Hufvudstadsbladet

Sara Kuivisto visade upp OS-form i Vasa

Det missade rekordet på 800 meter i Kuortane i helgen fick Borgå Akilleslöp­aren Sara Kuivisto att tända till rejält inför 1 500 meters loppet i Vasa. Resultatet: Nytt finländskt rekord på sidogrenen.

- FILIP SAXÉN

Sara Kuivisto är så gott som klar för OS i Tokyo. Borgå Akilleslöp­aren ligger så pass bra till i rankingen på 800 meter att hon kan känna sig säker på att få resa till Japan om en knapp månad.

Kuivisto satte nytt personligt rekord på 800 meter i helgens GP-tävlingar i Kuortane då hon kom i mål på 2.00,75 vilket var bara 16 hundradela­r från Tuuli Merikoski-Silius finska rekord från 1991.

– Jag hade löpt i mål på en tid som började på 1.59 om det inte varit för farthållar­en som var i vägen för mig under loppet i lördags. Efter det loppet bestämde jag mig för att jag ska ta rekordet här, säger Kuivisto efter tävlingen.

Kuivisto berättar att hon kände sig i kanonform hela dagen. Hon laddade upp mellan tävlingen i Kuortane och tävlingen i Vasa på en stuga på Replot där hon badade bastu, fiskade och tog det lugnt. Det visade sig vara ett fungerande koncept.

– Då jag värmde upp i morse kändes det otroligt bra. Jag tänkte att vems kropp är det jag har. Mina ben kändes fjäderlätt­a och att jag hade rekordtide­n i mig, säger Kuivisto.

Då loppet körde i gång visade sig känslan vara rätt. Kroppen fungerade perfekt och trots att hon fick hålla tempot själv största delen av loppet kunde hon löpa i mål på 4.05,39 – 62 hundradela­r under Sinikka Tyyneläs rekord från 1977.

– Jag siktade under 4.05 och loppet kändes lätt. Jag är mycket nöjd med det här resultatet, säger Kuivisto.

De starka resultaten på både 800 och 1 500 meter betyder att Akilleslöp­aren med stor sannolikhe­t samlat tillräckli­gt många rankingpoä­ng för att få tävla på båda sträckorna i OS i Tokyo.

– Jag är så pass nöjd med det här att jag tror att jag inte ska tävla mer inför OS, säger hon.

Eventuellt kan det bli en tävling i träningssy­fte men några internatio­nella tävlingar tänker Kuivisto inte delta i innan resan till Japan.

 ?? FOTO: KALLE LYDMAN/LEHTIKUVA ??
FOTO: KALLE LYDMAN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Sara Kuivisto satte nytt finländskt rekord på 1 500 meter.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Sara Kuivisto satte nytt finländskt rekord på 1 500 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland