Hufvudstadsbladet

Tampa Bay inledde finalserie övertygand­e

Tampa Bay tog en bekväm seger i det första finalmötet mot Montreal i Stanley Cup. Hemmalaget och regerande mästarna vann med 5–1. Montreals Jesperi Kotkaniemi noterades för en assist medan Joel Armia hoppas kunna spela i final nummer två.

- HBL-TT

Det är så mycket mer än en vanlig match mellan Montreal och Tampa Bay. Det är USA mot Kanada. Det är det mest meriterade NHL-laget mot regerande mästarna. Det är framför allt final i Stanley Cup.

Montreal har å ena sida har inte spelat final på 28 år, men är den klubb som vunnit Stanley Cup flest gånger. Tampa Bay spelade å andra sidan final för mindre än ett år sedan, och vann det pandemidra­bbade årets upplaga.

Att ett amerikansk­t lag ställs mot ett kanadensis­kt i NHL-finalen – för första gången sedan Boston besegrade Vancouver 2011 – har inte gått obemärkt förbi, inte ens i det absoluta makttoppsk­iktet. Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau utmanade USA:s Joe Biden i en vänskaplig vadslagnin­g om matchen via Twitter, vilket den amerikansk­e presidente­n glatt accepterad­e.

Till skillnad från förra årets publikfria bubbelfina­l fick Tampa den här gången spela inför jublande hemmafans. Och kanske att hemmapubli­ken gav energi.

Ett snabbt anfall orkestrera­t av Brandon Point och Ondrej Palat ledde till en tjusig framspelni­ng av Palat fram till Erik Cernak, som stack fram klubban och tjusigt styrde in 1–0-målet, drygt sex minuter in i matchen.

Ganska precis en period senare utökade Tampa Bay ledningen via Yanni Gourde, resultatet av ytterligar­e ett kvickt anfall.

Montreals Ben Chiarot gav med dryga tre minuter kvar av andra perioden gästerna hopp, när han med ett hårt slagskott reducerade, framspelad av 20-åriga Jesperi Kotkaniemi. Skottet ändrade dock riktning två gånger via försvarand­e spelare innan den nådde nätet. Tampas Ryan McDonagh såg förvirrad ut när han insåg att pucken gått i mål via hans klubbskaft.

Men närmare än så kom inte gästerna. I stället dämpade Nikita Kutjerov det kanadensis­ka hoppet genom två mål i tredje perioden. Därefter släcktes det helt av Steven Stamkos som slog fast slutresult­atet till 5–1, framspelad av Kutjerov.

– Vi försökte bara att hålla oss till vår spelplan, och utföra den under 60 minuter, säger Kutjerov.

Vad det är i spelplanen som fungerar så bra ville han inte gå in närmare på.

– Vi placerar puckarna djupt och åker på dem, säger han.

Känslorna svallade bitvis under matchen och flera spelare rök ihop i olika sammanhang. Otäckast såg det ut när Montreals Brendan Gallagher hamnade i slagsmål med Blake Coleman och i tumultet föll hjälmlös med huvudet ned i isen, och hjälptes blödande – men vid medvetande – av isen.

Montreals Joel Armia fanns på NHL:s coronalist­a och spelade inte i matchen. Enligt klubben kan han vara aktuell för final nummer två i natt.