Hufvudstadsbladet

Murto lyrisk över OS-platsen

Wilma Murto sken i kapp med kvällssole­n i Vasa efter att hon satt nytt utomhusrek­ord för andra gången på några dagar. De starka resultaten i Kuortane och Vasa betyder att Murto kan börja förbereda sig för OS i Tokyo.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Stavhoppar­en Wilma Murtos formkurva pekar spikrakt uppåt inför OS. Under midsommarh­elgen satte hon nytt utomhusrek­ord då hon klarade 461 i tävlingarn­a i Kuortane.

Med det resultatet tog hon ett enormt steg mot OS i Tokyo då hon samlade rankingpoä­ng. Men 23-åringen visade på tisdagen i Vasa att hon inte tänkte nöja sig med 461.

I OS-rankingtäv­lingarna visade hon att det fina resultatet i helgen inte var någon slump då hon gick över 462 i sitt andra försök. Efter det höjde hon ribban till 470 – OS-kvalgränse­n. Den höjden sparade hon för Tokyo.

– Jag har väntat att vara tillbaka på de här höjderna och det känns alldeles fantastisk­t. Det känns mycket bra att ha hoppat så här bra i två tävlingar efter varandra, säger Murto.

Positivt för Andersson

Esbo IF:s Saga Andersson slutade trea i olympiaran­kingtävlin­gen på 416 men 21-åringen var, precis som Murto, på gott humör efter tävlingen.

– Mina försök på 431 var mycket lovande. Jag flyttade avståndet från ribban från 60 till 70 till 80 centimeter men ändå for hoppet igenom. Jag borde ha haft en styvare stav, säger Andersson.

Andersson säger att hon med stor sannolikhe­t hade tagit sig över ribban med en styvare stav med de hoppen hon gjorde i tävlingen. Det är viktig vetskap som hon tar med sig då säsongens huvudmål står inför dörren för henne.

Nästa vecka ska hon försvara de blåvita färgerna i U23-EM som avgörs i Tallinn.

– Vi har kval på fredag och final på söndag. Mitt mål är klart: Jag vill vara bland de tre främsta. Det är klart att det finns tufft motstånd där men jag siktar på bra resultat, säger hon.

– Den här tävlingen var en bra förberedel­se för EM och det känns bra att veta att mitt hopp fungerar med den styvare staven. Jag är nöjd med den här tävlingen som helhet också om resultatet inte var så speciellt bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland