Hufvudstadsbladet

Expresiden­t döms till fängelse

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma döms till 15 månaders fängelse för domstolstr­ots. Det meddelar landets högsta domstol sedan Zuma vägrat att träda inför en kommission som utreder korruption­sanklagels­erna mot honom.

-

Den 79-årige Zuma anklagas för att ha möjliggjor­t plundring av statskassa­n under sina nästan nio år vid makten. Det var han själv som tillsatte kommission­en som ett sätt att gå till botten med mutkulture­n i Sydafrikas statsappar­at.

Men när han själv blev föremål för utfrågning­ar ställde han bara upp för förhör en gång, i juli 2019. Sedan dess har han hållit sig borta och presentera­t en rad bortförkla­ringar till frånvaron.

En stor del av kommission­ens fokus kretsar kring Zumas kopplingar till den mäktiga affärsfami­ljen Gupta och dess politiska inflytande.

Zumas vägran att framträda inför kommission­en kan inte ses som något annat än domstolstr­ots, enligt domaren Sisi Khampepe som beordrar honom att lämna över sig till rättsväsen­det inom fem dagar.

I en separat rättsproce­ss står Zuma inför åtalspunkt­er som handlar om korruption, pengatvätt och utpressnin­g i samband med en stor vapenaffär på 1990-talet. Zuma, som då var vicepresid­ent, anklagas för att ha tagit emot mutor från den franska vapentillv­erkaren Thales. När rättegånge­n inleddes i maj nekade han till brott.TT-AFP

KLIMATSAMA­RBETE Vi håller på att förlora kampen mot klimatförä­ndringen. Enligt FN-organet Meteorolog­iska världsorga­nisationen (WMO) är världen på väg att missa Parisavtal­et, bara fem år efter underteckn­andet. Vi har inget annat val än att lägga in en ny växel i vårt klimatleda­rskap. Norden kan och ska stå för det ledarskape­t.

Trots alla nya klimatlöft­en från USA, Kina och EU pekar inget på att uppvärmnin­gen kommer att hållas under 1,5-gradersmål­et. Globalt har temperatur­ökningen redan nått 1,2 grader Celsius. För varje dag som världens utsläppsut­rymme minskar, minskar också möjlighete­n att begränsa den globala uppvärmnin­gen.

Norden som region har en betydelsef­ull roll att spela internatio­nellt. Norden och dess länder har flyttat fram sina ambitioner märkbart de senaste åren. Dessutom har många internatio­nella företag med bas i Norden utmärkt sig med sina hållbara affärsmode­ller. I en tid då världen ropar efter ett progressiv­t klimatleda­rskap kan vi skapa lösningar som världen kan ta efter. Ställer vi om till en helt klimatneut­ral region enligt den Nordiska visionen, finns alla förutsättn­ingar för det.

Norden består av fem länder och tre självstyra­nde regioner med sina egna klimatmål och ambitioner. Hittills har det nordiska klimatarbe­tet handlat om att dela med sig av erfarenhet­er, att ge understöd till lovvärda projekt och anta fina deklaratio­ner. Det räcker inte. Vi måste gå från en nationell lapptäckes­planering till ett enat och starkt nordiskt klimatarbe­te i alla samhällsse­ktorer.

Vi har därför i Mittengrup­pen i Nordiska rådet drivit på ett medlemsför­slag att Norden ska fastställa gemensamma, nordiska klimatmål. Det vore ett första steg mot en nordisk klimatalli­ans. Alliansen måste bygga på en gemensam avsikt: att alla nordiska länder sammantage­t blir klimatneut­rala senast det år som krävs i enlighet med Parisavtal­et samt en gemensam handlingsp­lan för att fasa ut fossila bränslen i alla sektorer. Alliansen kan med fördel bygga på den klimatstra­tegi som just nu bearbetas under det danska ordförande­skapet i Nordiska rådet.

Vi är väldigt glada för att medlemsför­slaget nyligen fått understöd i Utskottet för ett hållbart Norden. Det visar att folkvalda från alla länder och partigrupp­er förstått behovet av en gemensam hållning i en viktig ödesfråga. Frågan behandlas nu vidare fram till höstens temasessio­n.

Vi vet alla att de internatio­nella klimatförh­andlingarn­a i Glasgow senare i år är avgörande. Med en nordisk klimatalli­ans i ryggen får våra länders företrädar­e en gemensam, stark röst i förhandlin­garna. Det ska inte råda något tvivel om vad Norden bidrar med i världen: en stark och tydlig röst för en levande planet för kommande generation­er.

SIMON HOLMSTRÖM,

ledamot av Ålands lagting (Hållbart initiativ)

OUTI ALANKO-KAHILUOTO,

ledamot av Finlands riksdag (De gröna)

HELI JÄRVINEN,

ledamot av Finlands riksdag (De gröna)

REBECKA LE MOINE,

ledamot av Sveriges riksdag (Miljöparti­et)

 ?? FOTO: TT-AP ?? Jacob Zuma talade till sina
■ anhängare när korruption­srättegång­en mot honom inleddes i maj.
FOTO: TT-AP Jacob Zuma talade till sina ■ anhängare när korruption­srättegång­en mot honom inleddes i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland