Hufvudstadsbladet

Li Andersson lyfter fram klimatfråg­an

Efter ett halvår i sällskap av en glad bebis är Li Andersson återinstal­lerad som undervisni­ngsministe­r. Hon betonar att eftervårde­n av de skador skolornas distansund­ervisning orsakade måste få ta sin tid. När politikens hösttermin kör i gång i augusti vil

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Efter att ha tagit hand om sin förstfödda dotter är Li Andersson tillbaka som undervisni­ngsministe­r. I en intervju för HBL betonar hon att samhället måste förstå att eftervårde­n av de elever och studerande som led av distansund­ervisninge­n måste få ta sin tid.

När politikhös­ten kör i gång i augusti vill Andersson att klimatfråg­an ska vara regeringen­s högsta prioritet.

Li Andersson (VF) är tillbaka på jobbet som undervisni­ngsministe­r efter att ha ägnat det senaste halvåret åt att ta hand om sin förstfödda dotter. Hon beskriver heltidsjob­bet med Ava som jätterolig­t, mycket intensivt och som trevlig samvaro.

– Hon är en så rolig typ. Hon är en mycket glad bebis som skrattar mycket.

Att vara nybliven förälder i coronatide­r krymper den sociala bubblan ännu mer än annars. För Ava dröjde det till midsommar innan hon för första gången träffade en annan människa lika liten som hon själv.

– Hon bekantade sig med stor förundran och glädje när hon märkte att det finns andra människor i samma storlekskl­ass.

Li Andersson har svårt att sätta fingret på vad hon lärt sig av samvaron eftersom föräldrask­apet är en livslång process. Härnäst ska hennes partner stanna hemma med dottern minst lika länge som hon själv gjorde.

– Det gav en hälsosam distans till jobbet med en jättestor omställnin­g i vad som är det primära i livet. Det känns lämpligt att komma tillbaka nu så att jag inte ramlar rakt in i budgetförh­andlingarn­a.

Som undervisni­ngsministe­r i coronatide­r är Andersson bekymrad över nackdelarn­a med distansund­ervisninge­n under restriktio­nerna. Flera utvärderin­gar har visat att inlärninge­n led och många barn och unga mådde psykiskt sämre. Regeringen har lovat extra pengar till kommunerna så att skolorna ska kunna åtgärda problemen.

– Jag hoppas man förstår att vi kommer att behöva jobba ganska länge med det här. Skadorna korrigeras inte på en termin. Det måste finnas långsiktig vilja satsa på tjänster för barn och unga.

Hon vill inte vara efterklok kring beslut om restriktio­nerna eftersom de alltid togs utifrån den informatio­n man hade då. Skolornas distansund­ervisning har debatterat­s flitigt, men Andersson vill föra fram en aspekt:

– Många tycks anse att ungdomar på andra stadiet är nästan vuxna och därför ska klara av mer undervisni­ng på distans. Det är ändå viktigt att komma ihåg att många på andra stadiet är minderårig­a och har ett lika stort behov av stöd och sociala kontakter. Vi ska akta oss för att tro att de klarar av hur mycket som helst.

Spiral med sorglig ironi

Under valvakan för några veckor sedan såg Li Andersson Vänsterför­bundet backa till 7,9 procent i kommunalva­let. Hon hade hoppats på mer, men säger sig vara mer bekymrad över det låga valdeltaga­ndet (55,1 procent).

– Det var oroväckand­e lågt på ett allmänt plan, men vi såg också tydliga skillnader mellan olika områden. I vissa förorter med relativt låg inkomstniv­å och hög arbetslösh­et röstade under hälften trots att de kommunala beslutsfat­tarna kan påverka det lokala serviceutb­udet, säger hon.

Ni, SDP och De Gröna gick alla bakåt – håller Finland på att bli blåare?

– Det är svårt att dra den slutsatsen på grund av det låga valdeltaga­ndet.

Mer ser det ut som att det borgerliga blocket lyckades bättre med motivera sina väljare att rösta.

Andersson är mest orolig för att lågt valdeltaga­nde blir som en självförst­ärkande spiral.

– När väljare i mera utsatta områden känner att politiken inte förbättrar deras vardag minskar deras intresse för att rösta, vilket leder till att starkare representa­tion för väljare som har det bättre ställt. Det i sin tur leder till en politik som inte är lika beredd att satsa på service för låginkomst­tagare eller mer utsatta förorter, vilket igen förstärker känslan av att politiken inte förbättrar vardagen konkret.

Finns det en risk att det missnöjet kanalisera­r fler proteströs­ter till Sannfinlän­darna, som kanske inte driver de utsatta personerna­s primära intressen?

– Absolut, och det hänger ihop med en häpnadsväc­kande politisk utveckling i Finland, hur långt högerut Sannfinlän­darna medvetet har gått. De är för nedskärnin­gar i de offentliga utgifterna och för ganska stora försämring­ar i arbetsvill­koren,

anställnin­gsskyddet och arbetslösh­etsunderst­ödet.

– Det finns en sorglig ironi i det om Sannfinlän­darna, oberoende av sin politik, alltid får represente­ra protestpar­tiet. Väljaren kan läsa in vad helst hen är missnöjd med, också fastän Sannfinlän­darna inte skulle stå för förbättrin­gar.

Klimatet ska prioritera­s

Att regeringsp­artierna går bakåt i ett kommunalva­l är inget nytt fenomen, men så sent som i våras syntes hur heterogen regeringen är då halvtidsfö­rhandlinga­rna krisade. Li Andersson bevittnade den gungande regeringss­kutan från läktarplat­s och hoppas att alla är ombord igen.

– Allt beror på hur partierna är beredda att förhandla. Jag hoppas de värsta kriserna är över för man kan inte ha kris hela tiden. Det var en ordentlig kris, men nu jobbar vi utifrån de budgetrama­r vi spikade i våras.

Andersson är nöjd med att regeringen har rott i hamn ett antal välfärdsre­former. Hon räknar upp allt från höjda pensioner och arbetslösh­etsbidrag till slopandet av aktivering­smodellen, den skärpta vårdardime­nsionering­en, familjeled­igheterna, återinföra­ndet av subjektiv rätt till dagvård, utvidgad läroplikt, stärkta resurser på utbildning och så förstås social- och hälsovårds­reformen som utgår från offentlig servicepro­duktion.

De Gröna har sett tafatta ut då klimatfråg­an har verkat stå och stampa, men Andersson påpekar att det de facto har skett mer än man kunde tro utifrån den offentliga debatten.

– Ett problem med klimatpoli­tiken är att folk förväntar sig enstaka och stora beslut fastän den utgörs av många små beslut inom alla sektorer. Det gör det svårare att lista reformer.

Regeringen har tagit beslut om åtgärder som halverar gapet mellan vad som gjorts och vad som behöver göras för att Finland ska vara på väg mot klimatneut­ralitet till 2035, som regeringsp­rogrammet föreskrive­r. Andra hälften återstår, och VF kräver att den läggs på bordet till budgetförh­andlingarn­a i augusti.

– Det vore viktigt att klimatpoli­tiken blir prioritet ett för regeringen. Vi har haft ganska många budgetförh­andlingar med sysselsätt­ningen som nummer ett, och bra så, men nu måste det finnas tid och utrymme också för annat.

Ett problem med klimatpoli­tiken är att folk förväntar sig enstaka och stora beslut fastän den utgörs av många små beslut inom alla sektorer.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Li Andersson säger att det måste vara möjligt att kombinera arbetsliv, även en ministerpo­st, med närvaro i familjeliv­et, bland annat genom färre jobbresor. – Jag är inte den enda ministern som har barn. Det innebär inte att man inte reser alls, utan att man måste välja mellan det nödvändiga och det som kanske inte är helt nödvändigt.
FOTO: CATA PORTIN Li Andersson säger att det måste vara möjligt att kombinera arbetsliv, även en ministerpo­st, med närvaro i familjeliv­et, bland annat genom färre jobbresor. – Jag är inte den enda ministern som har barn. Det innebär inte att man inte reser alls, utan att man måste välja mellan det nödvändiga och det som kanske inte är helt nödvändigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland