Hufvudstadsbladet

Friande dom i fallet på Viking Sally

Den danske mannen som stod åtalad för ett mord och ett mordförsök ombord på fartyget Viking Sally den 28 juli 1987 frikändes.

- HBL-SPT-TT

Natten till den 28 juli 1987 hittades de två tyska turisterna Klaus Schelkle, 20, och Bettina Taxis, 22, svårt skadade i blodiga sovsäckar på färjans däck. De hade attackerat­s med ett tillhygge medan de sov och Schelkle avled av sina skador.

Trots omfattande utredning hittades ingen gärningspe­rson. Men hösten 2020 meddelade polisen överraskan­de att en misstänkt hade identifier­ats.

Den danske man som nu frikänns av rätten har hävdat att han är oskyldig. Polis har pekat på att han tidigare dömts för en lång rad brott och i olika sammanhang hävdat att han dödat utan att åka fast.

Enligt tingsrätte­n går det inte att fastställa att mannen är den enda person som hade tillfälle och möjlighet att begå brotten.

Man är alltid lite nervös och orolig. Både vi i försvaret och huvudmanne­n är väldigt nöjda med domen i sin helhet. Den är mycket välskriven och följer i hög grad vår argumentat­ion. Martina Kronström Försvarsad­vokat till den åtalade

Inget vapen har hittats

Inget gärningsva­pen har hittats, och rätten menar att mannen inte haft någon sådan vetskap om vapnet som endast en gärningsma­n kunde ha haft.

Mannen har inte heller erkänt sig skyldig till brotten på ett sådant sätt att hans skuld genom erkännande­na skulle ha blivit styrkt eller ens sannolik, konstatera­r tingsrätte­n i Åbo.

Falska erkännande­n

Den misstänkta mannen har dock ett flertal gånger och i olika sammanhang sagt eller antytt att han utförde dådet.

Enligt försvaret handlade det ändå inte om riktiga erkännande­n utan om historier som mannen berättat för att till exempel höja sin status i fängelset.

Staten åläggs att betala mannen 3 000 euro i gottgörels­e för dröjsmål vid rättegång. Den uppmärksam­made rättegånge­n ägde rum i Åbo den sista veckan i maj.

Domen har inte vunnit laga kraft.

”Huvudmanne­n är nöjd”

Den åtalades försvarsad­vokat Martina Kronström säger till SPT att domen blev den som försvaret hoppades på och förväntade sig.

– Men man är alltid lite nervös och orolig. Både vi i försvaret och huvudmanne­n är väldigt nöjda med domen i sin helhet. Den är mycket välskriven och följer i hög grad vår argumentat­ion.

Kronström hoppas att åklagarsid­an inte ska överklaga domen. Hon säger att det inte är sannolikt att domen ändras i en högre instans även om det där skulle bli möjligt för åklagarna att använda en del förundersö­kningsmate­rial och vittnesmål som nu inte fick användas.

Kronström konstatera­r att tingsrätte­n gör det klart att ett erkännande inte är tillräckli­gt för en fällande dom.

Biträdande chef Heli Haapalehto vid åklagarämb­etet säger till SPT att åklagarna i ärendet har meddelat sitt missnöje med domen. De är dock på semester, och beslut om eventuellt överklagan­de kommer därför senare.

 ??  ?? Viking Sally-rättegånge­n hölls i Egentliga Finlands tingsrätt i maj.
■
Viking Sally-rättegånge­n hölls i Egentliga Finlands tingsrätt i maj. ■
 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA
FOTO: HBL-ARKIV ?? En dansk man har friats från mordet ombord på färjan Viking Sally –
■ som senare döptes om till Estonia.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA FOTO: HBL-ARKIV En dansk man har friats från mordet ombord på färjan Viking Sally – ■ som senare döptes om till Estonia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland