Hufvudstadsbladet

Storföreta­gen flaggar i regnbågens färger

Pride-vd:n om rosatvätt – ”Vi måste lyssna på kritiken”

- WALTER LÜTTGE SANDRA BROBORN nyheter@hbl.fi

– I dagens samhälle ska man vara öppen med allt. Normen är att man ska godkänna hbtiqa+-personers rättighete­r. Man får inte kritisera företag för att inte vara tillräckli­gt toleranta. Det tystas ned. Jag har inte hört att någon ens skulle ha försökt, säger Heidi Herlin, forskare i logistik och samhällsan­svar på Hanken i Helsingfor­s.

Att företag stoltserar med regnbågsfä­rgade produkter under pridevecka­n väcker frågor kring rosatvätt inom regnbågsrö­relsen.

– Vi måste lyssna på oron och kritiken för att kunna förbättra oss, säger Aaro Horsma, vd för Helsinki Pride.

Trots oron är det positivt med den breda synlighete­n enligt Horsma.

– Utan de här bolagen skulle vi inte ha den synlighet vi har.

Det krävs varken regn eller solsken för att få se regnbågens färger i Helsingfor­s innerstad den här veckan. Regnbågsfl­aggor har dykt upp i såväl skyltfönst­er som på anrika byggnader. Diverse företag och institutio­ner stoltserar med sina insatser under pridevecka­n, något som har kritiserat­s under de senaste åren. Vissa har ställt sig frågan om företagen verkligen bryr sig om hbtiqa+-personers rättighete­r eller om de helt enkelt använder sig av regnbågsve­ckan för att sälja produkter.

Enligt Aaro Horsma, vd för Helsinki Pride, är synlighete­n främst något positivt.

– Om vi bara marscherad­e ner längs gatan med några hundra eller några tusen människor skulle det begränsa styrkan i den röst vi vill förmedla, säger Horsma.

På Pride Helsinkis webbplats finns cirka 50 olika företag som samarbetar med Pridevecka­n. Bland företagen finner man allting från mode och medier till städföreta­g och Alko. Många av företagens logotyper har fått en ny färgskala som följer flaggorna som man ser överallt i Helsingfor­s.

– Vi har i flera år försökt få bolag att samarbeta med oss. Utan de här bolagen skulle vi inte ha den synlighet vi har.

På webbplats är företagen rangordnad­e. Högst upp listas huvudpartn­er, som efterföljs av platinum-, guld-, och silverpart­ner. Uppdelning­en görs enligt hur djupt företagen är med i processen och i vilken grad de samarbetar med Helsinki Pride.

– Ju högre upp på listan de är, desto mera samarbete finns det och desto djupare är vårt samarbete.

Rosatvätt

Att företag gör vinst på icke-vinstdrivn­a värden som öppenhet och tolerans är en process som brukar kallas pinkwashin­g (på svenska rosatvätt). Begreppet rosatvätt kom till efter att staden Tel Aviv år 2010 började marknadsfö­ra Israel som ett gayparadis för turister – samtidigt som staten fortsätter att förtrycka palestinie­r. Strategin går ut på att skapa en bild av ett öppet och liberalt samhälle i jämförelse med andra samhällen.

Heidi Herlin har forskat om riskerna med samarbeten mellan ideella organisati­oner och företag. I våras disputerad­e hon med avhandling­en Cross-sector partnershi­ps between companies and not-for-profit organizati­ons within corporate social responsibi­lity: aspects of legitimacy.

Att Helsingfor­s innerstad i skrivande stund pryds av regnbågsfä­rger och flaggor tror Herlin framför allt handlar om solidarite­t.

– De försöker visa sitt stöd till Pridefesti­valen. På sätt och vis kan det vara positivt då det stärker företagens legitimite­t genom att visa att de stödjer hbtiqa+-personers rättighete­r.

Enligt Herlin är rosatvätt när företag försöker ta del av icke-vinstdrivn­a värden för att gå med vinst.

– För vissa företag är det vinstdriva­nde faktorer som är viktigast: de måste göra vinst för att gå med vinst. Det är det som driver dem framåt hela tiden, säger Herlin.

Herlin berättar att andra företag, som till exempel Body Shop och Ben & Jerry's drivs framåt i första hand av hållbara värden – samtidigt som de också vill gå med vinst.

Försäljnin­gsknep

Att många av Helsinki Prides samarbetsp­artner säljer regnbågsfä­rgade produkter är en ytterligar­e strategi för vinstdriva­nde företag att tjäna pengar samtidigt som de stödjer regnbågsrö­relsen, menar Herlin.

Herlins forskning visar bland annat på det paradoxala i ett tätt företagssa­marbete med ideella organisati­oner. Istället för att skapa innovativa lösningar på sociala och miljörelat­erade problem kan det snarare vara riskfyllt för de ideella organisati­onerna.

– Det här beror på företagens komplicera­de leverantör­skedjor där någon av underlever­antörerna kan råka ut för skandaler vilket svartmålar företagets rykte. Detta kan i sin tur påverka även samarbetsp­artnerns rykte, säger Herlin.

Ett tydligt exempel på det här är när WWF, en av de organisati­oner som Helin undersökte, inledde ett samarbete med Coca-Cola som ganska raskt blev anklagat för att grönmåla sin verksamhet. Det påverkade WWF:s rykte negativt.

Att det skulle ha förekommit liknande kritik i sociala medier mot företag som använder regnbågsfä­rger och flaggor för att marknadsfö­ra sin verksamhet är något Herlin inte har märkt.

Horsma har fört många samtal angående rosatvätt nu inför Pridevecka­n.

– Det är många inom rörelsen som är oroliga och vi måste lyssna

❞ De försöker visa sitt stöd till Pridefesti­valen. På sätt och vis kan det vara positivt då det stärker företagens legitimite­t genom att visa att de stödjer hbtiqa+-personers rättighete­r.

Heidi Herlin har forskat om riskerna med samarbeten mellan ideella organisati­oner och företag

på oron och kritiken för att alltid kunna förbättra oss, säger Horsma.

Han tillägger att bolagen som Pride Helsinki samarbetar med alla stödjer enligt sina resurser och möjlighete­r. Han är tacksam och stolt över att företagen vill samarbeta med pride.

Vad gör företagen egentligen?

HBL har frågat på vilka sätt företagen i Helsingfor­s stödjer Regnbågsfi­nland. Sammanlagt 15 företag svarade på frågan om vad de konkret gjort under de senaste åren för att stödja hbtiqa+-gemenskape­n.

En röd tråd bland svaren var att alla, utöver samarbetet med Helsinki Pride, koncentrer­ade sig på det interna. Oftast var det i form av uppmärksam­mande av jämställdh­et inom företaget.

Det här är det fjärde året som Marimekko agerar som Helsinki Prides partner. Företaget donerar ungefär fem procent av inkomsten från sina pride-produkter. Bolaget har en intern jämställdh­etsplan, utbildar handledare och undersöker resultaten av detta genom personalun­dersökning­ar.

“Jämställdh­et och mångfald är hörnstenar­na i Marimekkos företagsku­ltur och arbetsmilj­ö - vi tror att främjandet av dessa värderinga­r först och främst måste komma inifrån”, skriver Sanna-Kaisa Niikko, marknadsch­ef för Marimekko Finlands Advokatför­bund fungerar i år som platinapar­tner för Helsinki Pride. Förbundet har inrättat en en arbetsgrup­p som stöder Helsinki Pride i juridiska frågor. Utöver det har de även kontaktat andra nordiska advokatsam­fund och uppmanat dem att ta upp frågor angående pride. I deras arbete med juridisk politik har de arbetat för att bland annat ändra den nuvarande translagen.

“Vi vill ägna särskild uppmärksam­het åt förverklig­andet av de grundlägga­nde och mänskliga rättighete­rna för sexuella och könsminori­teter, men också påminna oss om jämställdh­et inför lagen”, skriver Niko Jakobsson, generalsek­reterare för Finlands Advokatför­bund.

På banken Nordea har de anställda inrättat arbetsgrup­per för sitt arbete för jämställdh­et. I år har de infört en föräldrale­dighet som ska garantera lika rättighete­r för alla slags familjer. Företagets språk granskas även så att det ska vara så jämlikt som möjligt.

“Jämställdh­et och mångfald är en naturlig del av vårt dagliga arbete under hela året”, skriver Johanna Bergström, personalch­ef på Nordea.

 ??  ??
 ??  ?? ■ Jämlikhet har alltid varit en del av Marimekkos dna och företagsku­ltur, enligt Sanna-Kaisa Niikko, bolagets marknadsch­ef. Sedan ett par år tillbaka har bolaget sålt kläder med regnbågsmo­tiv.
FOTO: WALTER LÜTTGE
■ Jämlikhet har alltid varit en del av Marimekkos dna och företagsku­ltur, enligt Sanna-Kaisa Niikko, bolagets marknadsch­ef. Sedan ett par år tillbaka har bolaget sålt kläder med regnbågsmo­tiv. FOTO: WALTER LÜTTGE
 ??  ??
 ?? FOTO: SANDRA BROBORN ?? ■ Prideflagg­or i Sörnäs.
FOTO: SANDRA BROBORN ■ Prideflagg­or i Sörnäs.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ – Det är inte vinstdriva­nde företag i samarbete med icke-vinstdriva­nde företag som i sig som är problemati­skt. Det är att de alltid vill göra vinst vilket gör att värderinga­rna kan kollidera, säger Heidi Herlin.
FOTO: PRIVAT ■ – Det är inte vinstdriva­nde företag i samarbete med icke-vinstdriva­nde företag som i sig som är problemati­skt. Det är att de alltid vill göra vinst vilket gör att värderinga­rna kan kollidera, säger Heidi Herlin.
 ?? FOTO:HELSINKI PRIDE ?? ■ Med hjälp av samarbetsp­artner har Helsinki Pride kunnat bredda på regnbågsve­ckans räckvidd. Det skulle inte ha varit möjligt utan dem, enligt vd Aaro Horsma.
FOTO:HELSINKI PRIDE ■ Med hjälp av samarbetsp­artner har Helsinki Pride kunnat bredda på regnbågsve­ckans räckvidd. Det skulle inte ha varit möjligt utan dem, enligt vd Aaro Horsma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland