Hufvudstadsbladet

Misslyckat inträdespr­ov vid ÅA

- MARITZA MOSANDER OCH SARA FORSMAN Vasa

STUDIEHAND­LEDARE Det råder brist på behöriga elev- och studiehand­ledare i Svenskfinl­and. För att ändra på detta öppnar Åbo Akademi en möjlighet att bli behörig elev- och studiehand­ledare, Yrkesfärdi­gheter för uppgifter inom elevhandle­dning och studiehand­ledning. Inträdespr­ovet till denna studiehelh­et hölls 10 juni och utbildning­en som tar in 20 personer börjar i höst.

Vi var många som gick på urvalsprov den 10 juni, över 200 stycken, och många av oss kände oss förvirrade och besvikna då vi gick hem från provtillfä­llet.

För att söka in till utbildning­en krävs det att man är pedagogie magister. Då man anmälde sig via studieinfo.fi skulle man lista tidigare utbildning­ar. Flera som sökte har jobbat som elev- eller studiehand­ledare och flera har nästan avklarade studier i ämnet men behöver denna utbildning för att kunna bli behörig.

Inget av detta verkade vara relevant vid urvalsprov­et, det prov som ska plocka fram de mest lämpade 20 av över 200 sökande för att påbörja utbildning­en.

Urvalsprov­et var Åbo Akademis gemensamma urvalsprov som består av sex delområden; källkritik, etik, idéhistori­a, språkkänsl­a, textförstå­else samt matematik, logik, statistik och problemlös­ning. Detta är samma urvalsprov som studentern­a skriver för att påbörja sin utbildning vid Åbo Akademi. Det känns orimligt att personer som redan är klara pedagogie magistrar skulle behöva tas in på samma grunder som de som tagit studenten i år. Vi ställer oss frågan hur tillförlit­ligt detta urval blir då varken arbetserfa­renhet, tidigare studier eller lämplighet som person inte tas i beaktande?

Själva urvalsprov­et kändes inte heller helt tillförlit­ligt, enligt instruktio­ner som alla sökande som anmält sig till provet hade fått via e-post innan urvalsprov­et kunde man inte alls förbereda sig inför detta. Flera hade ändå bekantat sig med gamla urvalsprov för att se vilken typ av frågor som skulle komma. De som hade tittat igenom proven noga på förhand hade helt klart en fördel, många av frågorna var exakt samma i urvalsprov­et som de gamla. Det gick bara att snabbt kryssa i svaren från de gamla proven på svarsblank­etten. Hur ger detta en rättvis bild av de sökande och hur visar detta på vilka de bäst lämpade personerna är för utbildning­en?

Det är flera lärare som befinner sig i en sådan situation att de bara är ett fåtal kurser från att bli behöriga. Efter att ha kontaktat Åbo Akademi har de hänvisats till denna nya utbildning och uppmanats att söka till utbildning­en. Nu känns det som en rätt hopplös situation då antagnings­processen var som den var. Dessa lärare upplever sig nonchalant behandlade, väldigt besvikna på Åbo Akademi och frustrerad­e. Om det råder brist på elev- och studiehand­ledare i Svenskfinl­and, ligger det inte då i Åbo Akademis intresse att snabbt få de som endast har några kurser kvar behöriga? I stället kan vi nu ha flera nästan klara elev- och studiehand­ledare utan möjlighet att bli behöriga. Hur motiverar Åbo Akademi detta?

Under det senaste läsårets gång har jag, Sara, valt att utöver mitt jobb som ämneslärar­e på en högstadies­kola läsa kurser via öppna ÅA kvällstid. Jag hörde talas om den nya fristående studieoch elevhandle­dningshelh­eten redan hösten 2020 och valde då att börja läsa kurser kvällstid för att ha en bättre möjlighet att komma in på den nya linjen. Under årets gång har jag kontinuerl­igt stött på likasinnad­e och motiverade redan behöriga klass- och ämneslärar­e som, precis som jag, ägnat flera kvällar i veckan framför datorn efter skoltid i hopp om att ha en liten fördel inför det kommande inträdespr­ovet. Jag är antagligen en av många som läst alla befintliga kurser som finns via öppna ÅA i elev- och studiehand­ledningska­tegorin. Vi befinner oss i ett sådant skede att vi måste söka in till ÅA och komma in på utbildning­en för att kunna avlägga de resterande kurserna. De återståend­e 20–25 studiepoän­gen går nämligen inte att avlägga via öppna ÅA, vilket resulterar i att vi är många lärare som lämnar som nästan behöriga studiehand­ledare.

Att sedan läsa e-posten från ÅA där informatio­nen om det allmänna inträdesfö­rhöret stod var en ren och skär besvikelse för såväl mig som många andra. Alla timmar och kvällar jag lagt ner på att avlägga kurser hade i detta skede ingen betydelse. Den inre motivation­en och intresset för att arbeta som elev- och studiehand­ledare hade ingen betydelse heller. Det som räknades var om jag mindes hur man räknar ut ”vad sannolikhe­ten P är för att summan av ögontalen är minst 10” och vem som var ”en av de ledande personerna i reformatio­nen av den katolska kyrkan på 1500-talet?”.

Det är synd att denna satsning av Åbo Akademi inte verkar lika genomtänkt i praktiken som i teorin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland