Hufvudstadsbladet

Ulf Kristersso­n får chans att bilda regering

Svenska riksdagens talman ger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n uppdraget att sondera för en ny regering. – Han kommer att få tre dagar på sig, säger talman Andreas Norlén.

- NIKLAS SVAHN/TT

Sveriges riksdags talman Andreas Norlén har under dagen suttit i möten med alla de åtta riksdagspa­rtiernas partiledar­e.

Hans ambition är att regeringsb­ildningen inte får ta lika lång tid som efter riksdagsva­let 2018. Som första åtgärd ger han ett så kallat sonderings­uppdrag till Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

– Han kommer att få tre dagar på sig att sondera för en ny regering, det vill säga han ska rapportera tillbaka till mig på fredag. Han kan då antingen slutrappor­tera eller begära en förlängnin­g, säger Norlén.

Kristersso­n får därmed den första möjlighete­n att undersöka om han kan accepteras som statsminis­ter av riksdagen. För det krävs att han inte har 175 röster eller mer emot sig.

En M-KD-regering med stöd av Sverigedem­okraterna och Liberalern­a saknar dock ett mandat för att klara en omröstning. Ulf Kristersso­n behöver alltså locka över minst en ledamot från andra sidan för att bli statsminis­ter, och en centerpart­ist ligger närmast till hands.

Röstning varje vecka

För att hålla uppe tempot siktar talmannen på att riksdagen ska kunna rösta om en statsminis­terkandida­t på måndag i nästa vecka.

– Lite slängigt kan man säga att vi kommer att ha en statsminis­teromröstn­ing i veckan tills den här processen är slut.

Ulf Kristersso­n skriver på Facebook efter beskedet att han de kommande dagarna helt kommer att fokusera på samtal med andra partier som också vill ha maktskifte. ”Moderatern­a och jag är redo att ta ansvar för att Sverige får en fungerande ledning igen.”

Talmannen kan komma att föreslå Ulf Kristersso­n som statsminis­ter även om han inte lyckas med sitt sonderings­uppdrag.

– Då får jag ta ställning till om jag antingen går med hans namn till kammaren ändå för att hålla tempo i processen, eller om jag ska utse en annan sonderings­person. Det har jag inte bestämt än, säger Norlén.

Det främsta skälet till att Kristersso­n fick sonderings­uppdraget först och inte Stefan Löfven (S) var att Löfven fälldes i en misstroend­eomröstnin­g i förra veckan.

Under partiledar­samtalen var det också fler som nämnde Kristersso­n.

–Det var fler som pekade på Kristersso­n än som pekade på ett annat regeringsu­nderlag. Det tyckte jag var en god grund för att fatta det beslutet, säger Norlén.

Samma mandat

Mandatförd­elningen nu är precis densamma som under de långa talmansrun­dorna 2018–2019. Men det politiska landskapet har förändrats. Andreas Norlén betonar vikten av att hålla ett annat tempo nu. Men han kommer inte att neka en kandidat förlängd förhandlin­gstid om det riskerar att förstöra fruktbara samtal.

En statsminis­teromröstn­ing kan balansera på en knivsegg. Om någon ledamot byter sida kan majoritete­n ändras, vilket gör att politiska vildar och de som avviker från partilinje­rna i riksdagen kan få stort inflytande för vilken regering det blir.

Så små marginaler är inte att föredra, enligt talmannen.

–Jag tycker det vore demokratis­kt beklagligt om en ledamot fastnade i trafiken eller blev sjuk på morgonen när omröstning­en ska äga rum, säger Andreas Norlén.

KD-ledaren Ebba Busch vill se en ny borgerlig statsminis­ter, och tror att det är möjligt att enskilda ledamöter från andra partier kan bidra med de extra röster som krävs. Till exempel har centerpart­isten Helena Lindahl i tidigare omröstning­ar röstat nej till Stefan Löfven.

Vi vet partiernas förhållnin­gssätt till de olika statsminis­teralterna­tiven, men hur enskilda personer faktiskt röstar vid en skarp omröstning, det är det ingen som med säkerhet kan säga på förhand, säger Ebba Busch.

–Det är därför jag säger att stödet för en borgerlig statsminis­ter måste prövas i kammaren.

Frågan har också kommit att handla om en statsminis­terkandida­t måste ha stöd för sin budget. Norlén säger att budgetfråg­an inte ensam kan avgöra vem han föreslår som statsminis­ter eller vem han ger ett sonderings­uppdrag.

–Det är en viktig fråga men kanske inte avgörande för min process.

Efter fyra misslyckad­e omröstning­ar går Sverige till extraval. Men Norlén är optimistis­k.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n tas emot av Riksdagens talman Andreas Norlén.
■
FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n tas emot av Riksdagens talman Andreas Norlén. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland