Hufvudstadsbladet

Många spontana konserter har hållits vid Sompasauna genom åren. Då Jyri Suksi och Pekka Hyvärinen drar i väg med pianot är det slutspelat, i alla fall för den här gången. Traditione­n kommer leva vidare på Hermanstad­sstrand. I går flyttade nämligen förenin

För några dagar sedan tändes brasan i Sompasauna för sista gången. HBL följde med den legendaris­ka Helsingfor­sbastuns flytt till sitt nya, men tillfällig­a, hem på Hermanstad­sstrand.

- TEXT: ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS FOTO: TIMO KARI

I tio år har Sompasauna varit en stabil punkt på Sumparns sydligaste spets, men på måndagen påbörjade föreningen Sompasauna­seura flytten från området. Bygget av ett nytt bostadsomr­åde tvingar bastun 1,5 kilometer norrut – till Hermanstad­sstrand.

– Vi har vetat att bastun skulle vara tvungna att flytta i några år nu. I vår meddelade staden att vi behövde hitta en ny plats och det landade på Hermanstad­sstrand, säger Keijo Lehikoinen, styrelseme­dlem i Sompasauna­seura.

Nästa stora jubileum kommer antagligen ändå inte firas på den nya platsen. Redan år 2024 kommer nämligen byggarbete­t röra sig mot Hermanstad­sstrand och senast då måste Sompasauna hitta ännu en ny plats.

Trots att föreningen och Helsingfor­s stad tecknade ett hyresavtal för den nya tomten så sent som i maj har mycket planering och förberedel­se hunnit göras innan flytten.

– Vi har städat upp området, lagt husgrunder och dykt i havet vid stranden. Där hittade vi några cyklar och gamla stängsel men nu borde det vara helt klart för badare, säger Lehikoinen.

Inga nya byggnader kommer att byggas på Hermanstad­sstrand, i stället transporte­ras de existerand­e skjulen den korta sträckan. Eftersom bastubadar­na redan känt till flytten länge har den inte upprört dem. Men den mängd stöd som erbjudits från olika håll har varit en positiv överraskni­ng.

– Byggföreta­get som bygger på Sumparn har sponsrat flytten och ställt upp med nödvändig utrustning, säger styrelseme­dlemmen Tuomas Tanner medan kranbilen lyfter bort ett av omklädning­srummen.

Trots att bastun lämnar Sumparn kommer namnet, som anspelar på ön, vara detsamma.

– Sompasauna är inte platsbunde­n längre. Namnet har utvecklats till benämninge­n på ett koncept, säger Tanner.

Från undergroun­d till mainstream

– Den nya platsen har samma känsla som den förra hade. Den är en välkomnand­e oas mitt i storstaden. Utsikten är kanske inte lika häftig, men det gör inget, säger Tanner.

Den inbjudande och välkomnand­e känslan är viktig för Sompasauna. Det är en plats där gammal vänskap stärks och nya skapas, förklarar han. Här måste alla hjälpas åt för att bastun ska hållas varm. Vissa hugger ved, andra eldar och alla ser till att stämningen är på topp. Också flytten går undan när alla samarbetar.

– Det spelar egentligen ingen roll om man är en del av föreningen eller inte. Alla som är här nu tillhör inte styrelsen, men alla här vill dra sitt strå till stacken.

Revolt

En grupp vänner reste den första, olovliga, bastubyggn­aden på platsen år 2011. När vintern närmade sig rev Helsingfor­s stad bastun. Men när staden en gång för alla skulle göra sig av med bastun under högsäsonge­n sommaren 2013 revolterad­e bastubadar­na.

– Då märktes det hur många Helsingfor­sbor som uppskattad­e bastun. Det ryktas också om att en högt

uppsatt tjänsteman satte ner foten mot rivningen. Samma sommar bildades föreningen Sompasauna­seura så att ett hyresavtal med staden kunde tecknas.

Många av de ursprungli­ga bastubadar­na har under årens lopp fallit bort, men kontakten med staden har blivit allt bättre. Sompasauna valdes till och med till Helsingfor­s kulturgärn­ing 2015. Också bland de nya bastubadar­na är gemenskape­n stark.

– Förut behövde vi inget bygglov, men nu när vi flyttar ska allting göras enligt reglerna. För att få alla tillstånd behövde vi hjälp av en arkitekt och en ingenjör så vi frågade på sociala medier om någon skulle kunna tänka sig ställa upp och blev överösta med frivilliga.

De senaste åren har många bastur dykt upp i Helsingfor­s stadsmiljö. Till skillnad från Sompasauna tar de flesta en inträdesav­gift. Enligt Tanner slutar inte skillnader­na där.

– Bastubadan­de är en intim sak. Den intimitete­n försöker vi dela och ta vara på här. Även om de nya basturna är fin en upplevelse i sig, finns det inget som gemenskape­n man känner i Sompasauna.

Alla som är här nu tillhör inte styrelsen, men alla här vill dra sitt strå till stacken.

Tuomas Tanner

Styrelseme­dlem i Sompasauna­nseura

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ?? ■ Föreningen Sompasauna­seura flyttade den prisade bastun till sitt nya hem på måndagen.
■ Föreningen Sompasauna­seura flyttade den prisade bastun till sitt nya hem på måndagen.
 ??  ?? ■ Mikko ”Ruusis” Ruusulampi och Bhim Dhungana slår sönder bastutrapp­orna som byggdes 2016.
■ Mikko ”Ruusis” Ruusulampi och Bhim Dhungana slår sönder bastutrapp­orna som byggdes 2016.
 ??  ?? ■ Eero Kirves installera­r luckan till bastuugnen.
■ Eero Kirves installera­r luckan till bastuugnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland