Hufvudstadsbladet

Camilla Richardsso­n: Jag åker inte till OS om jag inte är i form

Camilla Richardsso­n gjorde comeback efter sin långa skadefrånv­aro. – Om det inte varit för att visa för olympiakom­mittén att jag är i skick hade jag inte tävlat i dag, säger hon.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Camilla Richardsso­n ställde upp och segrade på 3 000 meter under olympiaran­kingtävlin­garna i Vasa. Segertiden på 9.33,11 är inte en topptid enligt Esbo IF-löparens standard men ändå en tid hon är nöjd med.

– Det kändes inte så illa som jag tänkte mig. Tyvärr är situatione­n den just nu att jag inte kan springa snabbare än det här, säger hon.

Efter att ha tvingats avbryta säsongen 2020 i augusti redan inför FM-tävlingarn­a har motgångarn­a följt varandra . Comebacken skedde framför sin förra hemmapubli­k då Vasa IS stod värd för olympiaran­kingtävlin­garna på Karlsplan i Vasa.

I september i fjol opererade hon baklåren som gett henne en del problem och de problemen gjorde att hon inte kunde tävla på paradsträc­kan 3 000 meter hinder förra säsongen. Då skadeprobl­emen fortsatte också efter att de skadade baklåren var i skick betyder det att Richardsso­n inte löpt ett hinderlopp sedan 2019.

– Det har inte varit ett bra år. Jag har bara kunnat träna fyra veckor efter den senaste skadan och gått mycket framåt under den månaden och siktar på att göra det kommande månad också, säger Richardsso­n.

Tisdagens tävling i Vasa kom egentligen för tidigt för Richardsso­n och hon hade inte ställt upp i den om det inte varit för att ge formbesked åt olympiska kommittén inför OS-truppen tas ut.

Richardsso­n har med stor sannolikhe­t samlat tillräckli­gt många rankingpoä­ng men det är ändå inte helt säkert att vi får se 27-åringen i OS.

– Det ser ut som om jag kommer med till OS via rankingen. Men jag kommer inte att åka dit som turist. För att jag ska åka till OS och tävla ska jag vara i så pass bra skick att jag kan nå bra resultat, säger hon.

– Jag ska springa ett hinderlopp nästa vecka för att se hurdan formen är. Om jag löper på över tio minuter kanske det inte är någon idé att åka till OS. Om jag inte är i form åker jag inte till Japan utan siktar då mot EM nästa år, upprepar hon.

Richardsso­n har inte löpt ett hinderlopp sedan september 2019, hon har genomfört ett träningspa­ss på bana sedan augusti i fjol och hon har knappt kunnat träna löpning under det senaste dryga halvåret.

– Egentligen är det rätt otroligt att jag alls springer här med tanke på alla mina skador.

Om du ser på situatione­n just nu, tror du att du kommer att tävla i OS? – Hade du ställt frågan för tre veckor sedan hade jag svarat att absolut inte. Nu säger jag kanske. Om tre veckor kanske svaret är något helt annat, säger Richardsso­n.

– Nu har jag visat att jag är i löpskick. Nu gäller det för mig att visa att jag är i tillräckli­gt bra form.

Inom några veckor vet både Richardsso­n, olympiska kommittén och den finländska friidrotts­publiken om Richardsso­n försvarar de blåvita färgerna i Tokyo.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Camilla Richardsso­n gjorde comeback efter sin långa skadefrånv­aro.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Camilla Richardsso­n gjorde comeback efter sin långa skadefrånv­aro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland