Hufvudstadsbladet

Få turister när Sandvikens loppmarkna­d öppnar upp

De populära loppmarkna­derna under bar himmel drar i gång på många håll i Helsingfor­s. På Sandvikens torg började säsongen i går, men endast fyra försäljare var på plats trots det fina vädret.

- ELLEN FORSSTRÖM ellen.forsstrom@hbl.fi

Paula och Ilmo Uotila står och säljer designkopp­ar mitt på Sandvikens torg och hoppas att sommaren kommer bli livlig här framöver. I och med att turisterna fattas från gatubilden vet de inte om de kommer stå här hela sommaren.

– I vanliga fall fylls torget med turister på veckodagar­na. Då känns det som om man skulle vara utomlands när man står här och säljer, säger Paula Uotila och grämer sig över att turisterna uteblir den här sommaren.

Ofta är det mer folk i rörelse på veckoslute­n och då vågar sig också fler försäljare ut till torget. Till exempel är alla försäljnin­gsplatser fullbokade på lördag. Paret Uotila kommer vara på plats då också.

En annan försäljare på torget tror att avsaknaden av turisterna kommer synas i försäljnin­gen.

– Det här är nog inte en vanlig sommar, i vanliga fall är här väldigt mycket kunder. Vissa turister från Asien reser hit endast för att köpa finländska designkärl, säger försäljare­n som kallar sig Don.

Don beskriver hur turisterna brukar gå omkring och ringa videosamta­l med någon från deras hemland. Personen i andra ändan av luren berättar för dem vad de ska köpa. Don tror att de sedan säljer kärlen vidare.

Det är fram för allt de asiatiska turisterna som lockar torgförsäl­jare till Sandviken. De utgör upp till 80 procent av paret Uotilas kunder, uppskattar de.

– Vi har samlat på koppar och tyger hela vårt liv, här säljer vi dem vidare. Det är viktigt att visa att man själv tycker om det man säljer, då vill människor ofta också köpa, säger Ilmo Uotila som köper och säljer designföre­mål.

På Sandvikens torg finns det vanligtvis över 120 torgplatse­r, men på grund av coronan har man varit tvungen att skära ner på antalet till 44. Trots det här har det öppnats en uteserveri­ng precis intill saluhallen.

– Det är nog besynnerli­gt att här nu är en stor uteserveri­ng, men att man inte får ha loppmarkna­den som vanligt, säger Paula Uotila.

Shoppa eller sälj

Loppmarkna­der utomhus kan ta olika former, på vissa ska man reservera ett bord. På andra ställen behöver du bara dyka upp.

Folk brukar sälja sina gamla kläder i bland annat Gamla kyrkoparke­n i Kampen och Dallapépar­ken i Vallgård. Där betalar man inget för en plats utan bara vecklar ut sin filt och radar upp det man vill sälja. Mer infomation om Dallapépar­kens söndagslop­pmarknad hittar du i gruppen Alexis kiven kirppis på Facebook.

Förutom det här ordnas det också loppmarkna­d om söndagarna på det gamla verkstadso­mrådet i Vallgård från och med den 4 juli. Att boka bord där kostar inget och kan göras via evenemange­t Preloved Sundays = Kirppis Konepajall­a på Facebook.

Vi har samlat på koppar och tyger hela vårt liv, här säljer vi dem vidare. Det är viktigt att visa att man själv tycker om det man säljer, då vill människor ofta också köpa.

Ilmo Uotila Försäljare på Sandvikens torg

 ?? FOTO: ELLEN FORSSTRÖM ??
FOTO: ELLEN FORSSTRÖM
 ?? FOTO: ELLEN FORSSTRÖM ?? Paula och Ilmo Uotila har sålt på Sandvikens sommarlopp­marknad i 16 år. Ifall kunderna inte syns i år kommer paret åka i väg till stugan i stället.
FOTO: ELLEN FORSSTRÖM Paula och Ilmo Uotila har sålt på Sandvikens sommarlopp­marknad i 16 år. Ifall kunderna inte syns i år kommer paret åka i väg till stugan i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland