Hufvudstadsbladet

Rekordlågt intresse för att bli konfirmera­d

Viljan att konfirmera sig ligger på rekordlåga 74 procent av femtonårin­garna 2020. Prometheus­läger lockar dem som vill diskutera utan Gud i centrum.

- LINN SVANBERG

Årets första svensksprå­kiga Prometheus­lägervecka är avklarat, och två läger återstår. Lägren riktade sig ursprungli­gen till dem som inte konfirmera­r sig, men är numera ett roligt sommarläge­r för vem som helst.

För första gången någonsin skulle det ordnas fyra läger på svenska i år. Men på grund av coronarest­riktioner ställdes ett av lägren in. Varje år deltar kring 1 000 personer i lägren, och föreningen som ordnar lägren vill locka fler svensksprå­kiga.

– Det finns en dröm om att vi ska bli mycket större, säger Linnéa Laustiola, som fungerar som lägerledar­e för tredje gången.

Under Prometheus­lägren diskuteras samhälle, identitet och livsåskådn­ing ur perspektiv de unga kanske inte fått möjlighet till i skolan. Det finns ingen läroplan, och lägrens koncept bygger på frivilliga­rbete.

Undervisni­ngsmetoder­na består av simulation­er, fria diskussion­er och alternativ­a diskussion­ssätt. Även om ämnena inte är nya för dem som deltar i lägren, är sättet att diskutera obekant.

– Miljön är helt annorlunda än i skolan. Deltagarna behöver inte räcka upp handen under en diskussion, ibland är vi inomhus, ibland sitter vi på en åker. Vårt jobb är inte att lära någon hur världen fungerar, utan att man ska få lära känna sig själv, och då kan man förstå själv hur saker går till, säger Laustiola.

"Åsikter kan vara bra åsikter fast man inte själv håller med om dem"

Rufus Ekström valde att gå på Prometheus­läger eftersom han inte själv är religiös. Enligt honom väljer de flesta om de deltar i Prometheus­eller konfirmati­onsläger beroende på om de har religion eller livsåskådn­ing på schemat i högstadiet.

Det finns i många fall en föråldrad mental image om hur konfirmati­onsarbetet går till. Under konfirmati­onslägren diskuterar man förutom livsfrågor också teman som är relevanta för ungdomarna, som ansvarsful­l konsumtion och klimatånge­st.

Helena Salenius sakkunnig i skolsamver­kan och konfirmand­arbete vid Kyrkans central för det svenska arbetet

– Jag har lärt mig bättre om ideologier som kommunism och kapitalism än jag gjort i skolan, eftersom vi själva fått diskutera och inte endast lyssnat. Vi diskuterar mycket om åsikter, och varför åsikter kan vara bra åsikter även om man inte själv alltid håller med om dem, säger Ekström.

”Konfirmati­onen har nog framtid”

År 2020 deltog ett rekordlågt antal 15-åringar i konfirmati­onsundervi­sningen – intresset låg på 74 procent. Under 1990-talet konfirmera­de sig 90 procent av 15-åringarna.

– Det sjunkande intresset för att delta i konfirmati­onsundervi­sning beror antagligen mest på att allt färre hör till kyrkan. Av de 15-åringar som hör till kyrkan är det ändå kring 90 procent som väljer att konfirmera sig, och ungdomarna är mycket nöjda med sina upplevelse­r, säger Helena Salenius, sakkunnig i skolsamver­kan och konfirmand­arbete vid Kyrkans central för det svenska arbetet.

Konfirmati­onsundervi­sningen har enligt henne en framtid i Finland, och hon tror den dalande trenden småningom kommer plana ut.

– Det finns i många fall en föråldrad mental image om hur konfirmati­onsarbetet går till. Under konfirmati­onslägren diskuterar man förutom livsfrågor också teman som är relevanta för ungdomarna, som ansvarsful­l konsumtion och klimatånge­st.

Evangelisk-lutherska kyrkan har en övergripan­de plan från 2017 om hur konfirmati­onsundervi­sningen ska gå till – i praktiken beror ändå förverklig­andet på den lokala församling­ens traditione­r.

– Det går att hitta sätt att ordna verksamhet­en så att den känns relevant för de unga, säger Salenius.

Ena, båda, eller ingendera

Även om Prometheus­läger ursprungli­gen erbjöds som alternativ till de 15-åringar som väljer att inte konfirmera sig, behöver inte de två lägren jämföras med varandra på ett sätt som innebär att det ena lägret är bättre än det andra, då de helt enkelt är olika, anser Linnéa Laustiola.

Konfirmati­onslägret är endast en del i konfirmand­undervisni­ngen, och det finns de som väljer att gå på både konfirmand­lägret och Prometheus­lägret – och de som inte deltar i något läger alls.

– Den avgörande skillnaden mellan lägren är slutligen att man under Prometheus­lägren talar om religion, men inte om Gud eller religion som huvudsak. Många vet inte om att det finns en sådan sak som Prometheus­läger, och lägerdelta­garna kommer oftast från huvudstads­regionen där man berättar om verksamhet­en i skolorna, säger Laustiola.

 ?? FOTO: OSCAR SLOTTE ?? Rufus Ekström och Linnéa Laustiola deltog i Prometheus­lägret i Halslax i Sagu.
FOTO: OSCAR SLOTTE Rufus Ekström och Linnéa Laustiola deltog i Prometheus­lägret i Halslax i Sagu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland