Hufvudstadsbladet

England tog revansch på Tyskland

Tyskland har orsakat England väldigt många knäckande förluster under årens lopp men hemma på Wembley vann England EM-åttondelsf­inalen med 2–0 och avancerar till kvartsfina­l.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Tyskland inledde lite bättre, hade mera boll och lyckades vid ett par tillfällen riva upp små luckor i den engelska defensiven.

Det farligaste läget kom då Leon Goretzka rann igenom på Thomas Müllers läckra genomskära­re. Declan Rice rev ner honom halvmetern utanför straffområ­det, drog på sig ett gult kort och orsakade en farlig frispark som Tyskland inte förvaltade. Kai Havertz skott fastnade i den engelska muren.

Några minuter senare prövade Raheem Sterling Manuel Neuer i det tyska målet men Bayernstjä­rnan hade koll på läget.

Vid sidlinjen stod den engelska tränaren Gareth Southgate i sin perfekt sittande kostym och manade på de sina. Kollegan Joachim Löw, som alltmer gått inför ett säckigt mode, såg mest oroad ut.

Ändå hade Timo Werner ett fint läge där han kanske borde ha gjort mål. Men den måltorka han led av också i Chelsea håller i sig.

Den bästa chansen före paus fick Harry Kane då Sterling rann igenom efter att Müller slarvat. Bollen letade sig via ett par baklår eller bakdelar ut till Kane som i toppform sannolikt gjort mål där.

Första touchen var för dålig och den alltid elegante Mats Hummels kunde bryta.

I början av andra halvlek testade Havertz Pickford med en riktig rökare. Med sträckt vrist dundrade han i väg bollen från 14-15 meter men Pickford han upp och fick handen i vägen. Eurogoals över den räddningen.

Om första halvlek bjöd på en del chanser var inledande 30 minuter av andra halvlek ett riktigt sömnpiller.

Båda lagen koncentrer­ade sig på positionss­pel, på att spela på breda marginaler och på att absolut inte släppa till något bakåt, i synnerhet inte på snabba omställnin­gar. Verkade som att rädslan över att förlora var större än viljan.

Därför kom Englands 1–0 tämligen överraskan­de. Luke Shaws fina boll in framför hittade Sterling som får närhåll kunde styra in den.

Sterling är oerhört viktig i Southgates lagbygge och har så varit i flera år. Anfallaren spelade inte så mycket om vanligt i Manchester City denna säsong och har inte varit så effektiv som han varit som bäst i klubblaget men i Three Lions är han given.

Sterling har sett oerhört pigg ut hela vägen, sannolikt delvis beroende på att han spelat lite mer sparsamt i klubblaget och därför är fräschare i kroppen än många slutkörda kollegor.

Sterling höll på att ställa till det kort efter sitt ledningsmå­l då han slog en horribel passning bakåt som Havertz snappade upp och serverade Müller som ensam mot Neuer gick på kraft i stället för finess, bollen utanför och gute nacht Deutschlan­d.

Lite senare hittade inbytte Jack Grealish Harry Kanes panna, 2-0 till England och matchen var definitivt avgjord.

För Englands chanser att gå riktigt långt kan Kanes mål ha varit väldigt viktigt. Att få i gång en skyttekung lagom till de stora matcherna är ett scenario varje tränare vill ha.

För Joachim Löw slutade sejouren som tysk landslagst­ränare tråkigt. Fiaskot i VM 2018 följdes upp av den här förlusten. Spelmässig­t imponerade Tyskland inte, med undantag för några bra sjok mot Portugal, och behovet av förnyelse och nytänk är uppenbart.

Hansi Flick tar över i sommar och det lär märkas.

?? FOTO: ANDY RAIN/LEHTIKUVA-AFP ?? Raheem Sterling frälste hemmafanse­n på Wembley.