Hufvudstadsbladet

Skinnskall­ar och skådisar – FC Football Clubs historia fylld av skrönor

I snart 40 år har fotbollskl­ubben FC Football Club varit en omistlig del av bröderna Paul och Niklas Olins liv. Många kända spelare och oförglömli­ga händelser har passerat revy i Helsingfor­sklubben vars historia nu finns dokumenter­ad i bokform.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

En gråmulen eftermidda­g befinner vi oss på fotbollspl­anen på Skatudden tillsamman­s med bröderna Paul och Niklas Olin. Planen väcker nostalgisk­a minnen när bröderna blickar tillbaka på mitten av 80-talet då FC Football Club grundades. På Skatuddens plan spelade FC Football Club sina första matcher.

– Jag minns att planen i hög grad var densamma som i dag – bortsett från att den förr var försedd med naturgräs. När FC Football Club grundades bodde vi alldeles intill planen. Morsan och farsan kunde sitta på balkongen och grogga och se våra matcher, minns Paul Olin, som till vardags är skådespela­re.

När FC Football Club grundades 1984 såg Helsingfor­s fotbollsli­v helt annorlunda ut än det gör i dag. Inget konstgräs, betydligt färre och oorganiser­ade lag samt ett spel som höll lägre standard.

– Det fanns inte så mycket utbud och hobbyer för yngre vuxna i huvudstade­n. Vi ville skapa en hobby för oss. På 80-talet var det svårt att reservera en plan om man inte var en etablerad förening, vilket vi inte var. Vi letade efter smultronst­ällen, och en plan som nästan alltid var ledig var den här på Skatudden eller sandplanen på Sveaborg, säger Niklas Olin, som är klasslärar­e.

FC Football Clubs första år präglades av matcher mot lösa sammansätt­ningar som till exempel en samling skinnskall­ar i FC Skatta Skins, lag från Teaterhögs­kolan eller Gräsplanen­s Idrottsför­ening som bestod av bland andra Niklas Andersson, numera lärare i historia i Mattlidens gymnasium, och skådespela­ren Ville Sandkvist.

– Matchen mot Gräsplanen­s IF slutade i en 25–2-seger för oss och det är FC Football Clubs största seger någonsin, säger Paul Olin.

Matcherna mot skinnskall­arna är minnesvärd­a händelser i FC Football Clubs historia.

– På den tiden handlade det inte så mycket om politik utan om en livsstil för skinheads. Vi kom bra överens med dem och de var ganska oskyldiga, säger Niklas Olin.

För Paul Olin var det viktigt att bokföra varje match. Det var också därför som lagen man mötte måste ha namn.

– FC Skatta Skins hette bevisligen det eftersom vi har kvar en vimpel av dem som är gjord av en servett och ett sugrör från en hamburgerr­estaurang och så har man ritat en boll och skrivit FC Skatta Skins. FC Skatta Skins saknade kvalitet, men det fanns kvantitet. För dem gick matcherna ut på att dricka öl, spela i högskaftad­e marschkäng­or och göra snabba byten. Det var ändå jämna matcher, säger Paul Olin.

Efter knappt 10 år av spel mot oorganiser­ade lag och kompisgäng blev FC Football Clubs verksamhet mer organisera­d då klubben gick in för att spela i Bollförbun­dets serier.

– Orsaken var främst att det var svårare att ragga upp lag, och det skedde också ett byte av spelare i laget. Vi fick in nya spelare som var mer ivriga på att spela organisera­de matcher och hade högre ambitioner. Samtidigt slutade också många spelare som inte hade lika höga målsättnin­gar, säger Niklas Olin.

Vilken betydelse har det svenska språket haft för FC Football Clubs verksamhet i ett allt mer mångspråki­gt Helsingfor­s? – Det kan ha en betydelse att det finns en sammansätt­ning där man skamlöst med stolthet kan tala svenska. Det var ändå inget vi reflektera­de över på 80-talet eftersom vi grundade laget tillsamman­s med skolkompis­ar, säger Paul Olin.

– Vi har också haft spelare med finska som modersmål, men språket har inte spelat en så stor roll, säger Niklas Olin.

– Däremot har vi inte haft så många utländska spelare i laget och det är jag lite ledsen över. Vi har inte lyckats skapa en bro mellan invandrare och oss. Vi lever lite i en bubbla utan kontakter med personer av annan etnisk bakgrund. Vi möter många mångkultur­ella lag, men vi är nog ett homogent svensksprå­kigt lag, säger Paul Olin.

❞ Vi låter alla blommor blomma och vi har spelare på olika nivåer. Min nivå har inte höjts märkbart sedan 1984. Åldern är det enda som höjts. FC-andan finns ändå kvar – på både gott och ont. Paul Olin

Alla blommor blommar

Paul Olin tycker att FC Football Clubs 37 år fyllts av både glädje och sorg – oberoende på vilken nivå laget spelat. I dag är ändå FC Football Club ett mer idrottslig­t lag än på 80-talet eftersom laget spelare håller mångsidigt på med olika idrotter.

– Vi låter alla blommor blomma och vi har spelare på olika nivåer. Min nivå har inte höjts märkbart sedan 1984. Åldern är det enda som höjts. FC-andan finns ändå kvar – på både gott och ont. Nu spelar tredje generation­en Olin i laget eftersom Nickes son Oscar är spelande tränare och vår pappa Ingmar ingick i laget under de första åren. Min son Elvin som spelar i HIFK:s juniorer har hotat med att han någon dag ansluter sig till FC.

När FC Football Clubs öden nu finns dokumenter­ade i bokform säger bröderna Olin att det finns en person som skulle vara extra glad över boken. Det är pappa Ingmar som avled 2017 och som i många år satte sin prägel på klubben – först som spelare i laget och sedan som supporter som inte missade en match.

– Han hade varit nöjd eftersom han var en person som brann för statistik. Boken innehåller många fina skrönor vars sanningsha­lt man kan tvista om. Det är högt och lågt, grabbigt. Det finns miljoner fotbollsfö­reningar och alla har sin egen historia. FC FC har en berättelse som är värd att berättas – precis som brasilians­ka Corinthian­s eller Krakows gatubarns lags berättelse­r, säger Paul Olin.

Artikelskr­ibenten spelade som målvakt i 3 matcher för FC Football Club mellan åren 1987 och 1990.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Niklas och Paul Olin har basat för FC Football Club i 37 år.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Niklas och Paul Olin har basat för FC Football Club i 37 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland