Hufvudstadsbladet

Viivi Lehikoinen: Jag är värd en plats i OS

HIFK:s Viivi Lehikoinen säkrade med stor sannolikhe­t sin plats i OS då hon tog hem segern på 400 meter häck i Vasa med tiden 55,88.

- FILIP SAXÉN

Viivi Lehikoinen­s säsong har varit en framgångss­aga. HIFK-löparen inledde sin säsong på 400 meter häck med att sätta nya personliga rekord i sina tre första tävlingar.

Efter att ha förbättrat sitt rekord två gånger hemma i Finland putsade hon rekordet med ytterligar­e 0,4 sekunder i Geneve då hon kom i mål på 55,77 sekunder. I den fjärde tävlingen blev det inget nytt rekord men Lehikoinen löpte i mål på karriärens nästsnabba­ste tid (55,94) den gången.

I Vasa kunde hon inte rå på sitt eget rekord men satte igen ett toppresult­at då hon tog hem segern på 55,88.

– Jag har alltid som mål att ta rekord men den här gången får jag vara nöjd trots att jag inte gjorde det. Det var nervöst med OS-rankingpoä­ngen och siktade på en tid ner mot 56,0. Det gick under det, säger Lehikoinen med ett leende.

Det borde ge Lehikoinen en OSplats.

– Men jag vågar inte säga något säkert om den saken nu. Situatione­n lever hela tiden och det arrangerad­es en hel del mästerskap­stävlingar i helgen, säger hon.

Att Lehikoinen inte är en stor vän av rankingsys­temet döljer hon inte,

– Jag tycker det här systemet är mycket dåligt då det finns många gamla resultat med på listan och flera som är sämre än jag kommer med till OS, säger hon.

– Jag anser att jag är värd en plats i OS. Jag har varit otroligt jämn den här säsongen och det borde väga tyngre. Hoppas att det blir en ändring på systemet i framtiden.

Trots att Lehikoinen med största sannolikhe­t kommer att tävla i OS i Tokyo är huvudmålet för säsongen U23-EM i Tallinn nästa vecka. Där siktar hon på att ta medalj. Och de jämna och starka resultaten på sistone ger en stark tro på de egna chanserna.

– Det är lite kul just nu att det efter EM kan bli en tävlingspa­us på en månad eller sedan ett OAS, säger hon om situatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland