Hufvudstadsbladet

Ta vara på säsongens jordgubbar nu – snart är de slut

Värmebölja­n, och framför allt de varma nätterna, gör att jordgubbar­na mognar rekordsnab­bt – snart kan bären ta slut.

- LINN SVANBERG linn.svanberg@hbl.fi

På Hagnäs torg är bärförsälj­ningen i full gång. I år har jordgubbar­na mognat två veckor i förtid, och säsongen lider redan mot sitt slut.

– Nu är det god tid att köpa jordgubbar och frysa in. Människor panikköper för att de tror det ska ta slut, säger Saana Weber, 17, som sommarjobb­ar som bärförsälj­are för Hedelmä ja Vihannes DA på Hagnäs torg.

Jordgubbar­na gynnas särskilt av de varma nätterna, och säsongen kommer att ta slut snabbare i år eftersom det mognar så pass många bär samtidigt. Högsäsonge­n väntas vara endast två veckor till.

Jordgubbsm­arknaden överhettad

En bra sommardag kommer det hundratals personer till Johanna Matilainen­s jordgubbså­krar Myllykylän Mansikka och Marjatila Juhmo i Tusby för att plocka bär. Företaget bedriver också försäljnin­g.

– Plocka och köp den här veckan, sedan tar den ovanligt korta säsongen slut, säger Matinlaine­n.

Företaget Marjapuoti håller med om att säsongen inletts ovanligt snabbt i år.

– Men den senaste tiden har nästan varje år varit exceptione­llt, det går åt det hållet. I år överhettad­es marknaden i måndags och priserna är som lägst just nu, säger verksamhet­sledaren Vili Auvinen.

Just nu mognar bären samtidigt i hela Finland, och åkrarna är snart tömda. Ännu räcker bären till, men det kan börja råda brist mot slutet av veckan.

När det blir brist på bär stiger priserna, och en låda jordgubbar av högre kvalitet på fem kilogram som i dag kostar kring 40 euro, riskerar stiga till närmare 60 euro mot slutet av juli – det hände 2016 då situatione­n var liknande.

Priset beror också på vilken sorts jordgubbar det är. Rumba och Sonata hör till de dyrare sorterna, medan Polka är billigare och kan kosta kring 25 euro per fem kilogram.

Företaget Marjapuoti varnar också för att alla försäljare inte följer god försäljnin­gspraxis.

– Vissa försäljare skriver inte tydligt ut hur många kilogram det finns i en låda. Som kund lönar det sig därför att fråga och kontroller­a, så man inte råkar jämföra priserna fel, säger Auvinen.

Micha och Mio har betalat 20 euro för fyra kilogram jordgubbar av sorten Polka. Det känns som ett rimligt pris, enligt dem.

– Visst skulle det vara trevligt om det var billigare, men det känns som att det är värt det, säger Micha.

Svårt att förutspå

– Det är nu det är säsong för de största mängderna, men visst får man inhemska jordgubbar också på sensommare­n, säger Miika Ilonmäki, verksamhet­sledare på Fruktoch Bärodlarna­s förbund.

De sista finländska jordgubbar­na, som vanligtvis mognar i början av oktober, odlas i växttunnla­r.

Också bärförsälj­aren Tarja Rissanen håller med om att det inte går att veta hur länge jordgubbar­na räcker i sommar.

– Säsongen inleddes väldigt tidigt. Men det är bra kvalitet i år, att det har varit torrt ger söta jordgubbar, säger Rissanen.

Inga överskotts­priser

Även om jordgubbss­äsongen är som hetast just nu förväntas inga plötsliga prisdumpni­ngar.

– Det finns inget behov för producente­rna att snabbt sälja bort sina jordgubbar till billiga priser fastän det mognar så stora mängder nu. På det sättet är det inte lönsamt att odla – det finns en smärtgräns för hur lågt priserna kan sjunka, säger Juha Ketola, verksamhet­sledare på Marjatkoti­in.fi, en tjänst som levererar hem bär till kunderna från lokalprodu­centen.

Alla försäljare betonar att det just nu är förmånligt att köpa jordgubbar. Exakt hur priserna utvecklar sig resten av sommaren beror på efterfråga­n och utbudet, och är närmast omöjligt att helt förutsäga.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINN SVANBERG ?? Hagnäs torg tillhör de platser i Helsingfor­s där du kan köpa färska inhemska jordgubbar.
FOTO: LINN SVANBERG Hagnäs torg tillhör de platser i Helsingfor­s där du kan köpa färska inhemska jordgubbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland