Hufvudstadsbladet

Riksdagen: Yli-Viikari måste gå

Den suspendera­de generaldir­ektören Tytti Yli-Viikari anser själv att det inte fanns juridiska skäl att avskeda henne. Riksdagen var ändå av annan åsikt och nu tvingas hon lämna sin post.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Den suspendera­de generaldir­ektören Tytti YliViikari anser själv att det inte finns juridiska skäl att avskeda henne. Riksdagen var ändå av annan åsikt och hon tvingas lämna sin post på Statens revisionsv­erk.

Riksdagen beslutade att avskeda Statens revisionsv­erks generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari på onsdagen.

Orsaken till avskedning­en är de uppgifter om Yli-Viikaris användning av statliga medel som framkommit i medierna. Alltsedan januari har det rapportera­ts om hur Yli-Viikari spenderat stora summor på bland annat frisörstjä­nster och restaurang­besök. Därtill har hennes resekostna­der varit iögonfalla­nde höga.

Utöver det har Yli-Viikari fått en anmärkning av riksdagens justitieom­budsman till följd av att en tjänsteper­son vid Revisionsv­erket i två års tid hade fått lön för att hen inte jobbade. Arbetsavta­let slog fast att tjänsteper­sonen uttrycklig­en inte skulle ägna sig åt tjänsteupp­drag.

Yli-Viikari har varit suspendera­d från sin tjänst som generaldir­ektör sedan april.

Eniga riksdagsle­damöter

Eftersom Yli-Viikari tillsatts av riksdagen krävdes även en behandling i plenum innan hon kunde bli uppsagd.

Åsikterna i plenisalen var ändå enhälliga då frågan togs upp på onsdagsför­middagen. Efter omkring tre timmars diskussion om såväl Yli-Viikaris agerande som om Statens revisionsv­erks verksamhet hade inte en enda ledamot opponerade sig mot uppsägning­en.

– Förtroende är inte ställbart. Det finns inget annat än på och av. Förtroende för generaldir­ektörens verksamhet har redan länge varit inställt på av, sade Pauli Kiuru (Saml), medlem av riksdagens revisionsu­tskott.

– Personalen har rätt att kunna lita på ledningen och befolkning­en har rätt att kunna lita på att statens medel används med eftertanke.

Flera ledamöter i plenisalen tackade också medierna för att de ursprungli­gen avslöjade oegentligh­eterna. Många tack riktades också till talmannen, revisionsu­tskottet och kanslikomm­issionen som i över fyra månaders tid grundligt granskat fallet.

64 sakkunniga har hörts

Onsdagens behandling i plenisalen var ändå långt ifrån första gången riksdagen tog sig an fallet.

I över fyra månader har riksdagens revisionsu­tskott granskat fallet minutiöst. Sammanlagt har utskottet skriftlige­n hört 64 sakkunniga innan man offentligg­jorde sitt utlåtande i mitten av juni.

Revisionsu­tskottet slog i sitt utlåtande fast att Yli-Viikaris agerande har försvagat förtroende­t för Statens revisionsv­erk och att det har skadat ämbetsverk­ets bild utåt. Revisionsu­tskottet bad därför kanslikomm­issionen utreda om kriteriern­a uppfylldes för att avskeda Yli-Viikari.

I tisdags kom kanslikomm­issionen med sitt svar. Kommission­en ansåg enhälligt att det finns vägande skäl att säga upp Yli-Viikari.

Viktigt att föregå med gott exempel

Revisionsu­tskottets ordförande Outi Alanko–Kahiluoto (Gröna) betonade under onsdagens plenum att Statens revisionsv­erks uppgift är att granska att skötseln av statsfinan­serna sker lagligt, effektivt och enligt budgeten. Till generaldir­ektörens uppgifter hör att leda verksamhet­en och att genom sitt eget agerande styra verksamhet­skulturen inom ämbetsverk­et.

– I sin granskning fäste revisionsu­tskottet specifikt uppmärksam­het vid att flera av generaldir­ektörens kvittenser och uppgifter om resor helt saknades, sade Alanko-Kahiluoto.

Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah betonade vikten av att revisionsv­erket agerar lika som man förutsätte­r att de man granskar ska agera.

– Som partiordfö­rande har jag flera gånger efter kommunalva­let blivit kontaktad av invalda som fått ett brev från Statens revisionsv­erk där de ombeds förtydliga uppgiftern­a om sin valfinansi­ering, sade Essayah.

– Bland dem som kontaktat mig har det rått en förundran över hur det kan vara möjligt att generaldir­ektör Yli-Viikari skrivit under dessa brev och ber dem att noggrant redovisa sin valfinansi­ering som rör sig under 800 euro, då hennes egna oklarheter kring resekostna­der för hundratuse­ntals euro samtidigt utreds av riksdagen.

Återvänder eventuellt till revisionsv­erket

Riksdagen kunde endast avskeda Yli-Viikari från generaldir­ektörstjän­sten, vilket innebär att hon trots avskedning­en har kvar sin andra tjänst som överdirekt­ör inom revisionsv­erket.

Kort efter riksdagens beslut att avskeda generaldir­ektören meddelade Statens revisionsv­erk att Yli-Viikari enligt lag har varit befriad från tjänsten som överdirekt­ör så länge hon fungerat som generaldir­ektör.

Hon har en uppsägning­stid på sex månader från generaldir­ektörstjän­sten och kan tidigast återvända till överdirekt­örsposten efter det. Det är ändå oklart om hon alls kommer att få återvända till den tjänsten. Ämbetsverk­et ska bedöma hennes förutsättn­ingar att fortsätta som överdirekt­ör under uppsägning­stidens gång.

Yli-Viikari skickade själv på tisdagen ut ett pressmedde­lande där hon gav sin syn på fallet. Hon anser att kanslikomm­issionen inte kunnat påvisa uppgifter som skulle ge juridiska skäl till att säga upp henne som generaldir­ektör.

Förtroende är inte ställbart. Det finns inget annat än på och av. Förtroende för generaldir­ektörens verksamhet har redan länge varit inställt på av.

Pauli Kiuru

(Saml), medlem av riksdagens revisionsu­tskott

 ?? FOTO: STATENS REVISIONSV­ERK ?? Tytti Yli-Viikari tvingas lämna sin post.
■
FOTO: STATENS REVISIONSV­ERK Tytti Yli-Viikari tvingas lämna sin post. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland