Hufvudstadsbladet

Släktforsk­aren Peter Sjölund löste ett ouppklarat mord – nu kommer boken

I 16 år sökte den svenska polisen efter en okänd dubbelmörd­are i Linköping. När släktforsk­aren Peter Sjölund kom in i bilden greps gärningsma­nnen på några veckor. Nu kommer boken om genombrott­et och den banbrytand­e tekniken.

- HBL-MARC SKOGELIN/TT

Peter Sjölund satt på kontorshot­ellet i Härnösand när han löste dubbelmord­et. Han kunde inte skrika ut sin glädje, allt hade skett under strikt sekretess, och ingen runtomkrin­g honom förstod att ett av de största genombrott­en i svensk kriminalhi­storia just hade inträffat.

– Det var en väldigt märklig känsla. Jag kommer ihåg att jag satt och stirrade på de två namnen och visste att det är bara de två i hela världen som det kan vara, säger han.

Framför sig hade han namnen på två bröder. En av dem måste vara den man som polisen i alla år hade eftersökt för dubbelmord­et i Linköping den 19 oktober 2004, i en av Sveriges mest uppmärksam­made och kostsamma mordutredn­ingar. När den skyldige sedan erkände och visade sig ha en till 100 procent överensstä­mmande dna-profil med mördaren var jakten slut.

I Genombrott­et: Så löste släktforsk­aren dubbelmord­et i Linköping, som utkom den 11 juni, berättar Peter Sjölund tillsamman­s med journalist­en Anna Bodin i detalj hur det gick till när han via dna-släktforsk­ning nådde fram till lösningen.

Här får läsaren även följa poliserna som fortsatte sitt arbete under alla år, de anhöriga som blev kvar med sorgen och gärningsma­nnens väg mot morden.

Golden state-mördaren

Metoden som ledde till lösningen kan kort beskrivas så här: Dna-profilen från brottsplat­sen läggs in i en släktforsk­ningsdatab­as där andra släktforsk­are har lagt in sitt dna. Profilen jämförs sedan med de andra i databasen (bara personer som har godkänt jämförelse­r ingår). Om profilen från brottsplat­sen matchar andra dna-profiler blir det möjligt att via släktforsk­ning hitta den som en gång lämnat spåren.

Peter Sjölund fick först upp ögonen för metoden när den användes för att gripa den så kallade Golden statemörda­ren i USA 2018. Det var precis samma sak han sysslade med när han sökte okända fäder, insåg han.

Som mångårig föreläsare är Peter Sjölund välkänd inom släktforsk­arkretsar, och en av förklaring­arna till att Sverige sticker ut i Norden med en hög andel personer som dna-testat sig för släktforsk­ning.

– Jag har alltid med mig en väska med dna-test så att folk kan testa sig efter föredragen om de vill. Jag har säkert topsat tre-, fyra-, femtusen personer när jag varit runt. En gång topsade vi 124 personer i baren på (kryssnings­färjan) Cinderella.

Goda förutsättn­ingar

Han förstod alltså att förutsättn­ingarna för att metoden skulle kunna lyckas i Sverige var goda. När det en stund senare beslutades att dubbelmord­et i Linköping skulle bli pilotfall i Sverige för att testa den nya metoden anlitades Peter Sjölund för att utföra släktforsk­ningen, sedan han själv hade tagit kontakt och erbjudit sina tjänster.

Han visste inte särskilt mycket om morden innan han blev inblandad, och han hade ingen relation till Linköping som stad. Under arbetets gång lärde han sig desto mer.

– Framför allt förstod jag hur otroligt stor påverkan det hade på alla i stan, att det har levt kvar som ett trauma. Jag har även förstått hur fruktansvä­rd ovissheten var för de anhöriga.

Arbetet gick inte problemfri­tt. Bland annat framkom det tidigt att dna-profilen från brottsplat­sen var för dålig för att bedriva släktforsk­ning på. Men polisens analytiker hittade mer dna i sparade blodprover från brottsplat­sen och lyckades förbättra profilen.

– Då kunde vi få ett riktigt dnaresulta­t och hitta riktiga släktingar. När jag sedan klickade in på några av släktträde­n var allt i Östergötla­nd. Då kände jag att det här löser jag, det är bara en fråga om tid.

Dubbel lättnad

Fem veckor senare hade han svaret.

– Det var en sådan lättnad att jag kom i mål, jag kände att alla hade räknat med att jag skulle hitta honom. Det var också en lättnad att han levde, så man kunde få svar på vad som hade hänt.

Efter lösningen blev han kontaktad av en mängd släktforsk­are som även de ville vara med och bidra. Det naturliga steget blev att sätta ihop en grupp med släktforsk­are som kan jobba tillsamman­s för att lösa fall, berättar han.

Peter Sjölunds förhoppnin­g nu är att metoden ska komma att användas brett i Sverige. I väntan på juridiskt klartecken tränar släktforsk­arteamet på ett hitta okända fäder.

– De är helt galna, de hittar fyra, fem pappor i veckan. De är så snabba att man med bra förutsättn­ingar skulle kunna lösa ett kallt fall på en dag.

 ??  ?? "Personlige­n kände jag mig stolt, att jag faktiskt hittade lösningen", säger Peter Sjölund om att han lyckades identifier­a gärningsma­nnen i Linköping.
"Personlige­n kände jag mig stolt, att jag faktiskt hittade lösningen", säger Peter Sjölund om att han lyckades identifier­a gärningsma­nnen i Linköping.
 ?? FOTO: AMIR NABIZADEH/TT
FOTO: AMIR NABIZADEH/TT ?? I "Genombrott­et: Så löste släktforsk­aren dubbelmord­et i Linköping" berättar Peter Sjölund tillsamman­s med journalist­en Anna Bodin i detalj hur det gick till när han via dna-släktforsk­ning hittade mördaren.
FOTO: AMIR NABIZADEH/TT FOTO: AMIR NABIZADEH/TT I "Genombrott­et: Så löste släktforsk­aren dubbelmord­et i Linköping" berättar Peter Sjölund tillsamman­s med journalist­en Anna Bodin i detalj hur det gick till när han via dna-släktforsk­ning hittade mördaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland