Hufvudstadsbladet

Brott och straff

-

När kommunalva­lets resultat blev klart fick vi ta del av olika slags analyser av de nya beslutsfat­tarna. Helsingin Sanomat hade kartlagt de nya fullmäktig­eledamöter­nas brottmålsd­omar. Tidningen informerad­e att ett trettiotal rattfyller­ister hade blivit invalda till fullmäktig­e. Något senare ändrades dock uttrycket "rattfyller­ist" till "dömda för rattfyller­i".

När en person tituleras som rattfyller­ist definieras hens identitet helt och hållet av det brott som hen har begått. I en rättsvetar­es öron låter det smått märkligt eftersom uttrycket signalerar en attityd enligt vilken ett brott aldrig kan bli sonat. Den som har åkt fast för rattfyller­i är för alltid en rattfyller­ist, fast straffet redan skulle ha avtjänats.

Rattfyller­i är tekniskt sett ett enkelt brott. Om promillegr­änsen överskrids är det klappat och klart. Det är också ett brott som i princip är lätt att undvika. Den som kör dricker inte. Men vi lever i ett samhälle som är marinerat av alkohol. Sociala sammankoms­ter ordnas sällan utan förfriskni­ngar. Det kalkyleras om man kan dricka ett glas vin nu om hemfärden startar om tre timmar. Efter en våt kväll kan det vara svårt att avgöra när man igen är i skick att köra. Risken för rattfyller­i lurar runt hörnet även för sådana människor som i övrigt är ytterst laglydiga.

Jag försvarar inte personer som kör i fyllan. De förtjänar sitt straff. Brottets konsekvens­er kan i värsta fall vara ödesdigra och tragiska. Om brottet är förknippat med sjukdomen alkoholism är det givetvis väsentligt att söka vård. Annars är risken för återfall överhängan­de stor.

I en rättsstat är det dock oberoende domstolar som dömer till straff. Straffet mäts ut så att det står i ett rättvist förhålland­e till hur skadligt och farligt brottet har varit. När personen har avtjänat sitt straff har hen sonat sitt brott. Straffrätt­sligt sett är det en relativt enkel sak att sona ett brott, men i det mänskliga umgänget är det svårare än så. De gångna brotten kan följa efter en och kontaminer­a livet långt efter den ödesdigra felbedömni­ngen.

Söker man till offentliga uppdrag är det klart att ens förflutna förr eller senare avslöjas. Om snedstegen dryftas i sociala medier kan resultatet bli en klappjakt där den rättvisa rättegånge­ns alla element saknas. Särskilt jobbigt är det om det enbart finns en misstanke om att ett brott har skett. Folkets domstol är snabb i vändningar­na, den bryr sig inte om bevisning eller proportion­alitet och den struntar i respekten för människovä­rdet.

Alla människor begår fel. En del begår sådana misstag som samhället har ansett vara så allvarliga att de leder till formella sanktioner. Hur väl dessa människor kan återanpass­a sig till de gemensamma spelregler­na är i viss mån beroende av civilsamhä­llets informella reaktion. Väljer vi att stöta ifrån eller ger vi en andra chans?

Att förlåta är svårt. Men ett samhälle där människor för evigt definieras utifrån sina gamla brott är också väldigt sorgligt. Då har bara de perfekta en framtid – är det så vi vill ha det?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland