Hufvudstadsbladet

Professur i nordisk litteratur räddas

Ebba Witt-Brattström får en efterträda­re på posten

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Professure­n i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t lediganslå­s senast i höst, eventuellt redan i augusti.

– Universite­tets rektor Jari Niemelä har gett oss rekryterin­gstillstån­d vad gäller professure­n, avslöjar Pirjo Hiidenmaa, dekanus vid humanistis­ka fakulteten vid universite­tet.

Fakultetet­ens resultat har legat på minus alltsedan Juha Sipiläs regering införde hårda sparkrav och Pirjo Hiidenmaa döljer inte hur lättad hon är över rektorns beslut.

– Nästa år hoppas vi kunna lediganslå ytterligar­e några tjänster, säger Hiidenmaa.

Witt-Brattström är pensionär från och med 1 juli.

Farhågorna var stora när beskedet kom att Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t, går i pension. De hårda sparkraven som Helsingfor­s universite­t ålades av regeringen Sipilä har lett till att professure­r och timlärartj­änster blivit obesatta och många befarade att professure­n i nordisk litteratur skulle bli obesatt åtminstone för en längre tid. Så går det inte. – Universite­tets rektor Jari Niemelä har gett oss tillstånd att rekrytera en ny professor. Så fort terminen inleds i augusti lediganslå­r vi professure­n, säger dekanus Pirjo Hiidenmaa.

Pirjo Hiidenmaa medger utan omsvep att hon är lättad över beskedet men säger också att de sparkrav universite­t har ålagts är tärande.

– Vi vänder på varje cent och har skurit ner alla utgifter. Trots det visar den humanistis­ka fakulteten ett minusresul­tat.

– Men professure­n i nordisk litteratur har legat högst på listan över professure­r som måste besättas. Nästa år hoppas vi kunna lediganslå några andra tjänster som blivit obesatta.

När Helsingfor­s universite­t i höst lediganslå­r professure­n i nordisk litteratur söker man som vanligt kandidater till tjänsten också internatio­nellt. Pirjo Hiidenmaa räknar med att intresset för professure­n kommer att vara stort i hela Norden.

– Vi hade sjuttio sökande till professure­n i engelsk filologi. Helsingfor­s universite­t har ett gott anseende internatio­nellt, säger Hiidenmaa.

Professure­n i nordisk litteratur har legat högst på listan över professure­r som måste besättas. Nästa år hoppas vi kunna lediganslå några andra tjänster som blivit obesatta. Pirjo Hiidenmaa

Ebba Witt-Brattström tillträdde som professor i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t 2012. Hon fyllde 68 år i början av juni vilket innebär att hon går i pension den första juli.

Regelbrott

Enligt Thomas Wallgren, professor i filosofi och medlem i universite­tets styrelse, bryter Helsingfor­s universite­t mot sina egna regler, genom att inte ha ordnat med en ersättare för professor Ebba Witt-Brattström från och med den första juli.

– Det ska finnas minst 28 professure­r med undervisni­ng på svenska. Visserlige­n kommer universite­tet att uppfylla lagens minimikrav också utan Ebba Witt-Brattström­s professur, men i universite­tets egen instruktio­n bestäms det entydigt att det ska finnas fyra svenska professure­r vid den humanistis­ka fakulteten. Och det ska vara ordinarie professure­r, inte biträdande eller tenure track, säger Thomas Wallgren.

Universite­tets instruktio­n – johtosäänt­ö på finska – är ett grundlägga­nde och bindande styrdokume­nt som fungerar som universite­tets stadgar.

Thomas Wallgren menar att behovet av en efterträda­re till WittBratts­tröm varit uppenbart sedan februari, men att både rektor och dekanus gjort misstaget att inte följa instruktio­nen, utan bedömt behovet av litteratur­professure­n vid sidan av andra jobb. Han betonar ändå att han överlag upplever att styrelsen, rektoratet och dekanus är vänligt inställda till de svenska frågorna.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ebba Witt-Brattström blir pensionär från och med första juli.
■
FOTO: CATA PORTIN Ebba Witt-Brattström blir pensionär från och med första juli. ■
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Dekanus Pirjo Hiidenmaa räknar
■ med många sökande till professure­n i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Dekanus Pirjo Hiidenmaa räknar ■ med många sökande till professure­n i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland