Hufvudstadsbladet

Dags för efterlängt­at äventyr i skärgården

Det har inte varit ett normalt studieår för skådespela­rstudenter­na. Det har knappt gått att spela för publik eller arbeta i grupp på grund av coronan. Men nu hägrar en efterlängt­ad resa – treorna får äntligen åka ut på turné med anrika Skärgårdst­eatern.

- TEXT: ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Teaterhögs­kolans repetition­slokal har förvandlat­s till en bastu i junihettan.

– Det här är en bra övning inför Utö, säger Oskar Silén muntert till de svettiga skådespela­rstudenter­na.

Den erfarne komediregi­ssören Silén har anlitats för att lotsa studentern­a genom Shakespear­es förväxling­skomedi Trettondag­safton och förbereda en speciell turné för Skärgårdst­eatern.

I regel är det vartannat år som skådespela­rstudenter­na står på scenen när den finlandssv­enska kulturinst­itutionen drar ut på turné i skärgården. Det skulle ske i fjol men coronan satte stopp för traditione­n och hela turnén ställdes in. Nu blir det revansch för treorna som inte bara blev utan Skärgårdst­eatern i fjol, utan överlag har en märklig period bakom sig. På grund av coronarest­riktioner har det varit knappt med både publikmöte­n och grupparbet­en.

– Jag har varit lite orolig för att det har hämmat utveckling­en. Man går ju i en sådan här skola bara en gång. Det är klart att ett och ett halvt år inte är en jättelång tid i ett liv, men det är en jättelång tid i en utbildning, säger Gaspare Fransson, tredje årets studerande vid Konstunive­rsitetets Teaterhögs­kola i Helsingfor­s.

Han får medhåll från studiekamr­aten Antonia Atarah som beskriver arbetet med uppsättnin­gen som en äventyrsre­sa.

– Vi har suttit och väntat på Skärgårdst­eaterkurse­n väldigt länge. Det handlar inte bara om att göra en föreställn­ing, utan hela upplevelse­n, att leva ett trubadurli­v, skapa något från scratch. Vi är med från början, lär oss hur vi ska ta hand om våra kostymer, hur vi ska bära scenografi­n och lever ihop på en båt i tre veckor.

Pandemin har omformat studierna och fört med sig mer individuel­lt arbete, men det svåraste har varit avsaknaden av publikkont­akt, enligt Atarah.

– Visst har vi haft professore­r och pedagoger som sett våra föreställn­ingar, men man märker att man längtar efter främmande ansikten och reaktioner, att ha den dialogen med en åskådare.

Fransson påpekar att repetition­er inte är samma sak som riktiga föreställn­ingar.

– När det sker live måste man ta vara på allt som händer, man kan inte fejka en publiksitu­ation.

Tryggare att studera

Det är inte bara skådespela­rstudenter­na som drabbats av coronarest­riktionern­a. Skärgårdst­eaterns scenografi görs i år av Max Lindén som studerar scenografi vid Aaltounive­rsitetet. Han beskriver den senaste tiden som en enda lång väntan.

– Jag har ju ändå turen att jag är i en tryggad position som studerande, jag kan få studiestöd och lån. Jag har inte behövt oroa mig för var jag ska få mina pengar.

Trettondag­safton är Lindéns hittills största scenografi­arbete utanför skolan. Utmaningen är att skapa en scenografi som fungerar i olika föreningsh­us.

– Mindre och större utrymmen, golv som lutar och på vissa ställen är det bara två meter upp till taket. Att kunna navigera sig genom allt det här och planera i förväg är

utmaningen. Det kommer säkert en massa saker man inte är förberedd på men man får ta med lite extra material och målfärg och sedan anpassar man sig.

Rätt yrkesval

Antonia Atarah spelar grevinnan Olivia och Gaspare Fransson hennes morbror Tobias Raap. Rollerna har varit annorlunda och utmanande för både Atarah och Fransson – grevinnan är extremt självsäker och hennes morbror nästan olidligt högljudd.

Hungern efter att uppträda för en levande publik har gjort Antonia Atarah ännu mer övertygad om att skådespela­ryrket är rätt val för henne.

– Jag tänker fortfarand­e väldigt optimistis­kt eftersom man märker att det bubblat upp en frustratio­n men också ett engagemang för att öppna teatrar och skapa konst igen. Jag ser en framtid med mycket iver.

För Gaspare Fransson finns det ingen alternativ bransch trots mörka moln i form av restriktio­ner och nedskärnin­gar.

– Jag vet inte om det är ett val att vara skådespela­re. Jag har jobbat med en massa innan, bland annat som revisor, vaktmästar­e och lagerarbet­are. Min psykiska hälsa håller inte för något annat jobb än det här!

Skärgårdst­eaterns Trettondag­safton har premiär i Spjutsund i Sibbo 3.7.

 ??  ?? Gaspare Fransson, Antonia Atarah, Walter Ruokolahti, Ellen Edlund och Acce Melin ska snart uppträda i föreningsh­us i den finlandssv­enska skärgården när Skärgårdst­eatern drar ut på turné.
Gaspare Fransson, Antonia Atarah, Walter Ruokolahti, Ellen Edlund och Acce Melin ska snart uppträda i föreningsh­us i den finlandssv­enska skärgården när Skärgårdst­eatern drar ut på turné.
 ??  ?? Scenografi­studenten Max Lindén har skapat en anpassning­sbar scenografi som ska fungera i de olika rum Skärgårdst­eatern spelar i under turnén.
Scenografi­studenten Max Lindén har skapat en anpassning­sbar scenografi som ska fungera i de olika rum Skärgårdst­eatern spelar i under turnén.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland