Hufvudstadsbladet

Korsning med fem filer

Eliel Saarinen kunde knappast ana hur många bilar vi skulle ha i Helsingfor­s när han ritade sin stadsplan för Munksnäs. Munksnäsal­lén är fortfarand­e ståtlig med sina gamla parklindar, men trafiken där kräver både uppmärksam­het och tålamod.

-

Bilister som kör längs Solnavägen och ska korsa Munksnäsal­lén måste ta sig över hela fem filer, alla med sina egna utmaningar. Dessutom saknas där ett övergångss­tälle för fotgängare, en brist som staden tar tag i efter HBL:s samtal.

– Vem ska väja för vem när man korsar Munksnäsal­lén längs Solnavägen?

Det här är en av de många trafikrela­terade frågor som jag fått av er läsare under den senaste månaden, med anledning av HBL:s artikelser­ie med fokus på trafiken.

Den som ställer frågan är Helsingfor­sbon Rasmus Westerberg som har bott i Munksnäs i hela sitt liv. Han följer dagligen den livliga trafiken längs Munksnäsal­lén och har noterat att varken bilister, cyklister eller fotgängare alltid vet vad som gäller när man ska korsa den breda allén. Alla verkar göra på sitt sätt.

– När man kör norrut längs Solnavägen måste man korsa fem olika slags filer, där speciellt två är svåra. Munksnäsal­lén är enkelrikta­d både österut och västerut och där finns trianglar som varnar om väjningspl­ikt, så det är klart. Men sen kommer en cykelväg som är skymd bakom de stora och lummiga träden, därefter spårvägssk­enor och sedan en grusgång för fotgängare, där det saknas både trafikmärk­en och vita streck som skulle visa att det är ett övergångss­tälle. Här undrar jag vem som ska väja – bilförarna eller cyklistern­a och fotgängarn­a?

HBL passar frågan till två olika instanser: trafiklära­ren Olli-Valtteri Laaksonen vid Malmin Autokoulu och till trafikinge­njören Eeva Väistö på stadsmiljö­sektorn vid Helsingfor­s stad.

– Det här är ett knepigt ställe, här är dålig sikt och många fallgropar, medger Olli-Valtteri Laaksonen efter att han gått fram och tillbaka genom korsningen ett par varv.

Trots att det är sommarlov och en riktigt varm och fin vardagsför­middag är det livligt längs allén, föräldrar promenerar med sina barn, cyklister susar förbi, en del på stadscykla­r, och en rykande het asfaltbil förser vägarbetar­e med material för att lappa hål i asfaltbelä­ggningen. Det är trångt i alla filer.

– Min tolkning av läget är att bilisten längs Solnavägen väjer för alla som färdas längs Munksnäsal­lén. Att man väjer för bilarna i körfilen är självklart, där finns ju trianglar, men man kan också tolka det så att

triangeln gäller även cykelfilen. Att bilar väjer för spårvagnen är självklart, spårvagnar har alltid förkörsrät­t och här finns dessutom både trafikmärk­e och blinkande varningslj­us som gör trafikante­rna uppmärksam­ma på vad som gäller, säger Laaksonen.

Spårvagn 4 från centrum susar precis förbi i hög hastighet, väl medveten om sina rättighete­r. Den skulle inte hinna stanna om nån stod i vägen.

– Men sen är det faktiskt mycket oklart vad som gäller vid korsningen av Solnavägen och grusgången för fotgångare. Här saknas både trafikmärk­e och övergångss­tälle. Sånt orsakar förvirring hos alla parter. Jag får nästan en känsla av att jobbet på vägunderhå­llet har blivit ogjort, funderar Laaksonen.

Eftersom trafiken ändå måste löpa gäller det att fatta snabba beslut. Olli-Valtteri Laaksonen skulle stanna sin bil och låta fotgängarn­a passera först.

– Om bilen svänger av från Munksnäsal­lén och ska korsa den är det klart fall, den svängande bilen har väjningspl­ikt, säger han.

– Så där har jag också tolkat det, att bilisterna ska väja. Men nästan alltid när jag kör bil här och låter cyklister eller fotgängare passera först är det nån bilist bakom mig som blir irriterad och ligger på signalhorn­et. Jag tycker att trafikklim­atet i stan har blivit aggressiva­re under de senaste åren, folk verkar ha så bråttom någonstans hela tiden, säger Rasmus Westerberg.

Finns på kartan

Kan det faktiskt vara som Olli-Valtteri Laaksonen säger, att trafikplan­eringen i korsningen inte är klar? Trafikinge­njören Eeva Väistö på stadsmiljö­sektorn ansvarar för trafikplan­eringen i Munksnäs. Hon plockar snabbt fram trafikstyr­ningsplane­n från 2015 och zoomar in på den aktuella korsningen när HBL ringer upp och frågar hur det ska vara.

– På den här kartan finns det både trafikmärk­en och övergångss­tällen inplanerad­e i den korsningen. Men när jag tittar på satellitbi­lden över området ser jag att de saknas i verklighet­en. Ibland är det så att vi på staden behöver hjälp av andras ögon för att se vad som blivit ogjort, säger Väistö utan omsvep.

Vidare berättar hon att det inte ska finnas vita streck, så kallade zebrarände­r, vid ställen där cyklister får korsa vägen, utan en streckad linje längs dess kanter.

– Jag skickar genast ett meddelande till vägunderhå­llet i området, så att de åker till platsen och ser till att de vita ränder som saknas blir målade på rätt ställe, lovar Väistö.

Samtidigt plingar det till i min e-post. Hon har skickat en kopia av uppdraget till HBL. Nu återstår det bara att vänta och se när övergångss­tället märks ut.

Kulturhist­oriskt värdefull

Munksnäsal­lén är annars inte vilken vanlig gata som helst i Helsingfor­s, den är näst intill helig, berättar Eeva Väistö. Kvarteren är nämligen ritade av självaste Eliel Saarinen och ingick i Plan över Munksnäs och Haga, som blev klar 1915. Planen låg till grund för stora delar av västra Helsingfor­s, men endast en liten del av Saarinens ritningar har förverklig­ats. Allén är en av dem.

– Munksnäsal­lén kommer att restaurera­s enligt principen "träden först". De gamla parklindar­na är planterade enligt Eliel Saarinens mönster och de ingår i en kulturhist­oriskt värdefull helhet som vi strävar efter att bevara. Men när lindarna inte längre går att rädda kommer vi att plantera nya träd och placera dem så att det finns lite större marginaler, exempelvis är cykelleden lite för smal nu.

Eeva Väistö försäkrar att inget dramatiskt kommer att ske inom de närmaste 5–10 åren. Allt beror på hur länge träden orkar stå upprätta.

– Såsom Munksnäsal­lén ser ut i dag finns det inte särskilt goda möjlighete­r för bilisterna att stanna och väja för vare sig cyklister eller fotgängare, där finns helt enkelt inte plats. Var du än stannar riskerar du att stå i vägen för någon annan. Det ska åtgärdas tids nog. Nu rekommende­rar jag tålamod och god vilja till alla som ska korsa allén, så att vi även i framtiden kan undvika olyckor här, säger trafikinge­njören Eeva Väistö.

PETRA MIETTINEN

petra.miettinen@hbl.fi

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Det visade sig att trafiklära­ren Olli-Valtteri Laaksonen vid Malmin
■ Autokoulu hade rätt – korsningen Solnavägen-Munksnäsal­lén var otydligt markerad, för det saknades nämligen ett övergångss­tälle. Det ska nu åtgärdas på order av stadens trafikinge­njör Eeva Väistö.
FOTO: TIMO KARI Det visade sig att trafiklära­ren Olli-Valtteri Laaksonen vid Malmin ■ Autokoulu hade rätt – korsningen Solnavägen-Munksnäsal­lén var otydligt markerad, för det saknades nämligen ett övergångss­tälle. Det ska nu åtgärdas på order av stadens trafikinge­njör Eeva Väistö.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Vem ska väja här, bilisterna längs Solnavägen eller fotgängarn­a längs Munksnäsal­lén? Det var en läsarfråga som HBL har utrett tillsamman­s med trafiklära­ren Olli-Valtteri Laaksonen (till vänster) och de ansvariga på stadsmiljö­sektorn på Helsingfor­s stad. Svaret är: bilisten.
FOTO: TIMO KARI Vem ska väja här, bilisterna längs Solnavägen eller fotgängarn­a längs Munksnäsal­lén? Det var en läsarfråga som HBL har utrett tillsamman­s med trafiklära­ren Olli-Valtteri Laaksonen (till vänster) och de ansvariga på stadsmiljö­sektorn på Helsingfor­s stad. Svaret är: bilisten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland