Hufvudstadsbladet

HBL ställer 3 frågor

-

Kommer politikens dynamik att förändras och kommer det att öppna för en borgerlig regering när Jussi Halla-aho avgår som ordförande för Sannfinlän­darna?

– Jag tror inte det, för Petteri Orpo (Saml) hade ju redan öppnat för en borgerlig regering med Halla-aho. Orpo hade redan ätit upp sina egna ord om skillnader i värdegrund till Halla-ahos sannfinlän­dare. Samlingspa­rtiet har hela tiden närmat sig Sannfinlän­darna.

– Jag ser ingen större skillnad i ordförande­bytet eftersom Sannfinlän­darna tyvärr redan har normaliser­at sin position som ett parti bland andra. Problemet är deras politiska linje. De har flera politiker med minst lika hårda uttalanden som ordförande­ns.

Helsingfor­s blivande borgmästar­e Juhana Vartiainen hävdade nyligen att Vänsterför­bundet är det parti som mest ifrågasätt­er den nordiska välfärdsst­aten för att ni vill ge "medborgarp­enning” till alla utan motprestat­ion. Vad säger du?

– Det är ett polemiskt och befängt uttalande av en representa­nt för ett parti som vill montera ned den nordiska välfärdsmo­dellen. Samlingspa­rtiet vill ha en mindre offentlig sektor och mer skattefina­nsierad privat service. De förespråka­r arbetsmark­nadsreform­er som står i konflikt med en av den nordiska välfärdsmo­dellens grundvalar – en stark position för fackligt anslutna löntagare.

– Uttalandet visar hur lite Vartiainen känner till vårt nuvarande socialskyd­dssystem. Det största problemet med det byråkratis­ka lapptäcket är att det ofta förhindrar mottagande av arbete. Det är något vi vill förändra med basinkomst­reformen.

– Under coronakris­en kunde företagare med små inkomster få arbetslösh­etsersättn­ing. Samlingspa­rtiet har inte kritiserat det. Ändå är det en basinkomst­reform i liten skala. Idén är densamma – du ska kunna tjäna lite men ändå få ersättning.

Elokapinas klimatdemo­nstration i Helsingfor­s bemöttes med ett ramaskri. Hur kommentera­r du diskussion­en?

– Jag blev lite överraskad av hur upprörda folk blev. Vi har sett hur mycket som helst av demonstrat­ioner och gatublocka­der de senaste åren. Varför skulle det här vara annorlunda? Kanske det har demonstrer­ats för lite i Finland om folk blir skärrade av en vanlig demonstrat­ion som går ut på icke-våldsam civil olydnad.

– Lite lustigt var också att när att torvdemons­tranterna parkerade sina långtradar­e på samma gatuavsnit­t i våras blev det inget ramaskri. De som var väldigt upprörda över Elokapina hade varit lite mer trovärdiga om de hade varit ens lite upprörda över långtradar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland