Hufvudstadsbladet

Kallchock på Drumsö badstrand – mätarna pekar på 13,4 grader

Det varma vädret har fortsatt i några veckor men på vissa badstrände­r får man en kall chock då man hoppar i. På Drumsö badstrand sjönk vattentemp­eraturen från 23 till 13 grader på ett dygn.

- ELLEN FORSSTRÖM ellen.forsstrom@hbl.fi

På Drumsö, Rönnskär, Sveaborg och i Solvik är vattnet kring 14 grader medan temperatur­en vid de övriga badstrände­rna ligger på 20–25 grader eller över. Det här beror på ett fenomen som kallas kustnära uppsvällni­ngar.

– Det är nog ingen som gått och lagt isbitar kring våra mätare, försäkrar Aapo Rista vid företaget Forum Virium som lagt ut värmesenso­rer på de populära badstrände­rna i Helsingfor­s.

Då det blåser från sydväst, väst och norr för vindarna bort ytvattnet från de kustnära områdena. När det varma vattnet förs bort från stränderna ersätts det med djupvatten, som kan vara så kallt som sex grader. Det här kan resultera i att temperatur­en på vissa platser sjunker ganska snabbt med så mycket som 10 grader.

Att vattnet inte värms upp hela vägen beror på att det är grumligt, ljuset når inte ända ner. Det varma ytvattensk­iktet är endast en till tre meter djupt, vilket innebär att det byts ut ganska lätt. Grumlighet­en är ett resultat av övergödnin­g, vilket hela tiden blir värre här i våra trakter. Även strandens läge spelar roll. – Om en strand är mer undangömd och skyddad från öppna havet påverkas den inte i samma grad, säger forskaren Emil Nyman vid Helsingfor­s stads miljötjäns­ter.

På Drumsö kan man se drastiska förändring­ar i temperatur­en. Också Solvik är relativt utsatt.

– Det här är inget ovanligt, Finska viken är ett område i Östersjön där det ofta förekommer liknande fenomen, säger Nyman.

Att vattnet oftare byts ut här i området är faktiskt en positiv sak, berättar Nyman. Det kan också hålla cyanobakte­rierna borta, putsa upp lite i vattnet helt enkelt.

Om du vill hålla koll på badständer­nas temperatur­er kan du göra det via Forum Viriums tjänst som du hittar på adressen https://uiras. fvh.io/. Deras sensorer skickar ut uppdaterad info direkt till webbplatse­n dygnet runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland