Hufvudstadsbladet

Yli-Viikari borde sägas upp

Enligt Matti Okko, ställföret­rädande generaldir­ektör vid Statens revisionsv­erk, var beskedet att generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari borde sägas upp väntat. Att återställa förtroende­t är verkets uppgift, säger han.

- SPT

Riksdagens kanslikomm­ission föreslår att Tytti Yli-Viikari, suspendera­d generaldir­ektör vid Statens revisionsv­erk, sägs upp. Kommission­en fattade sitt enhälliga beslut på tisdagen.

Som orsak anges att Yli-Viikaris agerande som chef på ett betydande sätt försämrat förtroende­t för verket och dess verksamhet.

Yli-Viikari har kritiserat­s för sitt arbete som revisionsv­erkets högsta chef. Anklagelse­rna gäller hennes tjänsteres­or och hennes användning av verkets kreditkort.

Också polisen utreder Yli-Viikaris verksamhet.

Kanslikomm­issionen konstatera­de på tisdagen att det finns brister i redovisnin­gen, bland annat i fråga om Yli-Viikaris användning av bonuspoäng hos flygbolage­t Finnair.

– Beslutet bygger på en helhetsbed­ömning och utgår från riksdagens revisionsu­tskotts utlåtande. Ärendet har fått stor publicitet men det har inte avgjort frågan, säger talman Anu Vehviläine­n (C).

”Förtroende­t måste återställa­s”

Enligt kanslikomm­issionen har YliViikari inte längre förutsättn­ingar för att sköta sin tjänst på ett framgångsr­ikt sätt.

– Förtroende­t för Statens revisionsv­erk måste återställa­s hos både personalen och medborgarn­a. Medborgarn­a måste kunna lita på att statens medel alltid används i enlighet med reglerna, säger Vehviläine­n.

Enligt Vehviläine­n bär generaldir­ektören ansvar för sina egna beslut. Hen kan inte undvika ansvaret eller delegera det till underordna­de.

– Det visar på brister i ledarskape­t och brister i arbetsplat­skulturen. En chef måste föregå med gott exempel, särskilt vid ett ämbetsverk som ska granska andra.

Revisionsv­erket: Väntat utlåtande

Matti Okko, ställföret­rädande generaldir­ektör vid Statens revisionsv­erk, kommentera­r tisdagens besked per e-post med att det var väntat.

”Revisionsv­erket har redan vidtagit flera åtgärder för att förbättra den interna ekonomiska förvaltnin­gen, och säkerställ­a att vi har tillräckli­ga resurser för att sköta våra kontroll- och övervaknin­gsuppgifte­r. Att återställa förtroende­t är verkets uppgift”, skriver Okko.

Det slutliga beslutet om en eventuell uppsägning fattas av riksdagens plenum på onsdag klockan 10.

Om Yli-Viikari blir uppsagd kommer hon trots allt inte att tvingas lämna Statens revisionsv­erk helt och hållet. Tuula Sandholm, Statens revisionsv­erks direktör för administra­tion och resurser, bekräftade under en presskonfe­rens tidigare i juni att Yli-Viikari även innehar en tjänst som överdirekt­ör vid revisionsv­erket.

– Om riksdagen beslutar att avskeda henne från posten som generaldir­ektör så har hon fortfarand­e rätt att fortsätta som överdirekt­ör, sade Sandholm.

Riksdagens förvaltnin­gsdirektör Pertti Rauhio betonar att tisdagens beslut är ett utlåtande, inte ett administra­tivt beslut.

– Det här är ett förberedan­de beslut. Ett beslut i riksdagens plenum kan däremot inte överklagas.

Enligt Rauhio har Yli-Viikari ett högt uppsägning­sskydd. Juridiskt är det ändå möjligt för riksdagen att säga upp henne, med hänvisning till ytterst vägande skäl.

– Om Yli-Viikari avskedas finns det vanligtvis en uppsägning­stid att beakta men den frågan ligger på revisionsv­erkets bord, säger Rauhio.

Vehviläine­n: Ett historiskt beslut

Vehviläine­n beskriver beslutet som unikt, svårt och historiskt. Även juridiskt har processen varit komplicera­d.

Bland annat frågan om riksdagens interna processer och vem som kan sätta i gång en uppsägning­sprocess har vållat huvudbry.

– Om det finns en lucka i lagstiftni­ngen så måste den täppas till, säger riksdagens generalsek­reterare Maija-Leena Paavola.

Yli-Viikari stängdes av från sin tjänst i april. Riksdagens kanslikomm­ission motiverade beslutet med Centralkri­minalpolis­ens pågående utredning.

Yli-Viikari har tidigare sagt att hon anser att suspenderi­ngsbeslute­t är olagligt och att hon överväger att överklaga beslutet till förvaltnin­gsdomstole­n.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Riksdagens talman Anu Vehviläine­n redogjorde på tisdagen för kanslikomm­issionens beslut.
■
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Riksdagens talman Anu Vehviläine­n redogjorde på tisdagen för kanslikomm­issionens beslut. ■
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: VESA MOILANEN/ ?? Riksdagens kanslikomm­ission
■ beslutade på torsdagen att stänga av generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari från sin tjänst vid Statens revisionsv­erk.
LEHTIKUVA FOTO: VESA MOILANEN/ Riksdagens kanslikomm­ission ■ beslutade på torsdagen att stänga av generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari från sin tjänst vid Statens revisionsv­erk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland