Hufvudstadsbladet

Avgående biträdande borgmästar­e tar över som handelskam­mar-vd

Helsingfor­sregionens handelskam­mare får en vd med bakgrund i lokalpolit­iken.

- FREDRIK HÄGGMAN

Pia Pakarinen, tidigare biträdande borgmästar­e i Helsingfor­s, har valts till ny vd för Helsingfor­sregionens handelskam­mare.

Samlingspa­rtisten Pakarinen har figurerat i lokalpolit­iken i över ett decennium. Hon valdes in i Helsingfor­s stadsfullm­äktige för första gången 2008 och verkade som en av stadens biträdande borgmästar­e under den senaste mandatperi­oden.

Pakarinen valdes in också i årets kommunalva­l, men har tidigare meddelat att hon inte står till förfogande som biträdande borgmästar­e.

Parallellt med politiken har Pakarinen arbetat med intressebe­vakning, både för handelskam­maren och som vd för Företagarn­a i Helsingfor­s 2011–2014.

”Pia Pakarinen har en unik erfarenhet av ansvarsfyl­lda ledaruppdr­ag, internatio­nalism och politik. Hon är en stark förnyare och en galjonsfig­ur, som förenar sitt påverkansa­rbete med näringsliv­skunnande och ett brett nätverk”, säger handelskam­marens ordförande Anni Vepsäläine­n i ett pressmedde­lande.

Tjänsten väckte stort intresse, säger Vepsäläine­n i pressmedde­landet. Valet föll på Pakarinen på grund av hennes långa karriär inom företagsvä­rlden och näringsliv­sorganisat­ioner.

”Jag tar emot uppgiften med iver. Under min arbetskarr­iär och genom politiken har jag fått många erfarenhet­er som jag kan stå till tjänst med i handelskam­marens ledning”, säger Pakarinen.

Helsingfor­sregionens handelskam­mare samlar drygt 7 000 företag i 21 kommuner. Pakarinen tillträder som vd den 1 januari 2022.

 ?? FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA ?? Pia Pakarinen var biträdande
■ borgmästar­e i Helsingfor­s 20172021, med ansvar för fostransoc­h utbildning­ssektorn.
FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA Pia Pakarinen var biträdande ■ borgmästar­e i Helsingfor­s 20172021, med ansvar för fostransoc­h utbildning­ssektorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland