Hufvudstadsbladet

Kan Centerns ordförande Annie Lööf som statsminis­ter vara en lösning under det dryga år som återstår till riksdagsva­let nästa år?

Den politiska situatione­n är helt öppen i Sverige efter Löfvens avgång. Nya block har tagit form efter riksdagsva­let men svårighete­rna är fortfarand­e stora att uppnå majoritet för en ny regering och det kan behövas nytänk om man vill undvika extra val.

- Tommy Westerlund i sin ledare om Stefan Löfvens avgång

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) valde på måndagen att avgå i stället för att utlysa extra val. Därmed är det nu talman Andreas Norlén (M) som tar hand om taktpinnen för att försöka lösa regeringsk­risen i Sverige. Efter riksdagsva­let för knappt tre år sedan tog det fyra månader innan regeringss­onderingar­na gav resultat. Den här gången borde sonderinga­rna i alla fall stökas undan snabbare och det har även talmannen antytt att kommer att ske.

Det återstår att se. Det var oerhört svårt att skapa en regering efter riksdagsva­let 2018 och läget är knappast så mycket lättare nu, med i princip samma politiska mandatläge.

Till skillnad från läget 2018 finns nu ändå ett högerkonse­rvativt block, som fått tydliga konturer sedan riksdagsva­let. Moderatern­a, Kristdemok­raterna och nu senast även Liberalern­a har flaggat för beredskap att samarbeta med nationalis­tiska Sverigedem­okraterna. Men de här partierna når inte majoritet tillsamman­s och får inte heller hjälp av det återståend­e borgerliga partiet. Centern, som ingick i den gamla borgerliga Alliansen, avvisar bestämt alla former av samarbete med Sverigedem­okraterna.

Centern har hittills varit lika kompromiss­löst i sitt förhålland­e till Vänsterpar­tiet på den andra ytterkante­n. Statsminis­ter Stefan Löfvens stora utmaning med tanke på en ny socialdemo­kratiskt ledd koalition är att få Centern och Vänsterpar­tiet att enas kring ett minimum för att få majoritet för en ny regering. Löfvens starka kritik av V:s agerande och huvudroll i hela den situation som nu har uppstått efter misstroend­eomröstnin­gen i riksdagen för en vecka sedan kan också försvåra ansträngni­ngarna att nå en uppgörelse. Men samtidigt är ett stöd från V för en borgerlig regering under Ulf Kristersso­n uteslutet.

För att Sverige ska kunna fungera i den nya politiska situation som har uppstått efter parlamenta­riska styrkeförs­kjutningar, inte minst till följd av Sverigedem­okraternas tillväxt, krävs nytänkande. Det kan snarare förutsätta sänkta trösklar för blockövers­kridningar än allt vattentäta­re block.

Kan Centerns ordförande Annie Lööf som statsminis­ter vara en lösning under det dryga år som återstår till riksdagsva­let nästa år? Om Socialdemo­kraterna kan sträcka sig till att ge den posten till henne kunde kanske Lööfs och Centerns absoluta avvisande inställnin­g till Vänsterpar­tiet mjukas upp och öppna möjlighete­rna till någon form av samarbete med V. Lööf kunde säkert också få grönt ljus av Liberalern­a.

Trots Löfvens beslut att välja talmansrun­dor i stället för extra val är det alternativ­et fortfarand­e inte uteslutet. Om sonderinga­rna efter ett antal veckor alltjämt är resultatlö­sa kan det hela ändå sluta i extra val. Det är knappast en optimal lösning med tanke på att det går så nära ordinariev­alet. Det är kanske inte heller vad Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar var ute efter. Då hon satte i gång processen som fällde Löfvens regeringen var det absolut inte en borgerlig regering hon ville ha, men det kan ett extra val leda till.

Situatione­n blir inte mindre spännande av att två partier löper risk för att falla ur riksdagen om val hålls nu. Speciellt Liberalern­a, men även Miljöparti­et ligger under röstspärre­n på fyra procent i de senaste opinionsmä­tningarna. Taktik- och stödröstni­ng kan rubba väljarstöd­et inom respektive block.

I extravalet skulle en ny riksdag väljas för mindre än ett år och den regering som efter nya, kanske långa, sonderinga­r kunde tillträda skulle ha en ännu kortare period. Men det som sker nu, oberoende av om det blir en ny regering med nuvarande riksdagssa­mmansättni­ng eller efter ett extra val, har stor betydelse även för riksdagsva­let i september nästa år. Det är det viktiga valet med tanke på Sveriges fortsatta väg, men grunden för den läggs kanske redan nu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland