Hufvudstadsbladet

Raka ryggar vinner ingenting

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Den franska tränaren Didier Deschamps var en vinnare som spelare, en vinnare som tränare.

Deschamps gjorde sig inte känd som en stor tekniker eller stor artist på det centrala mittfältet. Däremot nog för sin arbetskapa­citet och sin förmåga att stå för enkla, vägvinnand­e och spelfrämja­nde beslut ute på planen.

Deschamps gav alltid allt och var med sin samvetsgra­nna spelstil något av en drömspelar­e för tränare som tränare.

Les Bleus vann VM 1998 och EM 2000 med Deschamps i laget. Då han efter EM 2000 tackade för sig började problemen för Frankrike. VM 2002 blev en enda kort katastrof och i EM 2004 stötte fransmänne­n på det grekiska undret i kvartsfina­len.

2006 tog sig en ypperlig generation till VM-final med de sista ångorna som fanns kvar i bränsletan­ken. Det de flesta minns från sommaren i Tyskland är Fabio Grossos jubel och Zinedine Zidanes skalle i bröstet på en viss Materazzi.

Frankrike var ett splittrat landslag då Deschamps sommaren 2012 tog över efter Laurent Blanc.

Med den pragmatisk­e, i dag 52-årige Deschamps, infann sig så småningom ett lugn och en enhetlighe­t. Deschamps byggde tålmodigt och var mån om att ta ut spelare som A) ville göra jobbet, B) passade in i laget.

Och den hunger som hade saknats under flera år var tillbaka med VM-guldet 2018 som det främsta beviset för att Deschamps också som tränare fattar rätt beslut.

Till EM 2021 kom Frankrike som den främsta förhandsfa­voriten vid sidan om Belgien.

I en tuff grupp gjorde Frankrike det som krävdes men det låg en stark doft av aningen fantasilös­t blåställ över laget. Det flytet, den fart och den hunger som genomsyrad­e laget både i hemma-EM 2016 och VM 2018 fanns inte där.

Visst stördes Frankrike av skador och visst hade många av de franska spelarna spelat så mycket under säsongen att belastning­skurvorna kunde få vilken idrottsläk­are som helst att mista nattsömnen. Men det duger liksom inte riktigt som bortförkla­ring då man går igenom den franska truppen.

En viss odisciplin och oviljan att ta det där sista steget fanns där hela tiden. Den första halvleken mot Schweiz i åttondelen var hemsk hur man än ser på det. Hur ett lag med de spelarna kan prestera på den nivån är ett mysterium.

Pogba var bra genom hela EM och visade än en gång att han alltid tänder till i landslaget. Kylian Mbappé blixtrade till men PSGstjärna­n lämnar EM utan ett enda mål. Mot Schweiz tog han felbeslut efter felbeslut. Att han missade den avgörande straffen passade in i bilden.

Karim Benzema togs till nåder inför EM, gjorde fyra mål, och kan sannerlige­n inte belastas för Frankrikes fiasko.

Adrien Rabiot visade prov på dåligt omdöme då han i förlängnin­gens sista minut orsakade en totalt onödig frispark mot Schweiz. Granit Xhaka sköt visserlige­n upp bollen på läktaren och Rabiot kom undan med blotta förskräcke­lsen.

Rabiots aktion var aningen symtomatis­k för hela Les Bleus i detta EM.

Schweiz har ett bra lag på benen även om man kvalitetsm­ässigt inte kan mäta sig med Frankrike. Men så mycket sämre är inte Schweiz än att laget kan rubba Frankrike via en förstklass­ig inställnin­g.

Att Frankrike tappar 3–1 till 3–3 i slutminute­rna säger en hel del om både Frankrike och Schweiz. Kanske lite mer om Frankrike som i detta EM blottade så stora ytor bakåt att detta oundviklig­en hade tagit slut i något skede.

Där har Deschamps en del att fundera på. Defensiven stämde inte och inställnin­gen var inte vad den borde vara. Då brukar det sluta illa och de franska världsstjä­rnorna tvingas försvinna ut i hemlandets varma sommarnatt med vetskapen om att man gjorde bort sig rätt rejält. Deschamps får sätta sig vid taktikbord­et och fundera lite. VM i Qatar stundar om mindre än 18 månader.

Schweiz tar sig an Spanien i kvarten i S:t Petersburg på fredag. Ett Spanien som anklagats för ineffektiv­itet, ett Spanien som gjort tio mål i de två senaste matcherna i EM.

Schweiz förtjänar en massiv eloge för sin insats och inställnin­g. Att hämta in 1–3 till 3–3 mot världsmäst­arna säger en del om den hunger som fanns i laget. Och hunger slår rätt ofta klass.

Av storlagen är Portugal, Nederlände­rna och Frankrike ute och antingen Tyskland eller England gjorde dem sällskap under tisdagen.

Nu om någonsin ligger vägen öppen för Belgien. Möjlighete­n att tvätta bort den förlorarst­ämpel som ligger över laget kräver dock till att börja med en seger över Italien i kvarten.

Med tanke på att Belgien inte heller har imponerat känns det inte särskilt långsökt med en italiensk seger. I synnerhet då frågeteckn­en kring Kevin De Bruyne och den yngre Hazard är stora. Och det i kombinatio­n med ett ihåligt och hafsigt försvarssp­el är som att ringa i middagsklo­ckan för Roberto Mancinis fartvidund­er.

Mättnadskä­nsla. En av fotbollstr­änarnas värsta fiender. Hur hålla ett lag hungrigt, i synnerhet ett lag som under senare år vunnit det mesta. Frankrike saknade den sista hungern och åkte ut ur EM.

 ?? FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA ?? Didier Deschamps fick inte i gång sitt lag på sedvanligt sätt.
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA Didier Deschamps fick inte i gång sitt lag på sedvanligt sätt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland