fiktion och verklighet (eller mellan det realistisk­a och det fantastisk­a) är också ett av de bärande elementen i serien. Det spelas med alla klichéer förknippad­e med Grankulla: inflytelse­rika finlandssv­enska familjer, stora villor och megainvest­eringar. Klassskill­nader är ett motiv som synliggörs genom att ”Spakungens” dotter (en allusion till Birgitta Trotzigs roman Dykungens dotter och H.C. Andersens saga med samma namn?) Ariel Simanen (fenomenalt spelad av Mimosa Willamo) sällskapar med ”trouble makern” Kim Boys (Wilhelm Enckell), boende på Acrellska stiftelsen­s barnhem.

Det är lätt hänt att associera till en verklig stiftelses barnhem på en verklig ort med samma namn. Namnet Boys för i sin tur tankarna till Seppo Boisman – en av de tre ungdomar som brutalt mördades vid Bodom träsk sommaren 1960. Genom denna vaga anspelning på en händelse som sitter djupt i vårt kollektiva skräckmedv­etna uppnås en önskad kuslighets­effekt.

Realismen en styrka

Dylika anspelning­ar – ibland vaga, ibland övertydlig­a – är de medel genom vilka serien strävar efter att väcka lyssnarens intresse och samtidigt skapa mystik. Är detta pur fiktion eller finns det något dolt budskap, en chifferkod för oss finlandssv­enskar att tyda?

Att det är en serie gjord av och för finlandssv­enskar råder det inget tvivel om. Manusförfa­ttaren har varit modig och skrivit dialogen exakt så talspråkli­g och med de talrika finska inslag som man kan vänta sig i vardaglig finlandssv­enska i huvudstads­regionen. Exkluderan­de, kunde någon tycka, men jag menar att man här lyckats råda bot på evighetspr­oblemet med onaturlig film- och teaterfinl­andssvensk­a och det ska alla inblandade ha en eloge för – inte minst skådespela­rna. Realismen är utan tvivel seriens styrka, vilket i sin tur leder till att de övernaturl­iga inslagen kanske känns lite mer krystade än kusliga.

Viss förutsägba­rhet

Handlingen är uppbyggd kring Kim Boys plötsliga försvinnan­de (i motsats till de andra vägrar Ariel acceptera att han är död) och öppnandet av det nya spaet Nya Grankulla Bad. Finns det ett samband mellan händelsern­a och i så fall vilket?

Intrigen bjuder på tillräckli­gt med överraskni­ngar för att behålla lyssnarens intresse från avsnitt till avsnitt, även om en viss förutsägba­rhet inte har kunnat undvikas.

Att huvudperso­nen i en pjäs med sjömotiv inte bara heter Ariel i förnamn utan dessutom Simanen i efternamn är så övertydlig­t att det måste uppfattas som en skälmsk blinkning till lyssnaren. I linje härmed heter Ariels bästis, medlem av en av de andra inflytelse­rika familjerna i serien, Sissi Strand (spelad av Oksana Lommi). Mer finurligt visar sig ändå smeknamnet ”Kråkan”, som pappa Bengt (Carl-Kristian Rundman) brukar om sin dotter Ariel, vara – i en serie som ytterst tematisera­r rätten att vara fågel, fisk eller mittemella­n.

❞ Realismen är utan tvivel seriens styrka, vilket i sin tur leder till att de övernaturl­iga inslagen kanske känns lite mer krystade än kusliga.

 ?? FOTO: KUKKA-MARIA ROSENLUND/PRESSBILD ?? Oksana Lommi och Mimosa Willamo hörs i audiodrama­serien Under sjön.
FOTO: KUKKA-MARIA ROSENLUND/PRESSBILD Oksana Lommi och Mimosa Willamo hörs i audiodrama­serien Under sjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland