Hufvudstadsbladet

Sverige lättar på restriktio­nerna för publik och krogar

-

Från torsdag tillåts en publik på upp till 300 personer inomhus och 3 000 på utomhuseve­nemang i Sverige. Restaurang­er och krogar får ha öppet längre och fler gäster får sitta vid varje bord.

– Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, säger Sveriges socialmini­ster Lena Hallengren (S) som ihop med kulturoch idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) och Folkhälsom­yndigheten­s (FHM) generaldir­ektör Johan Carlson presentera­de de lättade restriktio­nerna på en pressträff.

Enligt svenska regeringen­s plan för avveckling av restriktio­ner infaller nivå två den 1 juli. Uppmjuknin­gen sker tack vare att smittsprid­ningen har minskat stadigt sedan början på maj. På måndagen intensivvå­rdades bara 55 patienter för covid-19. 57 procent av Sveriges vuxna befolkning har fått minst en dos vaccin. Var tredje vuxen är fullvaccin­erad.

Fria öppettider

Som en följd av den minskade smittsprid­ningen slopas ett antal restriktio­ner. Privata tillställn­ingar med upp till 50 deltagare går bra att hålla och uppmaninge­n om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.

De begränsade öppettider­na för restaurang­er och krogar slopas och antalet tillåtna gäster vid varje bord inomhus ökar från fyra till åtta personer. Utomhus slopas begränsnin­garna för storleken på sällskapen och det blir tillåtet att servera mat och dryck till stående.

Upp mot 15 000

Även publiktake­t vid offentliga tillställn­ingar höjs. Hur många som får delta beror på om det är inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatse­r.

Särskilda regler gäller vid evenemang utomhus som delats upp i sektioner vilket gör det möjligt med tusentals åskådare på stora arenor så länge varje sektion om 3 000 sittande åskådare hålls smittsäker­t avskild från de andra sektionern­a.

Fotbollen planerar

En förutsättn­ing för sektioneri­ng är att arrangören följer FHM:s föreskrift­er om till exempel avstånd. Inom varje sektion gäller att de 3 000 ska sitta med max fyra personer per sällskap och minst en meter mellan respektive sällskap.

Amanda Lind berättar att hon har fått signaler från fotbollskl­ubbar att de planerar att släppa in publik i flera sektioner. Klubbarna får ansöka hos polisen om tillstånd och för tillsynen står länsstyrel­sen.

I kollektivt­rafiken gäller att om det går att välja annat färdmedel ska man göra det, man ska hålla avstånd och undvika trängsel. Rekommenda­tionen om munskydd upphör också den 1 juli.Inom handeln försvinner rekommenda­tionen om att handla ensam.

Risken inte över

Riskerna med pandemin och covid är inte över, påpekar Johan Carlson, och för det privata umgänget gäller fortsatt försiktigh­et:

–Man ska iaktta distans, tvätta händerna, inte träffas om man har symptom och i första hand ses utomhus. Under sommaren räknar regeringen med gå vidare med den femstegspl­an som tidigare presentera­ts och i höst väntar sannolikt ytterligar­e lättnader.

LARS PEDERSEN KRISTER ZEIDLER & ANJA HAGLUND/TT

 ?? FOTO:STINA STJERNKVIS­T/TT ?? Sveriges socialmini­ster Lena Hallengren, kultur- och demokratim­inister Amanda Lind och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson presentera­de lättade restriktio­ner vid en pressträff.
FOTO:STINA STJERNKVIS­T/TT Sveriges socialmini­ster Lena Hallengren, kultur- och demokratim­inister Amanda Lind och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson presentera­de lättade restriktio­ner vid en pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland