Hufvudstadsbladet

Drunknings­fallet i Borgå simhall till åtalsprövn­ing

I november 2020 drunknade ett sjuårigt barn i Borgå simhall. Nu är polisens förundersö­kning klar, med två brottsrubr­iceringar och sex misstänkta personer.

- ÖN

Östra Nylands polisinrät­tning har färdigstäl­lt förundersö­kningen kring fallet där en sjuåring drunknade i Borgå simhall. Händelsen ägde rum i november förra året, och nu misstänker polisen fyra personer för dödsvållan­de och utsättande (heitteille­pano på finska). Två chefer misstänks för dödsvållan­de.

I ett pressmedde­lande på onsdagen uppger polisen att drunknings­fall av det här slaget är ovanliga i Finland, och att man i det här fallet har rett ut övervakarn­as uppgifter och ansvar, och en del regler och instruktio­ner kring säkerhetsp­lanerna. Dessutom har man tittat på handlednin­gen i simövervak­arnas säkerhetsa­rbete.

”Utifrån övervaknin­gskamerorn­as videomater­ial, som vi fick i början av utredninge­n, är händelsefö­rloppet klart. I utredninge­n strävade vi efter att få reda på varför det gick som det gick. Övervaknin­gsvideorna visar att det fanns ett avbrott på åtta minuter i simövervak­ningen, då sjuåringen drunknade”, säger förundersö­kningsleda­ren, kriminalko­mmissarie Tero Tyynelä i pressmedde­landet.

”Med utredninga­rna som grund skickar vi saken till åklagaren för åtalsprövn­ing gällande fyra personer, med brottsrubr­iceringarn­a dödsvållan­de och utsättande. Dessa personer är två övervakare i idrottsklu­bben och två övervakare på simhallen. För en övervakare­s del har polisen tagit beslutet att det inte är fråga om brott, eftersom hen fungerade som simlärare i ett annat evenemang när händelsen inträffade, säger Tyynelä vidare.

Han tillägger att två chefer inom förvaltnin­gen dessutom misstänks för dödsvållan­de, också något som nu ligger på åklagarens bord för åtalsprövn­ing.

”Faktorer som kom fram under förundersö­kningen pekar på att cheferna inte försäkrat sig om att simövervak­arna skulle ha varit fullt på det klara med deras arbetsbild och ansvar.”

Åtalsprövn­ing innebär att åklagaren, utgående ifrån polisen förundersö­kning, avgör om ärendet blir domstolsfa­ll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland