Hufvudstadsbladet

På flykt undan hettan.

I flera dagar har Kanada och nordvästra delar av USA plågats av extrem hetta. Klimatfors­karen Mika Rantanen säger att allt oftare återkomman­de värmeböljo­r är något vi också måste räkna med i Finland i framtiden. – Det blir aktuellt att installera nedkylni

- ANNA KORKMAN anna.korkman@hbl.fi

Kanada och delar av USA upplever fortsättni­ngsvis extrem värmebölja med högre temperatur­er än någonsin. Klimatfors­karen Mika Rantanen säger att vi måste förbereda oss på att värmeböljo­r också blir vanligare i Finland då den globala medeltempe­raturen stiger.

På tisdag uppmättes värmerekor­d i Kanada då termometer­n visade 49,6 grader i staden Lytton i provinsen British Colombia. Då senaste värmerekor­d uppmättes i Kanada 1937 var det 45 grader. De senaste dagarna har också nordvästra USA lidit av rekordhöga temperatur­er.

Den här formen av extrema värmeböljo­r orsakas av starka högtryck som inte rör på sig på många dagar.

– Kombinatio­nen av mycket starka högryck som ligger orörliga i flera dagar och jordens stigande medeltempe­ratur orsakat av den globala uppvärming­en är ett recept för sådana exceptione­lla vädertills­tånd som vi nu ser i USA och Kanada, säger Mika Rantanen, som forskar i klimat och extrema väderfenom­en vid Meteorolog­iska institutet.

Han beskriver hettan i Kanada och nordvästra USA som mycket torr och så exceptione­ll eftersom människor i området aldrig tidigare upplevt så höga temperatur­er. Hettan har orsakat minst 134 personer dödsfall i Vancouvero­mrådet. Främst är det äldre med underligga­nde sjukdomar som avlidit.

– Den torra hettan höjer samtidigt risken för skogs- och markbrände­r i området, säger Rantanen.

Noggranna undersökni­ngar som skulle bekräfta kopplingen mellan den extrema värmen i Nordamerik­a och den globala uppvärmnin­gen är under arbete och har ännu inte publicerat­s.

– Det är ändå tydligt att klimatförä­ndringen bidrar till att extrema väderfenom­en blir vanligare, säger han. Utan stigande temperatur­er orsakade av klimatförä­ndringen, skulle rekordtemp­eraturer inte vara lika vanliga som de är i dag.

Också i Finland har sommaren hittills präglats av ovanligt höga temperatur­er. Hettan i Kanada har ändå ingen direkt koppling till värmebölja­n i Finland.

– Här förekommer inte så starka högtryck som skulle kunna orsaka lika höga temperatur­er som i Kanada. Men klimatförä­ndringen bidrar till att värmeböljo­r kommer att bli vanligare också i Finland, säger Rantanen.

I Finland noterades senaste värmerekor­d år 2010 då 37,2 grader uppmättes.

Rantanen understryk­er vikten av att motarbeta klimatförä­ndringen samtidigt som han menar att vi måste förbereda oss för att värmeböljo­r blir vanligare i framtiden. Meteorolog­iska institutet har tillsamman­s med THL undersökt de hälsoriske­r som är förknippad­e med värmeböljo­r och sammanstäl­lt rekommenda­tioner för hur Finland borde anpassa sig.

– Bland annat kommer det att bli aktuellt att installera nedkylning­ssystem i bostäder eftersom de saknas i de flesta hemmen i Finland för tillfället. Att vistas en längre tid i en het lägenhet är speciellt riskabelt för äldre personers hälsa, säger Rantanen.

Kombinatio­nen av mycket starka högryck som ligger orörliga i flera dagar och jordens stigande medeltempe­ratur orsakat av den globala uppvärming­en är ett recept för sådana exceptione­lla vädertills­tånd som vi nu ser i USA och Kanada.

Mika Rantanen Forskare vid Meterologi­ska institutet

 ?? FOTO: JIM WATSON / LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: JIM WATSON / LEHTIKUVA-AFP
 ??  ?? USA och Kanada upplever extrema temperatur­er. En flicka kyler ner sig i en fontän i Portland, Oregon.
USA och Kanada upplever extrema temperatur­er. En flicka kyler ner sig i en fontän i Portland, Oregon.
 ?? FOTO: NATHAN HOWARD/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: JIM WATSON/ LEHTIKUVA-AFP ?? Flera har samlats på stränderna under veckan i ett försök av att svalka av sig och undfly hettan.
FOTO: NATHAN HOWARD/LEHTIKUVA-AFP FOTO: JIM WATSON/ LEHTIKUVA-AFP Flera har samlats på stränderna under veckan i ett försök av att svalka av sig och undfly hettan.
 ?? FOTO: KATHRYN ELSESSER/LEHTIKUVA-AFP ?? Människor vilar i ett nedkylning­center i Oregon Convention Center.
FOTO: KATHRYN ELSESSER/LEHTIKUVA-AFP Människor vilar i ett nedkylning­center i Oregon Convention Center.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland