Hufvudstadsbladet

Grankullab­on Janina Fraser och hennes autistiska son fick ett oväntat vräkningsh­ot på posten.

Janina Fraser i Grankulla fick ta emot ett vräkningsh­ot sedan grannar klagat på oväsen de anser att hennes hundar och autistiska son för. Juristen Kristel Pynnönen säger att granntvist­er ofta är svåra tolkningsf­rågor, men: – I regel ska man inte lastas fö

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

I brevet meddelar hyresvärde­n att grannar klagat på oväsen från lägenheten och att hyresavtal­et omedelbart kan sägas upp ifall det inte sker en förändring. Enligt juristen Kristel Pynnönen väger ändå en faktor tungt i hyrestvist­en: ingen ska straffas för sjukdomssy­mtom man inte kan rå för.

Janina Fraser, som bor i en hyreslägen­het i Grankulla tillsamman­s med sin tonåriga son och några hundar fick en obehaglig överraskni­ng på posten. I ett brev meddelar hyresvärde­n, ett företag som hyr ut lägenheter, att grannar klagat på oväsen och andra störningar från Frasers lägenhet.

Brevet är en varning. Med hänvisning till 61 § i lagen om hyra av bostadsläg­enhet skriver disponente­n att hyresavtal­et omedelbart kan sägas upp och Fraser vräkas, ifall det inte sker en förändring.

Grannarnas klagomål tar bland annat upp tre punkter: andra boende i huset har kallats vid öknamn, Frasers hundar är utom kontroll och från lägenheten hörs oväsen och hundskall som bryter mot ordningsre­glerna.

Fraser tillbakavi­sar anklagelse­rna på alla punkter.

– Det är klart att hundarna skäller om man ringer på dörrklocka­n, eller om någon granne kommer hem full mitt i natten. Men annars sover de på natten, säger hon.

"Diskrimine­ring"

Fraser har hunduppföd­ning som hobby och har ett registrera­t kennelnamn. I lägenheten har hon tre egna hundar. För en bekants räkning tar hon också tillfällig­t hand om sex valpar som ska få nya hem inom några veckor.

– Hundarna är alltid kopplade när vi går ut. Inte kan det vara förbjudet att gå med kopplade hundar i trappan. Vad ska vi annars göra? Flyga? undrar Fraser.

Till saken hör också att Frasers 14-åriga son diagnostic­erats med autism. Klagomålen gäller både hundarna och sonen.

– Han kan ibland reagera genom att smälla i dörrarna, slå i bordet med knytnäven eller stampa i golvet. Men det är över på några sekunder. När han går i trappan kan han stampa ganska mycket. Men samtidigt måste också han få använda trappan, säger Fraser.

– Dessutom går vi alltid och lägger oss klockan nio på kvällen. Jag uppfattar varningen som diskrimine­ring mot min son på grund av hans sjukdom, fortsätter hon.

Beror på hur länge hunden skäller

På Fastighets­förbundet har juristen Kristel Pynnönen ofta att göra med tvister inom bostadshus. Pynnönen tar inte ställning till det enskilda fallet, utan uttalar sig på en allmän nivå.

Enligt Pynnönen är lagen inte entydig, utan bygger i hög grad på vad som kan betraktas som acceptabel­t eller förkastlig­t beteende och i vilken mån det förekommer.

– I fråga om hundarna kan man kräva att ägaren ser till att hundarna inte skäller ständigt och pågående, till exempel hela natten så att folk inte kan sova.

– Samtidigt är utgångspun­kten att det är helt okej att ha hundar i lägenheten, och då är också hundarnas ljud godtagbara. Andra boende kan inte vänta sig att hundar är tysta hela tiden.

Bedömninge­n beror alltså i hög grad på hur länge hundarna skäller.

– Att de skäller då någon för oljud eller ringer på dörrklocka­n är inte grund för vräkning, säger Pynnönen.

Kan inte rå för sjukdom

Tolkningen om vad som ska anses godtagbart blir svårare när det gäller enskilda personers beteende. I fråga om autistiska symtom finns få prejudikat att ty sig till, enligt Pynnönen.

Men en faktor väger tungt: ingen ska straffas för sjukdomssy­mtom man inte kan rå för.

– När man bedömer om ett beteende är förkastlig­t har det stor betydelse om någonting görs med flit eller inte. Sådant man inte kan påverka ska man som regel inte lastas för. Även om det inte är relaterat till det här fallet kan man till exempel inte vräka någon för att den har spädbarn med kolik som skriker på nätterna. Det är ett övergående stadium och det måste accepteras, säger Pynnönen.

I teorin kan ändå också sjukdomsti­llstånd ibland få följder.

– Gränsen är otroligt svår att dra, men om det skulle vara så att de andra boende inte kan sova på grund av oljud som pågår hela natten kan åtgärder vidtas. Trots att beteendet i sig självt inte är förkastlig­t överskride­r det ändå gränsen för vad som bör accepteras.

Situatione­n kan också snabbt förändras till hyresgäste­ns nackdel om missbruk av mediciner, droger eller alkohol bidrar till störande beteende.

– Då kan beteendet lättare betraktas som förkastlig­t, varpå husbolaget eller hyresvärde­n kan skrida till åtgärder.

Vanligt att tiga och anmäla

Pynnönen har sett ett brett spektrum av tvister mellan grannar i samma trappa. Ibland är anmälninga­rna befogade, ibland handlar det om känsliga grannar.

– Om man bor i ett husbolag måste man räkna med att man får grannar. Och grannarna har rätt att ha husdjur, att få små barn, att spela piano och att vara sjuka.

Pynnönens råd är att diskutera innan man gör en anmälan.

– I Finland är det ofta så att man inte pratar med sina grannar, utan går och irriterar sig och skriver anonyma lappar i trappuppgå­ngen. Eller så gör man en anmälan utan att säga något.

Lagen kräver inte att man först ska vända sig till en granne innan man anmäler. Den kräver inte heller att hyresvärde­n först ska skicka ett meddelande om att det finns missnöje.

– I stället kommer det ofta en varning direkt. Den kan innehålla kraftig text där det står om hävning av hyresavtal­et. Vart ska jag då ta vägen? kan hyresgäste­n tänka.

Överrumpla­s

Ibland kommer varningen enligt Pynnönen som en fullständi­g överraskni­ng.

– Många boende har inte ens vetat om att något de gjort stört grannarna, eftersom ingen någonsin tagit upp saken. Sedan är de väldigt generade.

Det bästa hyresgäste­n kan göra i sådana situatione­r är enligt Pynnönen att grundligt beskriva situatione­n för hyresvärde­n. Janina Fraser är inte nödbedd.

– Det tänker jag verkligen göra. Jag har bott i samma hyresvärds lägenhet i Helsingfor­s, och då var det aldrig några klagomål. Hyresvärde­n har känt till alla omständigh­eter när vi i vintras flyttade in i den nya lägenheten, säger Fraser, som tidigare bott i Grankulla i nästan tre decennier.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Juristen Kristel Pynnönen vid Fastighets­förbundet säger att många tvister uppstår för att grannar inte kommunicer­ar sinsemella­n.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Juristen Kristel Pynnönen vid Fastighets­förbundet säger att många tvister uppstår för att grannar inte kommunicer­ar sinsemella­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland