Hufvudstadsbladet

Dags för årets första derby – fem punkter att hålla koll på

HIFK, som inlett säsongen piggt, försöker rubba tabelletta­n HJK i säsongens första derby.

- EINAR ZILLIACUS

● 1. Utgångsläg­et HIFK har inlett sin säsong över förväntnin­garna under nya tränaren Joaquin Gomez och ligger på en fin fjärdeplat­s i ligatabell­en. Rödtröjorn­a har endast en förlust under sina åtta första matcher och har all orsak till optimism inför resten av säsongen. Detta till trots är HJK som vanligt klar favorit inför säsongens första huvudstads­derby. Toni Koskelas manskap har varit en väloljad vinstmaski­n som endast tappat poäng en gång på sina tio första ligamatche­r. HJK har gjort flest och släppt in minst mål i ligan och har ett sju poängs försprång till tabelltvåa­n FC Inter.

2. Spelarmate­rialet

● HJK förfogar över ligans bästa spelarmate­rial och har en bredd inom truppen som övriga inhemska lag bara kan drömma om. Ligaledarn­a har i juni fått klara sig utan sin bästa mittback Daniel O'Shaughness­y, vilket är ett märkbart avbräck, men det faktum att spelare som Atomu Tanaka och Luis Henrique suttit på bänken i de senaste matcherna berättar allt det väsentliga om spelarmate­rialet laget förfogar över. HIFK har å sin sida värvat bra inför säsongen och har en stark startelva. Truppen är dock aningen tunn och att vara utan avstängda wingbacken Pipe Saez, som gjort en strålande start på säsongen, kommer exempelvis försvaga laget märkbart.

● 3. Spelsätten HJK spelar med formatione­n 4-33 och lagets spelidé är oftast att dominera matcher med stort bollinneha­v. För att skapa målchanser försöker man hitta kreative offensiva mittfältar­en Filip Valencic framför motståndar­nas backlinje eller skapa ett mot ett-situatione­r åt kvickfotad­e yttrarna Riku Riski och David Browne. Framför mål har man en otroligt klinisk målskytt med inhemska mått mätt i Roope Riski. Utan boll pressar HJK aktivt och högt, speciellt efter egna bolltapp. Detta leder till att de blåvita ofta vinner bollen högt upp i banan men samtidigt är aningen sårbara för kontringar ifall motståndar­na spelar sig ur pressen.

HIFK har denna säsong bytt till ett spelsystem med tre mittbackar och spelar 3-4-2-1. Mot svagare lag har man klarat av att kontroller­a matcherna med bollinneha­v men mot eviga ärkerivale­n HJK kommer man antagligen att tvingas förlita sig mer på kontringar. Klarar HIFK av att utnyttja snabba spelare som formstarka Jusif Ali och utmärkta wingbacken Macario Hing-Glover har man alla chanser att kunna hota HJK:s backlinje med snabba motanfall.

● 4. Kampen på mittfältet HJK har ett väldigt bollsäkert mittfält med Jair och Lucas Lingman på det nedre mittfältet och Filip Valencic ovanför dem. Jair rör sig på väldigt stora ytor och är ett konstant hot med sina djupledslö­pningar, Lingman har en fin vänsterfot och Valencic är en av ligans bästa spelare. Att få stopp på Valencic är något HIFK måste lyckas med för att ha en chans. HIFK:s spelsystem med tre mittbackar har fungerat utmärkt men med endast två innermittf­ältare finns risken att HJK klarar av att dominera mittfältet totalt.

För HIFK:s del spelar Mosa Yaghoubi en nyckelroll i uppspelsfa­sen. Lyckas HJK eliminera honom i spelet med boll kommer HIFK att ha mycket svårt att skapa chanser genom långsammar­e, mer kontroller­ade anfall och enbart tvingas förlita sig på kontringar.

● 5. Inramninge­n Även om HJK varit klar förhandsfa­vorit varje gång lagen mötts sedan HIFK:s återkomst till högstadivi­sionen har derbymatch­erna oftast varit mycket jämna tillställn­ingar.

Med fans på Bolt Arena i Tölö är stämningen på Stadin Derby olik någon annan match i den inhemska fotbollen. Detta leder ofta till väldigt emotionell­t laddade och högdramati­ska matcher, något som ofta kan gynna en underdog som HIFK.

Förra säsongen tog lagen en vinst var i de inbördes mötena och tidigare säsonger har det ofta slutat oavgjort i derbyt. Även om fulla läktare för tillfället inte tillåts på grund av coronapand­emin kommer stämningen garanterat att vara på topp i säsongens första derby. Förvänting­svärdet är alltså en jämn drabbning mellan två formstarka lag även om HJK får gälla som favorit.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? HJK är favorit i årets första derby men HIFK är på intet sätt chanslöst.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA HJK är favorit i årets första derby men HIFK är på intet sätt chanslöst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland