Hufvudstadsbladet

Annika Hällsten sommarprat­ar om de tragiska händelser som förändrade hennes liv för alltid.

Annika Hällsten delar med sig av minnen från närmare fyrtio år på HBL i sitt sommarprat i Yle Vega. Men tyngdpunkt­en ligger på två tragiska händelser som förändrade hennes liv för alltid.

- ISABELLA ROTHBERG

När Annika Hällsten i vintras ombads sommarprat­a för Yle Vega om den eldsvåda som vände upp och ner på hennes liv tvekade hon inte länge innan hon tackade ja.

– Jag har övertalat så många människor att berätta svåra saker om sig själva att det hade känts fånigt om jag tackade nej när jag uttrycklig­en blev ombedd att göra detsamma.

Hällsten är i dag mest känd som kulturrepo­rter med de europeiska kunglighet­erna som specialomr­åde. Men under sina 38 år vid HBL har hon hunnit skriva om mycket annat, bland annat många socialrepo­rtage där hon intervjuat människor med svåra sjukdomar och missbruksp­roblem – och dem som likt hon själv förlorat ett barn.

– Jag tyckte att nu kunde jag ge tillbaka.

Också en god väns uppmuntran­de ord gjorde beslutet lättare att fatta.

"Man kan bli glad igen"

Hällstens sommarprat kretsar kring två tragiska livshändel­ser – när hon som tioåring förlorade sina föräldrar i en lägenhetsb­rand och när hon tjugofem år senare förlorade sin dotter. Det som ändå kändes viktigt att förmedla till radiolyssn­arna var hopp.

– Båda händelsern­a förändrade mitt liv för alltid, men man kan gå vidare också efter så här tragiska upplevelse­r. Man kan få ett bra liv, man kan bli glad igen. Men det behövs nätverk, trygghet och kärlek.

Annika Hällstens syster som tillsamman­s med henne överlevde eldsvådan hör till de få som i förväg vetat om sommarprat­et och som också läst partierna om olyckan.

Svårt att hålla hemligt

Sommarprat­et kom till under två veckor i januari. Hällsten upplevde skrivproce­ssen som lätt, men lyfter fram redaktören Thomas Lundins insats för radiodrama­turgin.

– Det som var svårast var att hålla tyst om det här för jag pratar så mycket!

Sommarprat­et rymmer också anekdoter om kunglighet­er, reflektion­er om hur attitydern­a mot kvinnliga journalist­er förändrats och minnesvärd­a möten från närmare fyra decennier på HBL.

– Min första personinte­rvju gjorde jag med Tove Jansson. Då var jag tolv år och juniorrepo­rter.

Annika Hällstens sommarprat sänds onsdagen den 30 juni klockan 10.03 och 22.15 och finns på Arenan Audio.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Annika Hällsten har jobbat på Hufvudstad­sbladet i 38 år. Nu sommarprat­ar hon i Yle Vega.
FOTO: CATA PORTIN Annika Hällsten har jobbat på Hufvudstad­sbladet i 38 år. Nu sommarprat­ar hon i Yle Vega.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland