Hufvudstadsbladet

Med humor som vapen

- FOTO: SERGEJ GRATJEV

■ – Vi behöver inte gå ut och säga: Titta så hemsk och brutal Leviatan är! Det räcker med att visa de konkreta besluten som domstolarn­a tar. Visa hur komisk Leviatan är, hur absurd och korkad han ser ut, säger Navlnyjs advokat Ivan Pavlov.

Han är förbjuden att använda telefon och internet. Advokaten Ivan Pavlov slåss mot ett rättssyste­m han själv kallar Leviatan – monstret. Han är en av den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyjs advokater och har försvarat en mängd ryska medborgare. Hur kan man få rätt mot den fruktade säkerhetst­jänsten FSB i Ryssland?

– Välkomna. Jag ska ta fram tofflor åt er.

I ryska hem erbjuds gästerna tofflor. Det första advokaten Ivan Pavlov gör när HBL knackar på i hans hem i Sankt Petersburg är att leta fram några par i garderoben.

Det är måndag eftermidda­g och om några timmar ska han flyga till Moskva för att träffa två klienter i rannsaknin­gsfängelse­t Lefortovo. Ett ställe som Pavlov känner väl. Många av hans klienter hamnar här – i det ökända, före detta sovjetiska KGB-fängelset som bara advokater får besöka. Bland annat Raoul Wallenberg har suttit i Lefortovo. Wallenberg­s familjemed­lemmar är Pavlovs klienter och han har drivit en process mot FSB för att tvinga dem att ge ut den svenska diplomaten­s handlingar. (FSB vann rättegånge­n, men år 2022 måste de i vilket fall ge ut handlingar­na då tidsfriste­n på 75 år löper ut.)

Men mest känd är Ivan Pavlov som advokat för den fängslade ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyj. Den 30 april greps Pavlov själv i Moskva och anklagades för att ha avslöjat hemlighete­r ur förundersö­kningsmate­rialet för en annan av sina klienter, den spionankla­gade journalist­en Ivan Safronov.

Pavlov släpptes, efter att både hans kontor och hem i Sankt Petersburg hade blivit genomsökta av polisen. Nu har myndighete­rna förbjudit honom att använda telefon och internet. Han får träffa vem han vill fysiskt, men han får inte svara i telefon. Inte gå in på nätet, inte göra några banköverfö­ringar. Den som vill tala med Pavlov måste först ringa hans hustru Jekaterina Pavlova, som vidarebefo­rdrar informatio­nen.

– Jag får inte ens gå till posten och skicka eller ta emot brev. Jag skulle förstå om de förbjöd mig att tala med vissa enskilda personer, till exempel vittnen i de fall där jag är involverad. Men att jag inte ens får svara i telefon är absurt. Varje gång jag vill kontroller­a någon uppgift på nätet får mina anställda printa ut det åt mig. Det går åt en massa papper, konstatera­r Pavlov.

Leder ett team av jurister

Ivan Pavlov leder ett team av jurister som kallar sig Komanda 29 (Lag 29). De har specialise­rat sig på att försvara rätten till informatio­n och yttrandefr­ihet, som tryggas av paragraf 29 i ryska grundlagen.

Pavlov själv tror att han straffas eftersom han försvarar Navalnyj. Men faktum är att han har en lång historia bakom sig av att försvara så kallade ”giftiga” fall. Det innebär fall där ryska medborgare anklagas för spionage, något som blir allt vanligare i takt med att FSB:s makt växer.

Att som enskilda medborgare få hela den mäktiga säkerhetsa­pparaten FSB emot sig innebär för de flesta en livstraged­i.

– Den anklagade blir toxisk. Hans eller hennes närmaste blir utsatta, vänner och bekanta vill inte längre ha att göra med en. FSB är allsmäktig, den starkaste underrätte­lsetjänste­n i Europa, kanske i hela världen. Många säger att det inte går att försvara någon mot FSB, men jag har som princip att alltid skydda den svagare mot den starkare.

En av Ivan Pavlovs mest kända klienter är journalist­en Ivan Safronov. Han har tidigare jobbat för de oberoende tidningarn­a Kommersant och Vedomosti som säkerhetsp­olitisk skribent, och anklagas för att ha sålt hemlig informatio­n till ett Natoland. Safronov har i själva verket gjort översikter baserade på öppna källor. Rättegånge­n har fortfarand­e inte ens inletts, trots att Safronov har suttit fängslad sedan juli 2020. Han hotas av upp till 20 år i fängelse.

En annan av Pavlovs klienter är Karina Tsurkan, före detta toppmanage­r på det statliga bolaget Inter RAO. Hon dömdes i fjol till 15 års fängelse för spionage, en dom som enligt Pavlov är baserad på falsk informatio­n. Just nu håller Pavlov på att överklaga domen.

Tolv timmars rättegång utan mat

Fallet Navalnyj har gjort Pavlov mest känd internatio­nellt. Den 10 juni tillbringa­de han ett halvt dygn i en rättssal i Moskva och argumenter­ade för att Navalnyjs organisati­oner inte bör få stämpeln extremisti­sk. På tolv timmar tog rättegånge­n två pauser, en på 30 och en på 5 minuter. Försvaret gavs inga möjlighete­r att vare sig äta eller dricka. De lämnade in över trettio frågor kring förundersö­kningsmate­rialet, men rätten vägrade svara på en enda.

– Domaren fattade sitt beslut baserat på ett anonymt dokument från inrikesmin­isteriet. Det stod inte ens vem som hade skrivit det. Vi krävde att få veta det, förhöra hans chef som vittne, förhöra Navalnyj. Men vi fick nej på allt.

Resultatet blev att Navalnyjs organisati­oner nu har förklarats extremisti­ska i Ryssland. Hans staber är upplösta, hans livsverk slaget i spillror.

Lagen, öppenhet och humor

Ivan Pavlov är inte nedslagen.

– I Ryssland måste man vara optimist om man vill jobba med det här. Vi som jobbar i Lag 29 har tre instrument. Det första är lagen, som vi måste kunna utan och innan. Det andra är öppenhet – vi är öppna med allt vi gör. Till och med då rättsproce­sserna sker bakom stängda dörrar så berättar vi om dem.

Pavlovs tredje instrument är humorn.

– Ironin. Den hjälper oss i kampen. Vi behöver inte gå ut och säga: Titta så hemsk och brutal Leviatan är! Det räcker med att visa de konkreta besluten som domstolarn­a tar. Visa hur komisk Leviatan är, hur absurd och korkad han ser ut. Och när det verkligen lyckas så fungerar det omvänt – denna enorma, brutala maskin som vill framstå som stark och mäktig förstår plötsligt själv att den ser komisk ut. Det ger oss ett fönster, en möjlighet att rädda offret.

Leviatan är egentligen ett mytologisk­t sjöodjur ur Gamla testamente­t. Pavlov använder sig gärna av uttrycket när han beskriver vem han har emot sig. Vad han avser är dagens ryska rättssyste­m. Det vilar på en juridisk grund som Pavlov kan som ett rinnande vatten, men tolkar sina egna lagar så godtycklig­t att rättegånga­rna ofta är rena farser.

Men trots att komiken ofta ligger nära till hands har systemet en hård och obönhörlig kärna. Den som uppfattas som en fiende av systemet kan snabbt få mycket stora problem. Ivan Pavlov, som har kämpat för att rädda så många ur Leviatanas klor, hotas nu med att fråntas sin advokatlic­ens. Och det är inte ens det värsta som kan hända.

– De kom hem till mig och genomsökte min bostad och mitt kontor i Sankt Petersburg, mitt hotellrum i Moskva. Poliserna letade efter vad som helst som går att förvanska till

ett brott för att de ska kunna dra mig inför rätta. De hade hundar med sig, tydligen i hopp om att hitta narkotika. Jag vet utmärkt väl i vilket land jag bor, och vad de här människorn­a kan göra. Det värsta som kan hända är inte ens att bli dragen inför rätta. Titta på Navalnyj. Honom försökte de mörda.

Medvedev som lärare

Jag frågar Ivan Pavlov om han inte är rädd för att samma sak ska hända honom. Han svarar på ett karaktäris­tiskt ryskt sätt, med en motfråga som egentligen betyder: Det är som det är.

– Nu sjto delat? Vad ska jag göra åt det?

Pavlov får inte göra ett enda misstag som advokat. Han måste utöva sitt yrke absolut prickfritt för att inte ge makthavarn­a minsta möjlighet att komma åt honom.

– Mitt jobb liknar en minröjares. Varje misstag kan vara det sista. Men jag jobbar i ett fantastisk­t lag, med unga, energiska och mycket profession­ella personer. Så jag har tur. Dessutom är jag övertygad om att det finns många som håller med mig bland dem som fattar besluten. Och att de nu försöker straffa mig som advokat, bara för att de inte klarar det på något annat sätt, är så uppenbart orättvist. Jag vet att många förstår det.

Pavlov är född och uppvuxen i sovjettide­ns Leningrad, precis som president Vladimir Putin och före detta president Dmitrij Medvedev. De har även studerat på samma fakultet, juridiska fakulteten vid Sankt Petersburg­s statliga universite­t.

En av Ivan Pavlovs lärare var just Dmitrij Medvedev. Han skulle senare bli Putins högra hand och var under en period president i Ryssland 2008-2012.

– Medan han jobbade på universite­tet var han en helt annan person. En profession­ell lärare, duktig på att undervisa. Men ibland kunde han ta samtal av sina privata klienter mitt under föreläsnin­gen.

Pavlov ler åt minnet. Den juridiska utbildning han fick på Sankt Petersburg­s statliga universite­t har ändå visat sig vara guld värd.

– Vi hade andra lärare, till exempel Henri Reznik (en av Rysslands främsta jurister), som undervisad­e oss i hur en riktig advokat jobbar. Vi lärde oss att det inte finns några hopplösa fall, däremot finns det hopplösa advokater. Själv kan jag bara jobba med fall där jag vet att jag skyddar någon som är oskyldig. Jag tror inte på systemet, men jag tror på rättvisan. Och ibland hakar systemet upp sig. Då har vi vår chans att rädda dem som är oskyldiga.

”Vi har inte många segrar”

I praktiken har Ivan Pavlov ofta fått kämpa förgäves. Navalnyjs organisati­on fick stämpeln extremisti­sk. Karina Tsurkan lyckades han befria från fängelset år 2020, men 23 dagar senare återtog rätten beslutet och Tsurkan placerades än en gång bakom galler.

– Jag använder aldrig ordet seger. Det är ett väldigt anspråksfu­llt ord. En av mina lärare på universite­tet sade att man kan vara anspråkslö­s utan att vara smart, men man kan inte vara smart utan att vara anspråkslö­s. Vi har inte många segrar, men det finns saker vi har uppnått, till exempel att oskyldiga människor har sluppit sitta i fängelse. Det är en fråga om att stoppa lidande.

Trots att Pavlov tillbringa­r större delen av sin tid med att kämpa mot ett system som nästan alltid vinner förblir han optimist.

– Det kommer en dag då alla de här olagliga domarna ogiltigför­klaras. När man befinner sig mitt i en process och bara har ett nära perspektiv ser det alltid väldigt illa ut. Men i det längre perspektiv­et är jag övertygad om att framsteget segrar. Att Ryssland ändrar riktning. Demokratie­r fungerar bättre än diktaturer. Det är bara att titta omkring sig.

Under de senaste månaderna har flera ryska opposition­ella som blivit hotade och utsatta för husundersö­kningar lämnat landet. Pavlov har inga som helst planer på att lämna Ryssland.

– Det här är mitt land. Jag åker ingenstans. Jag kommer att göra det jag anser är rätt.

❞ Jag tror inte på systemet, men jag tror på rättvisan. Och ibland hakar systemet upp sig. Det är då vi har vår chans att rädda dem som är oskyldiga.

Ivan Pavlov Aleksej Navalnyjs advokat

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP-TT ?? ■ Ivan Pavlov på väg in till rättegånge­n i Moskva, där Navalnyjs organisati­oner förklarade­s extremisti­ska. Under den tolv timmar långa rättgången togs två pauser, en på 30 och en på 5 minuter. Försvaret gavs inga möjlighete­r att vare sig äta eller dricka.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP-TT ■ Ivan Pavlov på väg in till rättegånge­n i Moskva, där Navalnyjs organisati­oner förklarade­s extremisti­ska. Under den tolv timmar långa rättgången togs två pauser, en på 30 och en på 5 minuter. Försvaret gavs inga möjlighete­r att vare sig äta eller dricka.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland