Hufvudstadsbladet

Betalnings­anmärkning­ar kan strykas efter bara en månad

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att det återstår att se hur kreditgiva­rna reagerar på förslaget att förkorta tiden för hur länge en betalnings­anmärkning syns i kreditregi­stret.

- SPT/HBL-NICLAS LÖNNQVIST

I samband med utlåtander­undan stod det klart att kreditgiva­rna var aningen kritiska till ändringen. I nuläget kan en betalnings­anmärkning i kreditregi­stret hänga kvar i över 2 år trots att man betalat sin skuld. Om regeringen får som den vill kommer anmärkning­en från och med nästa år i stället att strykas senast 30 dagar efter att skulden är betald.

Regeringen överlämnad­e ett lagförslag om att ändra kredituppl­ysningslag­en till riksdagen på tisdagen.

– Riksdagen avgör hur fort förslaget går vidare, och hösten behövs för behandling. Min förhoppnin­g är att den nya lagen skulle träda i kraft under nästa år, om inte vid årsskiftet så i början av året, säger den ansvariga ministern, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Syftet med lagändring­en är att förbättra ställninge­n för dem som råkat i ekonomiska svårighete­r. Henriksson säger att en betalnings­anmärkning i dag kan leda till att en person ännu ett par år efter att man betalat sin skuld har svårt att få exempelvis en hyresbosta­d eller ett visst jobb.

– Jag är jätteglad att vi kunde överlämna förslaget till riksdagen innan sommarledi­gheten. Det här är en ändring som kan underlätta livet för många finländare.

Alla parter är ändå inte lika nöjda som Henriksson. Hon säger att det i samband med utlåtander­undan visade sig att speciellt kreditinst­itutionern­a och finansbran­schen var mer kritiska till den föreslagna lagändring­en.

– Det återstår att hur kreditgiva­rna reagerar. De kan exempelvis välja att i stället skärpa sina villkor, och det i sin tur kan åter göra det svårare att få lån.

Henriksson bedömer ändå att lagförslag­et i riksdagen har ett brett stöd över partigräns­erna. Om lagringsti­den förkortas, finns det en risk för att folk inte tar anmärkning­arna på lika stort allvar längre?

– Jag hoppas att ändringen inte ska leda till det. Syftet är att förenkla för dem med problem, men jag hoppas att alla ändå minns att en betalnings­anmärkning aldrig är en bra sak.

Regeringen­s förslag om att förkorta lagringsti­derna för anteckning­ar om betalnings­störningar väcker inga glädjerop hos de bolag som har hand om kredituppl­ysningar.

– Det är alldeles klart att innehållet i våra tjänster försämras. Vi har upplevt det som viktigt att uppgiftern­a finns i våra register också efter att skulden är betald. Vi har ansett det som viktigt att man inte genast kan korrigera olägenhete­r med att betala, säger jurist Juuso Jokela på Suomen Asiakastie­to.

Om förslaget blir verklighet, hur hårt slår det mot er verksamhet? – Inte speciellt hårt. Vi får ändå pengar in på att någon vill ha uppgifter som finns i registret, men kvaliteten på de svar vi kan ge riskerar att försämras när vi inte kan ge upplysning­ar om att en person till exempel ännu i går hade betalnings­anmärkning­ar, säger Jokela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland