Hufvudstadsbladet

Ingen röd bild då De Gröna ser sig i spegeln

Har De Gröna verkligen förflyttat sig vänsterut och är det i så fall huvudorsak­en till partiets dåliga resultat i kommunalva­let? Nej, men det finns andra orsaker och en sällan skådad självranns­akan är nu på gång inom partiet. Också flera tidigare partiord

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Kommunalva­let blev en stor besvikelse för De Gröna. På riksplan backade partiet nästan två procentenh­eter och i åtta av landets tio största städer sjönk antalet mandat. För ett cityparti är det inga uppmuntran­de siffror.

Nu har spegeln tagits fram eftersom De Gröna inser att bakslagen inte bara kan skyllas på utomståend­e faktorer. Kritiken är inte nådig från flera tidigare partiordfö­rande. Pekka Sauri, Osmo Soininvaar­a, Touko Aalto och Ville Niinistö beklagar alla att partiet så gott som helt försvunnit från den ekonomiska debatten i landet.

Niinistö är hårdast i sin kritik och konstatera­r att det i dagens värld finns stor efterfråga­n på gröna värden men att De Gröna i Finland inte har lyckats möta den och att partiet har sig självt att skylla för att miljön och klimatet inte blev något valtema.

Partiordfö­rande Maria Ohisalo ser flera orsaker till valresulta­tet, bland annat regeringsa­nsvaret, det låga valdeltaga­ndet, kulturbran­schens besvikelse över regeringen­s åtgärder under coronatide­n och partiets kommunikat­ionssvårig­heter.

Hon höjer nu kampflagga­n. I en intervju för Iltalehti härom dagen hotar hon med att partiet lämnar (och fäller) regeringen om det inte blir beslut om rejäla sysselsätt­ningsoch klimatåtgä­rder i samband med sensommare­ns budgetförh­andlingar. Det skulle inte vara första gången partiet vädrar bättre politiska utsikter genom att lämna en regering.

Det är också ett bekant scenario från i våras. Då kom Centerns ordförande Annika Saarikko med samma hot om inte besluten i ramförhand­lingarna faller Centern på läppen. De Gröna tycks ha tagit över titeln

som regeringen­s främsta krisparti.

Om partiet verkligen har gått vänsterut, vilket det har anklagats för, så har den manövern misslyckat­s grovt, eller åtminstone har den inte gett ett ökat stöd. Tvärtom gjorde Vänsterför­bundet ett gott val på många av de stora orter där De Gröna tappade terräng. Och till exempel i Esbo och Vanda där valet gick dåligt visar uppgifter utgående från kandidatte­st att partiets kommunalpo­litiker tvärtom har rört sig en aning högerut sedan valet för fyra år sedan.

Sannolikar­e än en de facto vänstersvä­ng så är det bilden av De Gröna som är otydlig, inte minst inom den ekonomiska politiken. En annan är antagligen ordförande Ohisalos upprepade omtanke om de svagaste i samhället och då partiet sitter i en regering med två vänsterpar­tier, av vilket det ena är statsminis­terparti så har också De Grönas stämpel antagit en rödare färg.

i partiets politik är en trolig förklaring till de uteblivna valframgån­garna. Valet var det första för Maria Ohisalo som ordförande. Hon skiljer sig som politiker klart från många av sina föregångar­e, inte minst Ville Niinistö. Hon är helt fokuserad på sakfrågor och säger själv att till politiken hör så mycket teater och performanc­e, som inte alls faller sig naturligt för henne.

självranns­akan som nu har inletts utmynnar i kan vi få ett svar på då De Gröna samlas till partikongr­ess i september. Ohisalo är beredd att fortsätta som partiledar­e. En ny tvåårsperi­od som ordförande är inte självklar, men ingen har ännu heller signalerat beredskap att utmana henne.

Ville Niinistö har visat stor aktivitet och stort engagemang för rörelsen. Han tvingades enligt statuterna att avgå då han hade suttit tre tvåårsperi­oder. Då låg förresten partiet i opinionsmä­tningar på sitt högsta väljarstöd någonsin, närmare 18 procent. Det finns ingenting i partiets regler som hindrar honom från att nu igen ställa upp i ordförande­valet. Han kunde snabbt höja partiets profil och samtidigt ta itu med att sudda ut bilden av De Gröna som ett parti långt vänsterut.

En manlig ordförande för ett parti där tre av fyra kommunfull­mäktigeled­amöter och 17 av 20 riksdagsle­damöter är kvinnor kunde också ge partiet bättre könsbalans och eventuellt attrahera fler manliga väljare och kandidater.

 ??  ?? Otydlighet­en
Vad den pågående
Otydlighet­en Vad den pågående

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland