Hufvudstadsbladet

S:t Petersburg och Moskva slår nya rekord i dödstal

Dag efter dag slår Moskva och S:t Petersburg nya rekord i antalet döda i covid-19. Försöket att stävja spridninge­n med QR-koder på restaurang­er går trögt. HBL:s korrespond­ent är vaccinerad, men det visar sig att hon inte kan få någon kod.

- HBL:s medarbetar­e i Ryssland ANNA-LENA LAURÉN

Fotografen och jag är klara med vår intervju. Vi beslutar att ta en kaffe på något fik i centrala Moskva. Sedan inser vi: Det får vi inte alls göra. Vi har ju ingen QR-kod.

Måndagen den 28 juni är första dagen QR-koderna börjar användas, och starten verkar påfallande trög. Omkring Pusjkintor­get i centrala Moskva står kaféerna tomma. Bara coronavacc­inerade får sitta till bords.

Själv är jag vaccinerad med Sputnik, men det hjälper tyvärr inte. För att bevisa att man är vaccinerad duger det inte att ta fram sitt fysiska vaccinatio­nscertifik­at. Man måste ha en QR-kod, som man får genom att logga in på Moskva stads hemsida med hjälp av sitt försäkring­snummer. Själv är jag inte en del av det ryska hälsovårds­systemet. Jag har en privat försäkring och min vaccinerin­g har gjorts på en privat klinik.

Fotografen och jag köper hämtkaffe och sätter oss på uteserveri­ngen. På eftermidda­gen testar jag med att logga in på Moskva stads hemsida och ansöka om en QR-kod. Efter några timmar får jag svaret: Det går inte att hitta mig i registret.

Det privata bolaget som vaccinerad­e mig säger att jag visst ska finnas där. Att systemet inte kan hitta mig på grund av att jag saknar ryskt sjukförsäk­ringsnumme­r kan de tyvärr inte göra något åt. Jag uppmanas ringa den tekniska supporten på Moskva stad.

Samtidigt rapportera­r Moskovskij Komsomolet­s om att man kan köpa sig ett vaccincert­ifikat för femtusen rubel, cirka sextio euro. Vill man dessutom bli införd som vaccinerad i sjukvårdsr­egistret går det också bra,

För att bevisa att man är vaccinerad duger det inte att ta fram sitt fysiska vaccinatio­nscertifik­at. Man måste ha en QR-kod, som man får genom att logga in på Moskva stads hemsida med hjälp av sitt försäkring­snummer. Själv är jag inte en del av det ryska hälsovårds­systemet.

om man bara är beredd att betala tre gånger mer. En anonym sjuksköter­ska berättar i tidningen hur det går till: Patienten kommer till poliklinik­en, skriver på alla papper, förs in i kabinettet, vaccinet tas fram, och sedan injiceras det i en svamp.

Att det finns sjukvårdsp­ersonal som deltar i bluffen handlar inte bara om att tjäna pengar. Vaccinskep­sis är vanlig även bland dem. Läkaren som undersökte mig innan min vaccinerin­g med Sputnik sade öppet att hon skjuter upp vaccinerin­gen så långt det går. Hon vill undvika att i onödan ”injicera främmande ämnen” i kroppen.

Smittan i Sankt Petersburg sprids nu otroligt snabbt. Det underlätta­s av att stadens ledning fattar beslut som närmast är att betrakta som fullkomlig­t obegriplig­a.

I lördags samlades över 40 000 personer i staden för att fira skolavslut­ningen. De gick på konsert och drack öl i svettig trängsel och utan munskydd. Samma dag slog Sankt Petersburg nytt rekord i antal döda per dygn: 107 personer. (Rekordet slogs omedelbart. På tisdagen var antalet döda 119 personer.)

Hur kan man tillåta en folksamlin­g på 40 000 personer mitt i en pandemi? Hur kan man genomföra fotbolls-EM i en av Europas mest coronadrab­bade städer?

– Vi i Ryssland lever som under Pompejis sista dagar, säger en väninna till mig i Moskva.

Följande dag avslöjar oberoende Dozjd att Kreml slopar målet att minst 60 procent av den ryska befolkning­en ska vara vaccinerad till hösten. I stället räcker det med att minst 60 procent av befolkning­en har antikroppa­r. Ett illa kamouflera­t försök att göra dygd av nödvändigh­eten.

Tillbaka i Sankt Petersburg träffar jag en bekant som klagar på att coronasitu­ationen snart blir sämre.

– Moskvaborn­a får semester och åker till Sankt Petersburg. Då kommer det att bli mycket värre.

– Du menar att petersburg­arna inte själva redan gjort jobbet med 40 000 som firar skolavslut­ningen mitt i pandemin?

Hon ignorerar mitt svar.

 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURÉN ?? Inga kunder. I Moskva står kaféerna tomma efter att QR-kod infördes.
FOTO: ANNA-LENA LAURÉN Inga kunder. I Moskva står kaféerna tomma efter att QR-kod infördes.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland