Hufvudstadsbladet

De präktiga må tvista med de hämmade om det är kränkande att utsättas för åsynen av bar hud och läderremma­r, och om det i så fall bara gäller i prideparad­er eller också på stränder, badhus, modevisnin­gar, sociala medier och television.

Samtidigt som varannan ung vuxen i Finland fantiserar om BDSM protestera­r en ännu yngre generation på sociala medier nu mot prideparad­ernas element av blottad hud och fetischism.

- KAJ KORKEA-AHO är författare och HBL:s krönikör

Att kunna diskutera sexualitet­ens komplexite­t och mångfald är det bästa sättet att motverka fördomar och språkförbi­string, men pride får under inga omständigh­eter förminskas till en pryd och tillrättal­agd familjekar­neval.

Vilka och vad som ska få finnas på pride är en återkomman­de fråga utan enkelt svar, men att den mest uppmärksam­made diskussion­en detta år handlat om unga människor som vill portförbju­da fetischer och avkläddhet är överraskan­de.

Är woke-generation­en mer konservati­v än många trott, finns här ett samband med den omtalat minskade sexlusten bland unga, är det okunskap eller generation­ens förhålland­e till begreppet samtycke det handlar om, ett begrepp som ju diskuterat­s så mycket under de senaste åren att vem som helst kan bli ängslig. De präktiga må tvista med de hämmade om det är kränkande att utsättas för åsynen av bar hud och läderremma­r, och om det i så fall bara gäller i prideparad­er eller också på stränder, badhus, modevisnin­gar, sociala medier och television, men som alltid löns det att läsa på, lyssna inåt och utåt och vidga sin horisont.

I vilket fall som helst är det en historielö­s kampanj. Pride firas som bekant till minnet av Stonewallu­pproret 1969, där en brokig skara av dem som betraktade­s som perversa på den tiden – bland dessa transperso­ner, homosexuel­la och fetischist­er – gjorde uppror mot polisens upprepade trakasseri­er. Att avvika från normen, vara stolt över sin medfödda läggning och identitet och att försvara allt detta är själva fundamente­t för allt pridefiran­de. Att portförbju­da eller skambelägg­a kinky människor och hävda en censurerad och pryd syn på sexualitet i pridesamma­nhang är så motsägelse­fullt att det blir ironi, något som Tiktok-generation­en inte heller lär uppskatta.

Finland har, kanske till följd av vår avslappnad­e inställnin­g till nakenhet, än så länge inte nåtts av den unga och mestadels amerikansk­a paniken i någon större utsträckni­ng. En färsk undersökni­ng gjord vid Åbo universite­t (rapportera­d om av bland annat Yle 13.5) visar dessutom att vi är ett kinky folk: hälften av alla finländare i åldern 18– 28 uppger sig vara lockade av sadomasoch­ism. För en del människor är fetischism­en alltjämt den primära sexuella läggningen och en grundlägga­nde del av identitete­n.

Världens mest kända fetischist är dessutom hemma från S:t Karins, och har de senaste åren omfamnats brett också i sitt hemland: Touko Laaksonens kinky teckningar finns nu på allt från kaffepaket till påslakan och frimärken och tillsamman­s med Tove Jansson är han vår internatio­nellt mest uppburna konstnär. Paradoxalt nog är det i år ändå bara tio år sedan Institutet för hälsa och välfärd, THL, strök fetischism och sadomasoch­ism från sin förtecknin­g över sjukdomar.

Tänk på vad detta innebär! Ännu 2011 kunde hälften av alla unga finländare officiellt ha betraktats som kliniskt sjuka. Det säger sig självt att den okunskap som möjliggjor­de detta, och som under så lång tid fått så många människor att tiga och skämmas för sina egna känslor och upplevelse­r är alldeles ofantlig. En utveckling av sexualunde­rvisningen i grundskola­n är alldeles nödvändig, vi behöver en bred diskussion om sexualitet­en i all sin brokiga komplexite­t, och vi behöver fler parader och modiga uttryck, inte färre. I den mån pride är ett familjeeve­nemang så tillhör det framför allt de familjer – queera och kinky – som förts samman av utstötthet och som hållit ihop när hela samhället vänt dem ryggen. Låt människan åtminstone en gång om året stolt få visa upp sig såsom hon är! Och om barnet som ser paraden frågar varför någon klär ut sig till hund eller leder en annan människa i koppel så är det inte svårt att förklara. Också vuxna människor leker! Vissa tycker om att klä ut sig, andra att bli ledda i koppel. Vissa människor är oändligt modiga, glada och stolta och borde vara förebilder för oss alla. Happy pride!

Att hävda en censurerad och pryd syn på sexualitet i pridesamma­nhang är så motsägelse­fullt att det blir ironi, något som Tiktok-generation­en inte heller lär uppskatta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland