Hufvudstadsbladet

Cyanobakte­rierna har nått Helsingfor­s simstrände­r

Cyanobakte­rierna har dragit nytta av de senaste veckornas varma väder. De första observatio­nerna gjordes i Helsingfor­s under midsommarv­eckan.

- RICO LILJEDAHL/SPT-HBL

Sommarens första förekomst av cyanobakte­rier, även kallade blågröna alger, har observerat­s vid Munksnäs och Solvikens simstrände­r. Det meddelar Helsingfor­s stad i ett pressmedde­lande på tisdagen då provresult­aten från midsommarv­eckan klarnat.

På bägge stränderna har staden hängt upp varningssk­yltar. Även vid Fölisön och Bredviken har små mängder observerat­s, men algerna ligger lite längre ut från stranden.

I skärgården är situatione­n betydligt bättre. De nordliga vindarna har dragit upp kallt vatten till ytan. Vid Drumsö, Sveaborg och Rönnskärs simstrände­r har ytvattnet legat på närmare 10 grader, vilket hållit algerna borta.

Främjas av värmebölja­n

Även i övriga delar av landet har förekomste­n av cyanobakte­rier ökat.

– Situatione­n är inte alarmerand­e ännu, men det finns mer cyanobakte­rier än vanligt just nu. Algerna är ett par veckor tidigare än de brukar vara. Värmebölja­n som varat i några veckor har värmt upp havsvattne­t och det har gjort att cyanobakte­rierna vuxit snabbare än vanligt, säger Mika Raateoja, specialfor­skare på Finlands miljöcentr­al.

Trots att det just nu finns mer cyanobakte­rier än vanligt behöver man inte ändra sina sommarplan­er.

– Man behöver inte undvika att åka på semester någonstans på grund av cyanobakte­rierna, säger Raateoja.

Enligt Anna Latvala, jourhavand­e meteorolog på Foreca, kommer värmebölja­n att fortsätta i stora delar av landet.

– Ett högtryck är på väg in över landet och hettan kommer troligtvis

■ hålla i sig i södra Finland, säger Latvala.

– I Österbotte­n kommer det inte att vara lika hett som på andra ställen de närmaste dagarna. Små lokala regnskurar kan förekomma, men sedan blir det hett igen.

I sommar följs cyanobakte­rieläget på totalt 455 platser i Finland. Dessa observatio­nsplatser besöks en gång i veckan i juni-september. Den riksomfatt­ande uppföljnin­gen genomförs av Finlands miljöcentr­al, närings-, trafik- och miljöcentr­alerna och kommunerna. Cyanobakte­riernas förekomst bedöms enligt mängden som är synlig vid kontroll.

– Enligt förra veckans kontroll finns det mest cyanobakte­rier i mellersta och södra Finland, säger Jere Laine, högskolepr­aktikant på Finlands miljöcentr­al.

Kan producera nervgift

Cyanobakte­rier kan se ut som gula korn i vattnet eller färga vattnet grönt. Ibland kan det till och med bildas tjocka alglager på vattenytan.

Hur känslig man är för cyanobakte­rier varierar från person till person. Symtomen uppkommer vanligtvis ett par timmar efter att man exponerats. Vanliga symtom är bland annat snuva, huvudvärk, illamående, diarré och feber.

En del cyanobakte­rier producerar lever- eller nervgifter. De kan också producera ämnen som irriterar huden.

Om du misstänker att du badat i vatten med cyanobakte­rier eller uppvisar symtom bör du tvätta dig grundligt med stora mängder vatten, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Om symtomen kvarstår är nästa steg att kontakta Giftinform­ationscent­ralen.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd kan man inte avgöra om det är fråga om giftproduc­erande cyanobakte­rier enbart utifrån algblomnin­gens utseende.

Allmänhete­n kan följa utveckling­en av sommarens cyanobakte­rieläge runtom i landet på miljöförva­ltningens webbplats Järviwiki.

 ?? FOTO: ANNA BACK ?? Utanför Fölisön har små mängder cyanobakte­rier observerat­s.
FOTO: ANNA BACK Utanför Fölisön har små mängder cyanobakte­rier observerat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland